E-nummers

drs. J. de Jongh-van Hoof / 6 reacties

02-09-2011, 13:45

Vraag

Voor onze zoon die druk en soms boos/agressief gedrag vertoont, wil ik gaan letten op E-nummers in zijn eten. Als ik op internet kijk, weet ik echter niet waar ik moet beginnen. Kan in het kort gezegd worden welke nummers/artikelen vermeden moeten worden en wat eventueel een alternatief is? Bij voorbaat hartelijk dank!


Antwoord

Er is geen goed antwoord mogelijk op deze vraag. Kinderartsen doen weinig/niets met de E-nummers (in relatie tot gedrag). Bekend is dat (alle) kinderen een energie boost krijgen door suiker en caffeine (cola).  Deze energie boost kan zich uiten in druk gedrag… In individuele gevallen geven mensen goede ervaringen met het ontnemen van de E-nummers. Helaas is dit niet bevestigd in wetenschappelijk onderzoek.

José de Jongh-van Hoof

Lees meer artikelen over:

e-nummers
Dit artikel is beantwoord door

drs. J. de Jongh-van Hoof

  • Geboortedatum:
    30-11-1967
  • Kerkelijke gezindte:
    Zevende-dags Adventist
  • Woon/standplaats:
    Rijssen
  • Status:
    Actief
270 artikelen
drs. J. de Jongh-van Hoof

Bijzonderheden:

Huisarts


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
6 reacties
sydneylover
02-09-2011 / 15:16
Beetje summier antwoord van mevr. De Jongh.

E-nummers zitten in ontzettend veel voedingsproducten die in de supermarkt te koop zijn. Allereerst: geloof niet alle indianenverhalen die over E-nummers gangbaar zijn, miljoenen mensen eten ze al tientallen jaren en volgens mij is de gemiddelde leeftijd van de westerse mens alleen maar hoger geworden sinds die tijd. En als alle onzinverhalen over hoe slecht cola is, waar zouden zijn, dan zou in ieder geval de halve USA doodziek moeten zijn, als je ziet hoveel cola die per dag naar binnen werken..

Hele simpele tip: als je E-nummers wilt vermijden, begin dan eens met het maken van gerechten vanuit pure basis-ingredienten. Kost wellicht iets meer tijd, maar smaakt zoveel beter..
duo
02-09-2011 / 15:25
Zie het boekje: 'wat zit er in uw eten?' van Corinne Gouget
Bouillon uitgeverij
ISBN 9789077788288
drj
02-09-2011 / 20:57
Hoewel er in het verleden inderdaad onderzoek is gedaan waaruit tegenstrijdige antwoorden kwamen, tendeert de wetenschapptelijke consensus monenteel naar en verband tussen bepaalde voedingsmiddelen en het gedrag. Veel onderzoek is gedaan bij kinderen met ADHD. Dieet had een invloed, en dan met name op oppositioneel opstandig gedrag.De dekmantel ADHD is een verzamelnaam is voor verschillende afwijkingen in de hersenstofwisseling en/of -structuur , die het beeld geven dat wij ADHD noemen. De oorzaken van die afwijkingen zijn slechts voor een deel opgehelderd. Om die reden zal een dieet voor een kind altijd op dit speciale kind moeten worden toegesneden. (Hiermee wil ik niet zeggen dat jouw kind per se ADHD heeft.)

Hier een paar links naar wetenschappelijke publicaties van het afgelopen jaar:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21296237
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21127082
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20551163
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21317167
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20868469
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20631199

E-nummers zijn trouwens niet altijd slecht. Ook sommige vitaminen hebben een E-nummer en in worteltjes zit van nature de kleurstof E160b (beta-caroteen) waardoor ze er zo mooi oranje uitzien.

De stoffen die het vaakst in verband gebracht worden met hyperactiviteit zijn:
- Kleurstoffen (vooral zogenaamde AZO-kleurstoffen - die zorgden in een engels onderzoek zelfs voor drukker gedrag bij 'normale' kinderen.
- Benzoaten (de meeste hebben inderdaad een E-nummer)
- voedingsmiddelen met een hoog histaminegehalte zoals bijvoorbeeld worst, tomaten, oude kaas
- salicylaten (aspirine, tomaten, bijna alle soorten fruit, veel aromastoffen)
- glutamaat (in veel kant- en klaar-produkten, chinees eten wordt gebruikt als smaakversterker)
- suiker

De voedingsmiddelen die vaak in verband worden gebracht met een gunstige uitwerking op het gedrag zijn:
- bepaalde vetzuren uit vette vis, lijnzaad(olie)
- een voedingspatroon van vers, onbewerkt voedsel met veel groenten en vis
- magnesium en zink

Als je gewoon eens wilt uitproberen of het kind beter in zijn vel zit zonder kleurstoffen o.i.d. is het het makkelijkste een weekje de snoepjesen suiker zoveel mogelijk weg te laten (bijvoorbeeld op vakantie als je zeker weet dat hij niks van zijn klasgenootjes kan krijgen). En verder voor gezond eten te zorgen. Geen nutella maar roomkaas, tuinkers, radijsjes o.i.d. op brood en aardappels roosteren boven het kampvuur ;-). Aan het eind van de week koop je dan voor hem een grote zak M&Ms (ik noem maar wat) en dan kun je kijken of het een verschil maakt.

Als je met zo'n dieet echt voor langere tijd aan de slag wil, of als het nodig is een zogenaamd eliminatiedieet te doen, waarbij je in de eerste week zo ongeveer alleen rijst met peren eet, dan is het vaak beter naar een dietist te gaan, die hierop gespecialiseerd is. Die weten niet alleen welke voedingsmiddelen vaak een invloed hebben, maar kunnen ook zorgen dat je kind alle noodzakelijke voedingsstoffen binnenkrijgt.
http://www.adhdenvoeding.nl/pelsser-voeding-en-gedrag-dieet/

(Het boekje over de E-nummers van mevrouw Gouget kan ik helaas niet aanbevelen. Zij schrijft zelfs over bepaalde vitaminen dat ze kankerverwekkend zijn en citeert veelal verouderde en achterhaalde onderzoeken.
Maar ze verdient daar goed geld mee - en nee, daarmee wil ik niet zeggen, dat alle E-nummers gezond zijn en dat het niet beter is je voedsel zo te eten als je het van de boom plukt.
http://www.mkatan.nl/radio-en-tv/144-e-nummers.html

Veel succes, DrJ
Hanna
03-09-2011 / 08:50
Ga op je eigen gevoel af en onderzoek het zelf!
ieder kind is anders en misschien helpt het bij jou kind wel of niet...
Verwacht niet te veel van dokters enzo, want zolang het niet bewezen is,
geloven ze er toch niet in!
Jij hebt het beste met je kind voor dus probeer van alles uit en volg dan je gevoel!

DrJ, een eliminatiedieet zegt ook niet altijd alles, en ook gespecialiseerde dietisten hebben het niet altijd goed!

Ik weet dat ik negatief overkom, maar ik heb geen goede ervaringen met dokters en dietisten over wat eten met je kan doen...hopelijk werkt het bij anderen wel zoals je beschreven hebt..!
drj
06-09-2011 / 10:24
@Theomega

Helaas ontbeert jouw antwoord elke wetenschappelijke basis.

Ad 1
Je schrijft: Er zijn helemaal geen aanwijzingen dat adhd een ziekte is aan de basis waarvan afwijkingen in structuur of functie van de hersenen liggen. adhd is slechts een beschrijvende classificatie en krijgt ten onrechte het etiket 'hersenstoornis'. Iets adhd noemen verklaart dus niks.

Al sinds vele jaren is bekend, dat mutaties in de dopaminereceptor en in het algemeen afwijkingen in het dopaminerge systeem gecorreleerd zijn met het voorkomen van de beschrijvende classificatie die wij ADHD noemen.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21876545
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21844870
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21596533
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21595008
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21550021

Ook afwijkingen van noradrenaline en zijn receptoren komen vaker voor bij mensen met ADHD.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20652773
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21550019
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21295057
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20731965

Er lijken ook structurele afwijkingen in het brein een rol te kunnen spelen bij ADHD.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21546000
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20965496
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20496381

Bij mensen met ADHD worden duplicaties en deleties in het DNA vaker gevonden dan bij andere mensen.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21832240

65-90% van de Variantie in ADHD-symptomen is genetisch bepaald.
Levy F, Hay DA, McStephen M, Wood C, Waldman I: Attention-deficit hyperactivity
disorder: a category or a continuum? Genetic analysis of a large-scale twin study. J Am
Acad Child Adolesc Psychiatry 1997; 36(6): 737-44.

In Duitsland heeft de Bundesärztekammer vanwege de verwarrende en onjuiste berichtgeving in de media een Verklaring uitgegeven waarin zij stelt, dat ADHD geen modeverschijnsel is, maar een serieuze stoornis. Als je Duits kunt lezen is hier de link:
http://www.bundesaerztekammer.de/downloads/ADHSkurz.pdf

Ad 2
Je schrijft: De neiging om bepaald gedrag tot stoornis te benoemen is vandaag de dag helaas heel groot. Ook de neiging om bepaalde voedingsstoffen valt binnen deze tendens. Die simplificatie om gedrag te herleiden tot het liefst één simpele, overzichtelijke, externe oorzaak.

Dat aan ADHD-gedrag geen serieuze, wetenschappelijk onderbouwde oorzaak ten grondslag zou liggen, heb ik hierboven reeds weerlegd.
Nergens heb ik geschreven, dat ADHD een simpele overzichtelijke externe oorzaak heeft. Veeleer is het zoals ik reeds geschreven heb, voor zover wij nu weten een compendium van verschillende oorzaken. Nergens heb ik geschreven dat voedingsstoffen de oorzaak zijn van ADHD. Het is echter bekend, dat voedingsstoffen een functioneel effect kunnen hebben, zowel in positieve als ook in negatieve zin.

Ad 3
Je schrijft: besef wat het doet met een kind, om zijn of haar gedrag het gevolg te noemen van een hersenziekte.

Hier ben ik het helemaal mee eens. Maar denk ook eens aan de andere kant.
Als een kind zich 10 keer zoveel inspant als een ander kind, om zich te concentreren, en het hem toch niet lukt maar de helft te presteren van dat andere kind... In zo'n geval kan het een opluchting zijn te weten dat het niet lui of dom is, maar dat er een oorzaak bestaat voor zijn problemen.

P.S.
Misschien ken je een kind dat door opvoedingsmoeilijkheden ten onrechte bestempelt word als ADHDer. Dat is niet goed. Aan de andere kant is het ook niet goed bij elk kind dat ADHD heeft de ouders in je hart te veroordelen. Denk aan de farizeeer en de Tollenaar.
Wat evenmin goed is, dat door de negatieve houding van veel mensen tegenover ADHD ouders bang worden en hun kind een werkzame behandeling onthouden.
Aangezien een hoog percentage van de kinderen met onbehandelde ADHD hun school niet afmaakt, verslaafd raakt, ongewenst zwanger wordt, enz. is het gewenst dat elk kind de behandeling krijgt die bij hem past en niet een opgeheven vingertje van je moet je maar eens leren beheersen.
drj
06-09-2011 / 21:49
Helaas dreigt dit in een zinloze welles-nietes-discussie te verzanden.
Als je graag wilt discussieren, dan stuur me een individueel bericht.

Het klinkt leuk dit als alleen een beetje lastige gedrags- en emotionele problematiek te bestempelen. Het doet echter geen recht aan de moeiten van veel mensen met erstige ADHD.

Ik stel voor dit onderwerp hier te laten rusten. Met vriendelijke groet,

DrJ

Terug in de tijd

Ik heb een vraag over gebedsgenezing. Ik zit op een openbare school en ik heb nu een meisje in de klas dat zes jaar ziek is geweest. Ze had een ziekte aan haar spieren. Vijf jaar lang heeft ze in een ...
Geen reacties
02-09-2006
Ik had van de week een gesprek met mijn dokter i.v.m. twee sterfgevallen binnen één maand in de familie. De dokter zei heel bot: “Dood is dood”. Ik wist en weet niet wat hierop te zeggen.
Geen reacties
02-09-2019
Er zijn gemeenten in de HHK met een zelfstandige kerkvoogdij. Heeft de kerkvoogdij ook inspraak en zeggenschap over welke predikant er beroepen wordt? Dit zou logisch zijn omdat de kerkvoogdij ook zor...
Geen reacties
02-09-2015
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering