Bang dat ik lesbisch ben

Alie Hoek - van kooten / geen reacties

08-06-2016, 14:30

Vraag

Ik ben een meisje van 22 jaar. Al jaren worstel ik erg met seksuele gevoelens en m’n geaardheid. Mijn relaties in het verleden met mannen liepen mis, onder andere omdat ik bepaalde gevoelens niet leek te hebben. Ik lijk in de eerste plaats totaal geen gevoelens te hebben op seksueel gebied.

Ten tweede hield de relatie voor mij meer vertrouwen en veiligheid in in plaats van echt verlangen om met diegene verder te gaan in het leven. Gevoelens botsten. Als we knuffelden was er geen enkel seksueel gevoel. Mijn exen begrepen dat niet en ik zelf ook niet, tot ik een meisje leerde kennen waar ik m’n ogen niet van af kon houden en waar ik ‘vreemde’ verlangens bij kreeg die een normaal meisje niet heeft voor een ander meisje.

Ik ben bang dat ik lesbisch ben. Ik worstel hier erg mee, ook vanwege m’n geloof en wat God er van vindt. Ik vraag me af of ik een relatie met een meisje mag aangaan om erachter te komen of ik inderdaad lesbisch ben. Er staat in de Bijbel: onderzoekt alle dingen en behoudt het goede, maar mag ik die tekst hierin toepassen? Ik vind het erg moeilijk, maar weet geen andere oplossing om m’n gevoelens te ontdekken.

Antwoord

Best meisje van 22 jaar.

Al met al best lastig voor je om er achter te komen waar je nu staat. Je relaties met mannen liepen mis, zo schrijf je. Was je dan wel verliefd voordat je een relatie aanging? Of vond je een jongen/man alleen maar sympathiek of aardig en ben je daarom een relatie aangegaan? Maar hoe dan ook, je bent er wel in teleurgesteld geraakt. Ook schrijf je dat als je knuffelde, er geen enkel seksueel gevoel was. Je schrijft zelfs: “Ik lijk in de eerste plaats totaal geen gevoelens te hebben op seksueel gebied.” Maar je hebt toch wel eens over seksualiteit nagedacht? Ook ontwikkel je niet pas seksuele gevoelens als je een relatie hebt, maar merk je toch in je tienerjaren al dat je ook een seksueel wezen bent. Hoe is dat dan bij jou gegaan?  

Ook is het zo dat iedereen in de puberteit wel eens denkt dat hij of zij homofiel dan wel lesbisch is. Heb je die gedachten ook nog nooit eerder gehad? Als iemand wel homofiel dan wel lesbisch is, zegt zo iemand eigenlijk altijd dat hij/zij dan altijd al zo is geweest. 

Je schrijft nu dat je een meisje hebt leren kennen waar je je ogen niet van kunt afhouden. Is het zo dat je nu voor het eerst verliefd bent? En dan op een meisje? Dat zou kunnen. Het is goed en belangrijk om daar eerst helemaal zelf over na te denken hoe je er in staat en wat je er dan mee zou willen doen. Met name ook vanuit je christelijke geloof. Hoe kijk je zelf tegen een lesbische relatie aan? Neem in ieder geval zeker geen overhaaste beslissingen. 

Maar hoe dan ook, het is sowieso niet fair om als een soort van proef een relatie aan te gaan met dat meisje om er zo achter te komen of je wel of niet lesbisch bent. Dan 'gebruik' je iemand anders om zelf helderheid te krijgen over eigen gevoelens. Zo mag je als mensen niet met elkaar omgaan. 

De Bijbeltekst “Onderzoekt alle dingen en behoudt het goede” is niet bedoeld om te experimenteren met dingen waarvan je van te voren al weet dat dat niet goed is dat wil in dit geval zeggen experimenteren met relaties om te zien of je wel of niet lesbisch bent. 

Het is allemaal best ingewikkeld voor je en het lijkt me helemaal niet verkeerd om eens contact op te nemen met een christelijke seksuologe om al die gevoelens eens door te praten en op een rijtje te krijgen. 

Alie Hoek-van Kooten

Alie Hoek - van kooten

Alie Hoek - van kooten

Tags in dit artikel:

geaardheidlesbisch
geen reacties

Terug in de tijd

Ik ben Rooms-Katholiek, getrouwd en vader van twee kinderen. Ikzelf en mijn vrouw komen uit traditionele katholieke fami...
geen reacties
08-06-2020
Omdat wij medisch gezien geen kinderen meer mogen krijgen ben ik op advies van onze huisarts de pil gaan slikken. Bijna ...
geen reacties
08-06-2009
Sinds acht maanden heb ik een gevoelige plek in een van mijn borsten. Dit is onderzocht door echo en mammografie. Ook ee...
geen reacties
10-06-2020
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering