Overlijden bij de geboorte

Ds. W. C. Meeuse / Geen reacties

13-05-2004, 00:00

Vraag

Ik hoorde onze predikant zeggen in de preek dat een mens niet kan sterven zoals hij geboren is. Maar hoe zit het dan met kinderen die tijdens of net na de geboorte komen te overlijden?


Antwoord

Als een dominee zegt: "een mens kan niet sterven zoals hij geboren is", dan heeft hij dat zeker ook wel uitgelegd. Anders zou je dit aan de predikant moeten vragen. Maar misschien is die drempel te hoog (?). Ongetwijfeld wordt met deze uitdrukking bedoeld dat er een nieuwe geboorte, wedergeboorte noodzakelijk is. Lees het begin van het doopformulier er maar op na. En denk ook aan het gesprek van Jezus met Nicodemus (Joh. 3).

Als kinderen in de moederschoot of tijdens de geboorte sterven, kunnen ze dan niet wedergeboren zijn? Voorbeelden die uit de Bijbel, die hierbij vaak worden aangedragen: Johannes de Doper sprong van vreugde op in de buik van zijn moeder toen de stem van Maria gehoord werd. Denk ook aan het kind van David en Batheseba (2 Sam 12:23). En we belijden met de Dordtse Leeregels (Hfdst 1, par. 17): Godvrezende ouders moeten niet twijfelen aan de verkiezing en de zaligheid van hun kinderen wanneer God deze in hun kindsheid (jeugd) wegneemt. Niet op grond van het geloof van de ouders natuurlijk. Maar op grond van het genadeverbond. En daaruit mogen de ouders troost  ontvangen.

Ds W. C. Meeuse

 

Lees meer artikelen over:

jonggestorven kinderen
Dit artikel is beantwoord door

Ds. W. C. Meeuse

  • Geboortedatum:
    12-04-1944
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Sliedrecht
  • Status:
    Actief
134 artikelen
Ds. W. C. Meeuse

Bijzonderheden:

Emeritus (2011)


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Hoe kun je iemand die in reïncarnatie gelooft overtuigen van het christelijke geloof en het feit dat reïncarnatie onmogelijk is?
Geen reacties
13-05-2006
Ik ben een vrouw van ongeveer 30 jaar. Mijn vriendinnen en vriendinnen hebben allemaal een partner of gezin. Hierdoor is het lastiger om eens een dag weg te gaan, een stuk te wandelen of af te spreken...
Geen reacties
13-05-2014
Ik heb al vanaf mijn jeugd altijd last van gesuis (deun: één toon) in mijn hoofd en als ik mijn hoofd draai kraakt het. Zelf heb ik (nu 23) het idee dat ik mijn bloed door mijn aderen hoor stromen. Zo...
2 reacties
13-05-2011
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering