Gods voorzienigheid

Ds. B. J. van de Kamp / Geen reacties

19-02-2004, 00:00

Vraag

Ik moet een onderwerp behandelen voor onze jv. over Gods voorzienigheid. Heeft u misschien een tip, zodat ik goed en duidelijk uit kan leggen wat nou Gods voorzienigheid inhoudt?


Antwoord

Ga bij de behandeling van de voorzienigheid van God uit van de geschiedenis van Abraham, die Izak wil gaan offeren. God zal Zichzelf een brandoffer voorzien! Dat is gebeurd. God, de Vader, gaf Zijn eigen Zoon, onze Heere Jezus Christus. Dit is het uitgangspunt om over Gods voorzienigheid te spreken. Dat is verbonden met God genadeverbond. Daarmee is God tot Abraham gekomen, daarmee komt Hij, in Christus voltooid, tot ons.

Kijk zo eens eerst naar zondag 1 van de Heidelberger Catechismus. Daarna ook naar zondag 9 en 10. Let op de Vadernaam. Als je over Gods voorzienigheid wil spreken zonder dit uitgangspunt, moet je bedenken, dat je in noodlotsdenken terecht komt. Houd daarbij voor ogen, dat het denken van bijvoorbeeld Adolf  Hitler voortkwam uit redeneren vanuit de Voorzienigheid, zonder Christus.

Naar ik hoop heb ik je hiermee op goed spoor gezet. In de christelijke enclopedie, maar ook in een dogmatiek als van Prof. Van Genderen en Velema kun je verdere gegevens vinden.

Hartelijke groet, ds. B. J. van de Kamp

Tags in dit artikel:

voorzienigheid
Dit artikel is beantwoord door

Ds. B. J. van de Kamp

  • Geboortedatum:
    21-11-1950
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Hierden
  • Status:
    Actief
97 artikelen
Ds. B. J. van de Kamp

Bijzonderheden:

Emeritus


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Is het verbond der genade een door Christus volbracht verbond der werken? Ik heb dit bij verschillende gereformeerde theologen gelezen (ik meen dat Witsius dit ook zegt; ik moet u een bronvermelding e...
Geen reacties
19-02-2019
Sinds een aantal maanden heb ik een hele lieve, zorgzame vriend. We praten samen heel wat af en groeien zo steeds meer naar elkaar toe. Mijn vriend studeert nog. Hij volgt een deeltijdopleiding, zit i...
3 reacties
19-02-2010
Mag je tijdens je bruiloft in de kerk fotograferen/filmen? Kun je dit op bijbelse gronden verbieden?
Geen reacties
19-02-2005
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering