Moeite met ontlasting

drs. P. C. Hildering / 2 reacties

16-07-2013, 10:53

Vraag

Sinds een jaar moet ik veel moeite doen om mijn ontlasting er uit te persen. Soms met bloed erbij en ik loop soms uren daarna nog met een pijnlijk gevoel. Aambeien lijken het niet te zijn, tenminste niet dat ik zie. Verder eet ik gezond en gevarieerd, ook vezelrijk. Verder heb ik geen problemen met obstipatie of iets dergelijks. Wat kan ik doen?

ADVERTORIAL

De Bijbel in 1 dag lezen

God zegt dat we Zijn Woord moeten kennen. Met het gratis E-book ‘De Bijbel in 1 dag’ wordt dat een stuk makkelijker! Het is geen vervanging van de Bijbel, maar wel de ultieme aanvulling.

De Bijbel in 1 dag lezen

Antwoord

De beschrijving van de klacht doet vermoeden dat er sprake is van een fissuur - dat is een scheurtje in het slijmvlies over de kringspier heen. Oorzaak is het persen van harde ontlasting waarbij er overrekken optreedt van het lokale slijmvlies. De oplossing is om er voor te zorgen dat de toiletgang makkelijker wordt. Als de klacht van pijn, bloed en branden desondanks blijft is het raadzaam omm de huisarts te vragen om een zalfje.

De opmerking dat er geen obstipatie is, duid ik als dagelijkse stoelgang of tenminste eenmaal per drie dagen. Is dat zo, dan is er strikt genomen geen obstipatie. Toch is het zaak om de ontlasting soepeler te doen worden. Misschien is meer vocht een optie en anders zou ik aan de macrogolen gaan denken. Dat zijn macromoleculen die niets doen met de vertering of de darmmotiliteit, maar alleen zorgen voor dunnere ontlasting.

Drs. P. C. Hildering

drs. P. C. Hildering

drs. P. C. Hildering

 • Geboortedatum:
  24-04-1953
 • Kerkelijke gezindte:
  Christelijk Gereformeerd
 • Woon/standplaats:
  Urk
 • Status:
  Inactief
 • Bijzonderheden:

  Dokter Hildering is op 15 januari 2021 overleden.

Tags in dit artikel:

ontlasting
2 reacties
EdW
16-07-2013 / 13:13
"Wat kan ik doen?"

Wat dacht u van gewoon eens langs de huisarts? Die is er tenslotte voor.
moedervan2
18-07-2013 / 14:08
Magnesiumoxidesulfaat van de apotheek kan goed helpen, let wel: het moet van de apotheek zijn anders heeft u de verkeerde en helpt het niet.

Terug in de tijd

Ik ben nu 17 jaar en we willen over een jaar trouwen. We hebben nu anderhalf jaar verkering en hij is 23! Gebeurt dat va...
geen reacties
16-07-2004
Vraag 1: Ik ben verliefd op iemand die 2,5 jaar jonger is als ik. Kan dat wel ooit iets worden? Vraag 2: Ik hou heel ...
geen reacties
16-07-2004
Beste predikant, sinds negen maanden heb ik mijn oog laten vallen op mijn collega. We kunnen heel goed en vertrouwelijk ...
geen reacties
17-07-2018
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering