Gevolgen van overspel

Ds. H. Paul / 3 reacties

29-04-2011, 18:06

Vraag

Als wij als echtpaar gaan scheiden door overspel van mijn kant, wat betekent dit concreet voor mij in kerkelijk opzicht? Ik ben van de Gereformeerde Gemeente en als ik het goed begrijp ga ik dan in de ban (?). Wat heeft dit voor gevolgen en kan ik hier ook nog uitkomen? Betekent bovenstaande ook dat ik mijn verdere (nu nog jonge) leven alleenstaand door het leven moet gaan door eigen schuld? Ik hoop dat u mijn vragen kunt beantwoorden... Vriendelijk bedankt!


Antwoord

Beste vraagstel(ler)ster,
 
Wanneer iemand overspel begaat is er in de weg van berouw en vergeving herstel van de gebroken huwelijksband mogelijk. Dit berouw moet wel oprecht zijn en de ander moet er in bewilligen. Is de zonde openbaar geworden zal er ook openbare schuldbelijdenis afgelegd moeten worden. Dat wil zeggen: voor de kerkenraad met mededeling aan de gemeente. Gaat de echtscheiding door dan moet in ieder geval deze openbare schuldbelijdenis gedaan worden.
 
Hoe het dan verder gaat hangt af van het feit hoe de andere partij zich gedraagt. Treedt die opnieuw in het huwelijk of gaat hij/zij samenwonen, dan is men gerechtigd weer een huwelijk aan te gaan. Zo niet, blijft de ander dus alleen, mag men niet hertrouwen omdat de verbroken band weer hersteld zou kunnen worden.
 
Zo blijkt altijd weer, dat voorkomen beter is dan genezen. Maar bij de Heere is er vergeving voor de grootste zondaar.
 
Met vriendelijke groeten,
Ds H. Paul

Lees meer artikelen over:

huwelijk
Dit artikel is beantwoord door

Ds. H. Paul

  • Geboortedatum:
    16-07-1928
  • Kerkelijke gezindte:
    Gereformeerde Gemeenten
  • Woon/standplaats:
    Moerkapelle
  • Status:
    Inactief
235 artikelen
Ds. H. Paul


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
3 reacties
EVA
29-04-2011 / 21:15
Er is altijd vergeving bij Hem, en Gods wil is ook dat jullie huwelijk geneest, en Hij wil helemaal geen scheiding, hoor nu al heel veel mensen denken ja maar het staat er, waarom omdat het een hardnekkig volk was, maar een huwelijk verbonden met God is voor het leven. En God wil daar in ook herstel geven, hebben dit zelf van dichtbij meegemaakt. Ga er voor, beleid je zonden voor God!!! Ontvang Zijn vergeving ook voor jouw, denk hierbij aan de ontmoeting van Jezus bij de put met de samaritaanse vrouw....en natuurlijk is dat moeilijk om weer vertrouwen te krijgen, en liefde te voelen voor elkaar, maar ga met God!! dan is herstel altijd mogelijk.
http://youtu.be/Nt3xVgXFM_E
Hoop dat de link het doet, anders de titel is als er vergeving is...(via youtube)

Be blessed,
Samanthi
02-05-2011 / 17:28
ds Paul'Is het niet zo dat degene die overspel plaagt hoe dan ook niet meer mag trouwen?
Alleen de onschuldige partij mag toch weer trouwen of zie ik het verkeerd?
gr Samanthi
Liesel
05-05-2011 / 16:42
@Samanthi: volgens mij is dat ook zo. Alleen de onschuldige partij mag weer hertrouwen.

Terug in de tijd

Vaak heb ik zo moeilijk dat ik het niet meer weet. En dat ik bang ben dat ik nog eeuwig om zal komen en mijzelf bedrieg. Maar als ik daar aan denk dan zeg ik, o HEERE als ik dan voor eeuwig omkom en i...
Geen reacties
29-04-2008
Ik word zeer regelmatig vernederd door een vriendin. Ook verzint ze allerlei rare verhalen over mij en vertelt ze aan iedereen die het maar horen wil. Wat moet ik doen?
1 reactie
29-04-2016
Ik had een dwangstoornis, dwanggedachten die over gingen in dwanghandelingen. Dit kwam omdat ik over gebeurtenissen de controle wilde houden, om dit te voorkomen of er niet aan te denken. Nu ben ik ge...
1 reactie
29-04-2015
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering