Tandartsangst

drs. G.H. Hoek / 2 reacties

19-10-2018, 08:07

Vraag

Ik ben al vanaf kind heel erg bang voor de tandarts. Ga daar ook al heel lang niet meer heen. Door een afwijking (o.a. een kaakafwijking die officieel moet worden verholpen door een operatie) had ik al wat minder tanden en kiezen dan normaal. Nu is het zo dat ik al heel lang gezondheidsproblemen heb zoals diabetes en vallen mijn tanden in een rap tempo uit. Onder mis ik al heel wat kiezen, boven valt het nog mee. Wat kan ik hier nog aan doen? En kan het door de diabetes komen dat het nu zo erg uitvalt?


Antwoord

Geachte heer/mevrouw,

Het uitvallen van tanden komt waarschijnlijk door parodontitis. Parodontitis is het verloren gaan van het tandkasbot door jarenlange tandvleesontsteking die weer het gevolg is van tandplaque en tandsteen. Tandvleesontsteking tegelijk met diabetes geeft vaak nog meer en nog sneller tandkasbotverlies.

Wat jammer dat u zo tegen tandartsbezoek opziet. Vaak kan parodontitis genezen en verder tandkasbotverlies voorkomen worden door goed schoonmaken van het gebit en de juiste poetsmethode. Ga alstublieft praten bij een tandarts en kijk of er een klik is tussen u en die persoon. Bezoek er desnoods een paar. U kunt gerust puur ter kennismaking een afspraak maken. Geef aan bij het maken van de afspraak dat u last heeft van tandartsangst en er tijdens het eerste bezoek alleen kennis gemaakt zal worden. Van harte welkom!

Met vriendelijke groet,
Henk Hoek, tandarts

Tags in dit artikel:

tandarts
Dit artikel is beantwoord door

drs. G.H. Hoek

  • Geboortedatum:
    22-07-1978
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Otterlo
  • Status:
    Actief
39 artikelen
drs. G.H. Hoek

Bijzonderheden:
www.tandheelkundehoek.nl

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
2 reacties
hans0166
19-10-2018 / 09:49
er zijn diverse klinieken in NL waar je met extreme angst terecht kunt voor een speciale behandeling. Vaak met een vorm van sedatie.
Als je een verzekering hebt kun je altijd informeren of je behandeling daar vergoed wordt.
gebruik google, of andere zoekmachine, en zoek op angst tandarts
katlheen
19-10-2018 / 11:07
Je kunt tegenwoordig ook terecht bij een narcosetandarts. Dan wordt je onder narcose behandeld. Ik heb er zelf ook ervaring mee en ik was er erg blij mee.
De ingrepen zelf vallen onder je reguliere tandartsverzekering, de narcose niet. De tarieven zijn overigens ook niet schrikbarend hoog dus het is zeker het overwegen waard.
Na zo'n behandeling waarbij je weer "op de rit" bent kan je proberen om de tandarts regulier te bezoeken zoals de tandarts hierboven al aangeeft. Zo heb ik het in ieder geval gedaan, en nu ga ik netjes minstens 1 keer per jaar naar de tandarts en dat voorkomt weer veel leed in de toekomst zullen we maar zeggen.

Succes er meer!

Terug in de tijd

In veel preken hoor ik dat als de Heere een mens bekeert, hij eerst te maken krijgt met de wet, wanneer hij geleid wordt naar de berg Sinaï, de berg waarop Mozes de tien geboden kreeg van God. Daar is...
Geen reacties
18-10-2023
In mijn jeugd heb ik vaak gehoord dat de mens van nature volkomen verdorven is, idem dito de gehele schepping. Nu ben ik daar aan gaan twijfelen. Als een ongelovige mij goed doet op enige wijze, is da...
4 reacties
18-10-2013
Aan iemand van de Gereformeerde Gemeenten. In Efeze 5:29 staat: “Want niemand heeft ooit zijn eigen vlees gehaat, maar hij voedt het en onderhoudt het, gelijkerwijs ook de Heere de gemeente.” Hoe moet...
Geen reacties
18-10-2019
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering