Aan ds. Meeuse, n.a.v. uw vorige antwoord. Hoe kan dat dan dat mensen niet behou...

Ds. W. C. Meeuse / Geen reacties

26-08-2008, 00:00

Vraag

Aan ds. Meeuse, n.a.v. uw vorige antwoord. Hoe kan dat dan dat mensen niet behouden worden die wel gedoopt zijn, dan is het geen eeuwig verbond? Ik begrijp dit niet.


Antwoord

Een eeuwig verbond is van Gods kant gemaakt. Een (zwak) voorbeeld: Als twee mensen een huwelijk aangaan, is dit een huwelijksverbond. Verbreekt de man dit door er met een  ander vandoor te gaan, dan heeft hij dit verbond verbroken,. De vrouw heeft dit niet gedaan. Van haar kant blijft het verbond dus bestaan. Als de man niet terugkeert, is het zijn eigen schuld.

Als de mens het verbond met God verbreekt, dan betekent het nog niet dat God dit ook doet. Het is van Zijn kant een eeuwig verbond. Keert de mens niet terug, bekeert hij zich niet, dan kan hij verloren gaan. Ondanks het verbond wat God gemaakt heeft. Inwilliging van het verbond is noodzakelijk. Het is een verschrikkelijk feit dat verbondskinderen verloren gaan. En dat ligt beslist niet aan de God van het verbond!

Maak er toch geen rekensom van. Maar zie het wonder dat God een eeuwig verbond der genade heeft opgericht. Het doopformulier zegt toch duidelijk: “en als we soms uit zwakheid in zonde vallen moeten we aan Gods genade niet vertwijfelen, noch in de zonde blijven liggen, overmits we een eeuwig verbond der genade met God hebben.”

Ds. W. C. Meeuse

Dit artikel is beantwoord door

Ds. W. C. Meeuse

  • Geboortedatum:
    12-04-1944
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Sliedrecht
  • Status:
    Actief
134 artikelen
Ds. W. C. Meeuse

Bijzonderheden:

Emeritus (2011)


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik ben op zoek naar een fijne, christelijke psycholoog in de omgeving van Veenendaal die ook qua tarieven gunstig is. Kunt u mij hier een advies voor geven? Het is namelijk zo dat ik al een lange peri...
Geen reacties
26-08-2014
De echtgenote van mijn predikant heeft heel veel ruzie met me gemaakt over een voor mij zo teer onderwerp. Haar tong is venijnig, ze zegt: “Als het er bij mij uit is ben ik het ook kwijt.” Ze heeft zo...
Geen reacties
26-08-2015
Meestal heb ik tijdens de menstruatie last van bloedverlies zowel vanuit de vagina als vanuit de anus. Dit heb ik al jaren, maar laatst zei iemand dat dit niet normaal is. Klopt dat?
Geen reacties
26-08-2011
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering