Dordtse Leerregels over heiligmaking of rechtvaardigmaking

Ds. J.D. Heikamp / Geen reacties

30-06-2017, 08:06

Vraag

Mijn dominee zegt dat het in Dordtse Leerregels hoofdstuk 5 artikel 10 alleen over de heiligmaking gaat en dat dit niet van toepassing is op de rechtvaardigmaking. Is dat echt waar?


Antwoord

Lopen jullie niet langs elkaar heen? Of is er dogmatische spitsvondigheid in het geding? Het heeft ook alles te maken met de orde des heils. Vanuit de eenheidsgedachten zijn er verschillende gangen en standen in het geestelijke/geloofsleven. Heiligmaking is de vrucht van de rechtvaardigmaking. Om van harte te leven naar Gods Woord en getuigenis om Hem te vrezen, dienen en lief te hebben, door het ware geloof. Daarom kan er niet over heiligmaking gesproken en beleefd worden buiten de rechtvaardigmaking om. Het kan wel, maar dan span je het paard achter de wagen en dat schiet niet op.

Het een vloeit voort uit het andere. Centraal staat in de leer van Dordt de Drieënigheid Gods. Waarvan Paulus zegt: ik wens niemand anders te kennen dan Jezus Christus en Dien gekruisigd.

Ga maar biddend samen met uw dominee rond de tafel zitten met de vraag: hoe bekeert God Zijn volk en wat ken ik er persoonlijk iets van? Wanneer die vraag positief beantwoord mocht worden is het een zaak van het kinderlijk geloof, gelijk onze vaderen dat in de belijdenissen hebben verwoord. Dan doet een kind de was en wassen we elkaar niet theologisch en dogmatisch de oren, maar wassen we elkaar de voeten. Ik bedoel hier niet mee te suggereren dat u dit doet.

Mijn vrouw vroeg mij haar te helpen met het losmaken van een klos garen. Er was niets mee te beginnen, althans voor mijn dikke vingers, overal knopen en alles door elkaar. Ik zag een begin en een einde, maar verder een kluwen garen. Er was geen garen meer mee te spinnen. Begrijpt u het moraal van deze opmerking?

Hartelijk gegroet en probeer samen de knopen te ontbinden. Dan houd je een eenvoudige, beleefde belijdenis over aan Zijn voeten.

Ds. J. D. Heikamp

Lees meer artikelen over:

Dordtse leerregels
Dit artikel is beantwoord door

Ds. J.D. Heikamp

  • Geboortedatum:
    09-11-1939
  • Kerkelijke gezindte:
    Hersteld Hervormd
  • Woon/standplaats:
    Staphorst
  • Status:
    Actief
283 artikelen
Ds. J.D. Heikamp

Bijzonderheden:

Emeritus

website: http://dsheikamp.refoweb.nl


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Hoe ontstaat een manipulatief karakter?
Geen reacties
28-06-2016
Ik heb een tijdje in een heidense groep gezeten voordat ik uiteindelijk richting het christelijke pad liep en probeer mezelf op dit pad te krijgen. De kerken spreken negatief over magie omdat dit het ...
1 reactie
28-06-2018
Hoe kan ik ooit weer de verbroken verhouding met God herstellen? Zelf kan ik het natuurlijk niet. Ik bid al zolang (ik ben bang dat ik verkeerd bid, teveel als rechthebbend) terwijl we rechteloos zijn...
Geen reacties
28-06-2007
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering