Sterrenlicht

prof. dr. M.J. Paul / Geen reacties

30-08-2017, 09:55

Vraag

Hoe kunnen wij sterrenlicht zien van sterren die op meer dan 6000 lichtjaar van ons af staan als het heelal volgens creationisten maar zo oud is? Ik weet dat sommige creationisten zeggen dat de lichtfotonen van deze sterren er gewoon bij geschapen zijn zodat de sterren gelijk te zien waren, echter ben ik hierdoor nog niet overtuigd. Stel je voor dat astronomen een supernova waarnemen van een ster die op een miljoen lichtjaar afstand stond. Is deze ster volgens creationisten dan wel ontploft, aangezien de lichtfotonen van deze supernova geschapen zijn? Trouwens, hoe kunnen sterren überhaupt ontploffen als ze maar 6000 jaar oud zijn? De levensduur van een ster is veel langer.


Antwoord

Beste vraagsteller,

Je stelt een ingewikkeld probleem aan de orde. Er is door creationistische wetenschappers flink over nagedacht en er zijn diverse theorieën ontwikkeld. Het is mijn vakgebied niet, maar voor wie zich wil verdiepen in deze zaken is het mogelijk via de onderstaande literatuur en websites verder te komen. Zie ook mijn boek “Oorsprong. Overwegingen bij schepping en evolutie”, par. 14.6.3 Astronomie/Kosmologie. Het is een wat zakelijker antwoord dan meestal gegeven wordt op deze website, maar sommige vraagstellers hebben juist behoefte aan concrete adviezen.

John Byl, “God en de kosmos. Een christelijke visie op tijd, ruimte en heelal”, Kampen 2002. Op zijn blog gaat deze kosmoloog nader in op deze kwesties.

Alex Williams en John Hartnett, “Dismantling the Big Bang. God’s Universe Rediscovered”, Green Forest 2005.

Jason Lisle, “Taking Back Astronomy”, Green Forest 2006.

John Hartnett, “Starlight, Time and the New Physics”, Australia 2007.

Don Batten e.a., “Hoe bestaat het! 60 vragen over schepping, evolutie en de Bijbel”, Apeldoorn 2009, hoofdstuk 5 “Hoe kunnen we verafgelegen sterren zien in een jong heelal?”

Danny R. Faulkner, “A Proposal for a New Solution to the Light Travel Time Problem, Answers Research Journal 6” (2013) 279-284.

Barry Setterfield, “Cosmology and the Zero Point Energy”, Natural Philosophy Alliance Monograph Series 2013. Een Nederlandstalige samenvatting vind je hier.

Norbert Pailer en Alfred Krabbe, “Der vermessene Kosmos. Ursprungsfragen kritisch betrachtet“, Holzgerlingen 2016.

Prof. dr.  M. J. Paul

Tags in dit artikel:

creationisme
Dit artikel is beantwoord door

prof. dr. M.J. Paul

  • Geboortedatum:
    13-03-1955
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Oegstgeest
  • Status:
    Actief
262 artikelen
prof. dr. M.J. Paul

Bijzonderheden:

-Eindredacteur Studiebijbel OT
-Senior docent Oude Testament (CHE)
-Deeltijd hoogleraar OT te Leuven (B)
-Directeur-bestuurder THGB

Bekijk ook:


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik ben een meid van 17 en heb op vakantie een erg aardige jongen leren kennen. We konden heel goed met elkaar praten, maar we waren niet echt verliefd ofzo. Op een late avond hebben we samen dicht teg...
4 reacties
30-08-2012
Ik geloof dat God alles geschapen heeft en dat alles in het menselijk lichaam een reden heeft. Wat ik mooi vind is dat wetenschap soms het nut van bepaalde organen/andere dingen nog niet wist en dat d...
Geen reacties
30-08-2019
Aan iemand uit de Gereformeerde Gemeenten. Laatst is Hongarije flink in het nieuws geweest. Mijn interesse was gewekt en ik ben me gaan verdiepen in het beleid van Hongarije. Al snel kwam ik terecht b...
Geen reacties
30-08-2021
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering