Maken van een uitstrijkje

drs. J. de Jongh-van Hoof / Geen reacties

07-10-2010, 13:00

Vraag

Ik heb een vraag n.a.v. een vraag over het maken van een uitstrijkje. Ik vraag me überhaupt af of het zo is dat bij een uitstrijkje alleen gekeken wordt naar kanker die veroorzaakt wordt door het HPV-virus, zoals in een van de reacties wordt verondersteld. Wordt er niet ook gekeken naar andere vormen van kanker?


Antwoord

Bij een baarmoederhalsuitstrijk wordt alleen gescreend op baarmoederhalskanker en de voorstadia hiervan. Baarmoederhalskanker komt vaker voor bij vrouwen die HPV hebben. Er zijn vier soorten HPV bekend die een verband hebben met het ontstaan van baarmoederhalskanker. Twee hiervan zitten in het vaccin dat geadviseerd wordt aan meisjes vanaf twaalf jaar.

HPV is inderdaad alleen seksueel overdraagbaar. Daarbij gaat het niet alleen om geslachtsgemeenschap – “schaamgebied tegen schaamgebied” is al voldoende voor de overdracht van dit virus.
 
Dus het antwoord op je vraag is “JA”.

José de Jongh-van Hoof

Lees meer artikelen over:

medisch
Dit artikel is beantwoord door

drs. J. de Jongh-van Hoof

  • Geboortedatum:
    30-11-1967
  • Kerkelijke gezindte:
    Zevende-dags Adventist
  • Woon/standplaats:
    Rijssen
  • Status:
    Actief
270 artikelen
drs. J. de Jongh-van Hoof

Bijzonderheden:

Huisarts


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Onze zoon van zes jaar heeft een syndroom wat o.a. een korte lengte tot gevolg kan hebben (meestal worden deze kinderen zo rond de 1.40-1.55 m). We zien nu al dat hij kort is, dus heeft de kinderarts ...
1 reactie
07-10-2019
Wat is een Judaïst?
Geen reacties
07-10-2015
Reeds meerdere jaren loop ik rond met deze brandende vraag, nooit heb ik voor mij een bevredigend antwoord gekregen. In de Bijbel is God de Almachtige, de Schepper van alles, de Alpha en de Omega. Dit...
Geen reacties
07-10-2014
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering