Fibroom

drs. N. Wolswinkel / 1 reactie

07-09-2011, 10:27

Vraag

Ik heb enkele vragen voor drs. Wolswinkel. In het archief heb ik een vraag gevonden van iemand die last had van een fibroom in de liesstreek. Ik (meisje van 16) heb er ook al enkele gehad maar dan op de bovenkant van mijn schouder en onder mijn oksels. Ik ben toen naar een dermatoloog gegaan omdat mijn moeder er ook naar toe moest vanwege hetzelfde probleem en ze vond het raar dat ik op zo'n jonge leeftijd er al last van heb. Daarom mijn vraag: hoe komt het eigenlijk dat zo'n fibroom ontstaat? En is het normaal dat ik op zo'n jonge leeftijd dat al heb? Kan het zijn dat het familiegebonden is, want in de familie (vooral van mijn vaders kant) is er toch een aantal personen met hetzelfde probeem. In het antwoord dat u schreef stond dat deze fibromen afgeknipt mogen worden. Ik heb daar wat vragen over. Is het maar een fabel, of is het echt zo wanneer men een fibroom afknipt, dat er een litteken verschijnt die een weg aflegt richting het hart en dat dit gevaarlijk kan zijn? Mijn vader heeft in zijn jeugd een fibroom afgeknipt en heeft inderdaad zo'n litteken richting  hart gekregen.

Antwoord

Ik weet niet precies waarom de één wel en de ander geen fibromen krijgt. Kleintjes kun je inderdaad afknippen, of wegbranden, of met stikstof aanstippen. Wat ik er van zie bij kleintjes is dat daarbij zelden littekentjes ontstaan. Maar overal waar de huid kapot gemaakt wordt, hoe dat ook gebeurt, bestaat de kans dat er een littekentje ontstaat.

Dat verhaal naar het hart ken ik niet en lijkt me inderdaad een fabel. Littekens kunnen ontsieren maar zijn ongevaarlijk. Fibromen ontsieren ook.

Drs. N. Wolswinkel

drs. N. Wolswinkel

drs. N. Wolswinkel

 • Geboortedatum:
  02-02-1957
 • Kerkelijke gezindte:
  PKN (Hervormd)
 • Woon/standplaats:
  Veenendaal
 • Status:
  Actief
 • Bijzonderheden:

  Huisarts

Tags in dit artikel:

dermatolooghuidlitteken
1 reactie
Sliedrechtman
07-09-2011 / 13:43
Ik zou eerder denken aan Neurofibromatose type 1 of 2.
In je pubertijd en als volwassene kunnen dan fibromen ontwikkelen.
Het is inderdaad ook erfelijk. Dit moet echter worden vastgesteld bij een team gespecialiseerd in Neurofibromatose. In dat team zitten naast een dermatoloog ook een neuroloog en als je jong bent een kinderarts en oogarts.
Een DNA test bepaalt feitelijk of je Neurofibromatose hebt. Als je meer zekerheid wilt moet je worden doorverwezen naar een academisch ziekenhuis met specialisten op het gebied van Neurofibromatose. Daar NF erfelijk is moet je hierover nadenken bij eventuele gezinsvorming later.

Terug in de tijd

Voordat Jericho veroverd kon worden moest er dagenlang om de stad heen gelopen worden, tot en met de zevende. Werd er da...
geen reacties
09-09-2019
Mijn vriend en ik hebben al zo'n twee jaar een relatie. Er is een tijdelijke stop geweest, omdat het gewoon niet meer gi...
geen reacties
07-09-2006
Mijn collega's op mijn werk zijn allemaal onchristelijk. Eigenlijk wordt er continue gepraat over onderwerpen waar ik ni...
2 reacties
07-09-2013
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering