Autisme en dwangmatig denken

Jan Tollenaar / 1 reactie

25-03-2015, 11:26

Vraag

Aan een persoon met verstand van autisme en/of dwangmatig denken. Zelf ben ik een jongen van 19 jaar met de autistische stoornis PDD-NOS. Als gevolg van mijn PDD-NOS heb ik er veel last van dat ik een soort van dwangmatig aan negatieve zaken denk. Dat kan bijvoorbeeld zijn: mijn PDD-NOS, kritiek op mij van mensen uit mijn omgeving, of onzekerheid over de toekomst. Het heeft vaak ook te maken met zorgen die ik heb, al weet ik dat dat op grond van ons geloof niet hoeft. Het lukt me vaak niet die gedachten los te laten. Vaak ga ik expres aan andere dingen proberen te denken, door gericht mijn gedachten te verzetten. Soms lukt dat, maar soms ook niet. Vaak is er ook sprake van bepaalde angsten, zoals de angst dat ik met mijn klachten in een kringetje ronddraai. Een behandeling heb ik vroeger wel gehad en wil ik nu liever niet meer. Zou u mij advies kunnen geven hoe ik hiermee om kan gaan en mijn klachten kan verminderen?

ADVERTORIAL

Geeft u Egyptische christenen een Pasen om nooit te vergeten?

In Egypte is het steeds lastiger om rond te komen. Voedselprijzen rijzen de pan uit. U kunt het verschil maken door een voedselpakket voor een gezin van Egyptische christenen te kopen, die wij uitdelen ter plaatse. Heel praktisch willen we hiermee handen en voeten geven aan de opdracht van God om de armen te voeden. 

Doet u mee?

Geeft u Egyptische christenen een Pasen om nooit te vergeten?

Antwoord

Hallo vragensteller,

Je stelt een realistische oprechte vraag: hoe kan ik mijn klachten verminderen? Allereerst wil ik even zeggen dat wanneer je op jonge leeftijd een behandeling hebt gehad, dat dit mogelijk in je adolescentie een andere prognose mag en kan hebben. Dit is mijn ervaring vanuit hulpverlenerschap. Misschien het overwegen waard om je hierin nog eens te verdiepen.

Afleiding zoeken is een veelgehoorde interventie dat vaak voldoende biedt voor dat moment, maar hoe voorkom je nu dat je in een rondje blijft draaien? Allereerst is het goed om jezelf doelen te stellen, realistische doelen. Werk van week na week. 'Programmeer' als het ware je week. Dit leidt namelijk tot de nodige voorspelbaarheid en biedt een veilig kader waardoor je mogelijk meer zelfvertrouwen krijgt in eigen functioneren. Deze weekprogramma's zou je langzaam kunnen uitbouwen. Als je het prettig vindt, zou ik je hierbij inhoudelijk kunnen helpen.

Om je specifieker en inhoudelijk handvatten te kunnen bieden zou het goed zijn om meer inhoudelijk informatie te ontvangen. Waar gaat het dwangmatige denken over? Als ditzelfde terugkerende thema’s zijn, zou je bijvoorbeeld dit mee kunnen nemen in je weekplanning. Pastorale thema’s bijvoorbeeld bespreken in een bepaalde frequentie met een pastoraal medewerker/voorganger/dominee. Mogelijk dat het bespreken hiervan vermindering van de klachten kan bieden.

Ik hoop je vraag voldoende te hebben beantwoord.

Met vriendelijke groet,
Jan Tollenaar

Jan Tollenaar

Jan Tollenaar

  • Geboortedatum:
    25-10-1985
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Renswoude
  • Status:
    Inactief

Tags in dit artikel:

autismedwangstoornisPDD-NOS
1 reactie
christiann
27-07-2015 / 13:38
Denk dat het heel belangrijk is om afleiding te hebben, en dat je dingen gaat inplannen om te gaan doen, zoals ook hierboven geschreven is als antwoord op je vraag. Bij dwangmatig denken kun je het beste gelijk als er iets gedacht word over iets anders gaan denken of gelijk iets gaan doen, maar niet er aan blijven denken, dan kun je het moeilijk weer laten verdwijnen/los laten.
deze problemen die je beschrijft zijn bij mij ook wel bekend. Als je contact wilt hebben om e.v.t. hier over te spreken kun je me een sms sturen (het nummer is via vragen@refoweb.nl te verkrijgen).

Terug in de tijd

Ik ben een 22-jarige vrouw en ik heb een aantal maanden terug een relatie gehad met een 17-jarige Roemeen. Ik was altijd heel onzeker en hij gaf me het gevoel dat ik er toe deed. Hij was lief, zorgzaa...
Geen reacties
24-03-2016
Ik zit ergens mee. In mijn tienerjaren heb ik iets gedaan wat niet goed was. Bepaalde familieleden rakelen deze dingen steeds opnieuw (lachend) op. Bijvoorbeeld op een feestje. Steeds moet het ‘eventj...
2 reacties
24-03-2023
Ik ben een meisje van de Gereformeerde Gemeente aan het leren kennen. Zelf ben ik van de PKN. Wij hebben wel een goede klik, maar wij verschillen qua geloofsbeleving en kerkprincipes heel veel. M.b.t....
Geen reacties
24-03-2012
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering