[VIDEO] A History of Christianity

Nieuwsredactie / Geen reacties

12-07-2012, 12:00

In de BBC-serie 'A History of Christianity' doet professor Diarmaid MacCulloch onderzoek naar de geschiedenis van het wereldwijde christendom. De EO zendt het programma met Nederlandse ondertiteling uit. A.s. zaterdag (Ned. 2, 18.00 uur) kun je aflevering 4 bekijken: 'Reformatie: het individu voor God'. De eerder uitgezonden edities kun je zien via Uitzendinggemist. Deel 1 (zie hieronder) gaat over de vergeten oorsprong van het christendom. Het laat zien dat die oorsprong oostelijker gezocht moet worden, en ooit op het punt stond in Azië te triomferen:


 

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

 

Deel 1: Het Vroege Christendom

In het eerste van de zes delen van deze serie die vier continenten bestrijkt, gaat professor MacCulloch op zoek naar de vergeten oorsprong van het christendom.

Deel 2: Katholicisme: de Onvoorspelbare Opkomst van Rome

Meer dan een miljard christenen gehoorzaamt Rome – dat is meer dan de helft van alle christenen. Maar hoe kon een kleine joodse sekte uit het Palestina van de 1ste eeuw, die nederigheid en de deugd van de armoede predikte, uitgroeien tot de gevestigde religie van West-Europa – rijk, machtig en gedragen door de onwankelbare gehoorzaamheid van de gelovigen?

Deel 3: Orthodoxie: van Rijk naar Rijk

De Oosters-orthodoxe Kerk is een bloeiende kerk in de Balkan en Rusland, met meer dan 150 miljoen leden wereldwijd. De oosterse-orthodoxie wijkt in veel opzichten af van het katholicisme of het protestantisme: de verering is zorgvuldig gechoreografeerd, iconen betrekken de gelovigen in een mystieke eenheid met Christus, en overal aanwezig is het symbool van een vervaarlijke tweekoppige adelaar. Welk verhaal wordt hier verteld?

Deel 4: Reformatie: het Individu voor God

In het vierde deel van zijn Geschiedenis van het Christendom vertelt Diarmaid MacCulloch over de Reformatie en hoe een geloof dat gebaseerd was op gehoorzaamheid een geloof voortbracht gebaseerd op individueel geweten.

Deel 5: De Evangelische Explosie

In het vijfde deel van zijn Geschiedenis van het Christendom volgt Diarmaid MacCulloch de groei van een uitbundige geloofsuitdrukking die zich over de hele wereld heeft verspreid: het evangelisch protestantisme.

Deel 6: God in Reparatie

Diarmaid MacCullochs eigen levensverhaal maakt hem tot een symbool van een kenmerkende eigenschap van het westelijke christendom – scepticisme, de neiging om te twijfelen aan wat de westerse cultuur en het christendom heeft getransformeerd. In de laatste aflevering vraagt hij zich af waar die verandering uit is voortgekomen.

Nieuwsredactie op 12-07-2012, 12:00
Geen reacties

Meer nieuws

"Ik wil niets liever dan van de Heere Jezus getuigen in mijn omgeving en hen vertellen van de rijkdom die in Hem ligt. God en Paulus hadden een groot verlangen en dat heb ik ook: Zo zijn wij dan gezan...
12 reacties
05-07-2012
Ze is begin 20, vrouw en protestants. Een niet-alledaagse verschijning in de abdij van het Belgische Averbode. De Edese Heleen van der Sluys, student Godsdienst Pastoraal Werk, trekt zich een week ter...
1 reactie
27-06-2012
In de afgelopen 3 dagen werden er zo'n 130 raketten vanaf de Gaza-strook op het zuiden van Israel afgeschoten, meldt de Jeruzalem Post. Reden voor ambassadeur Ron Prosor om een klacht in te dienen bij...
7 reacties
22-06-2012
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering