Seksuele opvoeding van jonge kinderen

drs. J(oke) Ronner-Wattel / geen reacties

09-01-2010, 15:00

Vraag

Seksuele opvoeding van jonge kinderen We zijn over dit onderwerp aan het nadenken i.v.m. met onze oudste, die zit in groep 3. Inmiddels heb ik daar wel een boekje voor gevonden: “Pappa we krijgen een baby.” Alleen het onderwerp masturberen komt daar niet zo aan de orde. Op internet kom ik dan bij ouders-online terecht, maar daar vind ik geen bijbels overwogen antwoord op mijn vraag, namelijk of we en hoe we dat aan de orde moeten stellen, zonder het ook weer te zwaar te maken, omdat we wel beseffen dat het ook een stukje ontdekken van zijn lichaam is.

ADVERTORIAL

Impact maken met een studie aan de CHE?

Kom op 29 maart sfeer proeven op de Open Avond Voltijd! 

Ontdek onze hooggewaardeerde opleidingen én stel al jouw vragen. Onze docenten en studenten beantwoorden ze graag.

Benieuwd? Claim snel je plekje!

Impact maken met een studie aan de CHE?

Antwoord

Mooi dat jullie actief nadenken over hoe vorm te geven aan seksuele opvoeding van jullie kinderen. Over masturberen en hoe je dat ter sprake stelt wordt inderdaad niet zoveel geschreven. De leeftijd waarop kinderen masturbatie ontdekken kan sterk wisselen, maar bij de meesten gebeurt dat pas aan het begin of in de puberteit. Soms ontdekken jonge kinderen wel dat het aanraken van of spelen met de geslachtsorganen een plezierig gevoel geeft, maar dan leggen ze vaak nog niet het verband met seksualiteit/seksuele gevoelens. Mijn advies is om het onderwerp wel ter sprake te brengen, maar pas als een kind in de hogere klassen van de basisschool zit.

Je kunt dan uitleggen dat dat plezierige  gevoel hoort bij seksualiteit tussen man en vrouw. Dat het jezelf bevredigen wel veroorzaakt dat je je prettig voelt, maar dat je het niet moet gaan gebruiken omdat je je vervelend, somber of eenzaam voelt, omdat het die gevoelens uiteindelijk niet weghaalt. Ik vergelijk het dan wel eens met het leeg eten van een zak snoep of chips, ook dat kun je gebruiken als emotierugulatie, maar geeft uiteindelijk geen beter gevoel. Samen gedoseerd snoepen als het gezellig is wél.

Drs. Joke Ronner-Wattel

drs. J(oke) Ronner-Wattel

drs. J(oke) Ronner-Wattel

 • Geboortedatum:
  26-06-1960
 • Kerkelijke gezindte:
  Gereformeerd Vrijgemaakt
 • Woon/standplaats:
  -
 • Status:
  Actief
 • Bijzonderheden:

  Functie: GZ-Psycholoog

Tags in dit artikel:

opvoedingseksuele voorlichting
geen reacties

Terug in de tijd

Ik ben een man van 25 en sinds kort getrouwd. De seksuele omgang met mijn vrouw is goed, op een ding na: ik heb last van...
geen reacties
09-01-2006
Zijn er bepaalde tekens van God in je leven als Hij in je werkt?
geen reacties
09-01-2006
Ik heb nu ruim een jaar verkering met een jongen. Hij is best lief, maar ik begin zo langzamerhand van allerlei dingen t...
geen reacties
09-01-2006
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering