Gevolgen van overspel

Ds. H. Paul / 3 reacties

29-04-2011, 18:06

Vraag

Als wij als echtpaar gaan scheiden door overspel van mijn kant, wat betekent dit concreet voor mij in kerkelijk opzicht? Ik ben van de Gereformeerde Gemeente en als ik het goed begrijp ga ik dan in de ban (?). Wat heeft dit voor gevolgen en kan ik hier ook nog uitkomen? Betekent bovenstaande ook dat ik mijn verdere (nu nog jonge) leven alleenstaand door het leven moet gaan door eigen schuld? Ik hoop dat u mijn vragen kunt beantwoorden... Vriendelijk bedankt!

Antwoord

Beste vraagstel(ler)ster,
 
Wanneer iemand overspel begaat is er in de weg van berouw en vergeving herstel van de gebroken huwelijksband mogelijk. Dit berouw moet wel oprecht zijn en de ander moet er in bewilligen. Is de zonde openbaar geworden zal er ook openbare schuldbelijdenis afgelegd moeten worden. Dat wil zeggen: voor de kerkenraad met mededeling aan de gemeente. Gaat de echtscheiding door dan moet in ieder geval deze openbare schuldbelijdenis gedaan worden.
 
Hoe het dan verder gaat hangt af van het feit hoe de andere partij zich gedraagt. Treedt die opnieuw in het huwelijk of gaat hij/zij samenwonen, dan is men gerechtigd weer een huwelijk aan te gaan. Zo niet, blijft de ander dus alleen, mag men niet hertrouwen omdat de verbroken band weer hersteld zou kunnen worden.
 
Zo blijkt altijd weer, dat voorkomen beter is dan genezen. Maar bij de Heere is er vergeving voor de grootste zondaar.
 
Met vriendelijke groeten,
Ds H. Paul

Ds. H. Paul

Ds. H. Paul

Tags in dit artikel:

huwelijk
3 reacties
EVA
29-04-2011 / 21:15
Er is altijd vergeving bij Hem, en Gods wil is ook dat jullie huwelijk geneest, en Hij wil helemaal geen scheiding, hoor nu al heel veel mensen denken ja maar het staat er, waarom omdat het een hardnekkig volk was, maar een huwelijk verbonden met God is voor het leven. En God wil daar in ook herstel geven, hebben dit zelf van dichtbij meegemaakt. Ga er voor, beleid je zonden voor God!!! Ontvang Zijn vergeving ook voor jouw, denk hierbij aan de ontmoeting van Jezus bij de put met de samaritaanse vrouw....en natuurlijk is dat moeilijk om weer vertrouwen te krijgen, en liefde te voelen voor elkaar, maar ga met God!! dan is herstel altijd mogelijk.
http://youtu.be/Nt3xVgXFM_E
Hoop dat de link het doet, anders de titel is als er vergeving is...(via youtube)

Be blessed,
Samanthi
02-05-2011 / 17:28
ds Paul'Is het niet zo dat degene die overspel plaagt hoe dan ook niet meer mag trouwen?
Alleen de onschuldige partij mag toch weer trouwen of zie ik het verkeerd?
gr Samanthi
Liesel
05-05-2011 / 16:42
@Samanthi: volgens mij is dat ook zo. Alleen de onschuldige partij mag weer hertrouwen.

Terug in de tijd

Ik heb een vraag over de HSV-vertaling van Galaten 2:20. De Herziene Statenvertaling heeft: “Ik ben met Christus gekruis...
geen reacties
30-04-2020
Is Ice Age christelijk verantwoord?
1 reactie
30-04-2015
Een vriend van ons zegt dat moslims en wij dezelfde God hebben. Ik ben het hier niet mee eens omdat wij als christenen o...
geen reacties
29-04-2006
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering