Van smartphone naar simpele telefoon

Nieuwsredactie / 1 reactie

17-05-2012, 13:00

"Van smartphone naar gewone telefoon, niet begrijpende gezichten 6 x mogen uitleggen in winkels waarom het volgen van Jezus soms offers vergt", zo tweette Johan Vreugdenhil onlangs. Onze nieuwsgierigheid was direct gewekt. Je ziet de gezichten van de verkopers immers al voor je. We vroegen Johan naar het hoe en waarom van deze niet alledaagse stap.

 

ADVERTORIAL

Geeft u Egyptische christenen een Pasen om nooit te vergeten?

In Egypte is het steeds lastiger om rond te komen. Voedselprijzen rijzen de pan uit. U kunt het verschil maken door een voedselpakket voor een gezin van Egyptische christenen te kopen, die wij uitdelen ter plaatse. Heel praktisch willen we hiermee handen en voeten geven aan de opdracht van God om de armen te voeden. 

Doet u mee?

Geeft u Egyptische christenen een Pasen om nooit te vergeten?

 




-Loop je al lang met het idee rond afstand te doen van je smartphone? Of was er een speciale aanleiding voor?

Diverse keren had ik al het plan om mijn mobiel te vervangen door een ander model zonder Wi-Fi, de boze fluistert je namelijk haarfijn in hoe en wat je allemaal kunt doen met een smartphone. Het triggert enorm, om dat allemaal te onderzoeken en uit te proberen en vervolgens trap je in de val. "Maar dat doe je toch niet als je een kind van God bent?", zou je kunnen zeggen. Als je sterk in de overwinning staat niet inderdaad, maar als je zwak bent, ga je voor de bijl. Bewust ga ik niet vertellen wat allemaal, want dat brengt mensen maar op een idee.

-Welke telefoon had je en welk merk/model heb je nu?


Ik had een HTC Wildfire S, met Wi-Fi, en ik heb nu een Samsung Chat 322, zonder Wi-Fi. Wi-Fi is gratis, dat is het probleem. Ik kan nu wel beperkt internetten maar dat is nogal prijzig en dat doe je natuurlijk niet.

-Wat was de reactie van de verkoper op je inruil? Hadden ze dit wel eens eerder meegemaakt?

Ik heb op internet en in diverse winkels gezocht naar een toestel dat wel wat kan maar perse zonder Wi-Fi. Ik zag onbegrijpende gezichten, geen van allen had meegemaakt dat iemand naar een minder moderne telefoon zocht zonder Wi-Fi.

-Je moest hen uitleggen waarom je tot die keuze bent gekomen. Wat heb je hen verteld?

In alle winkels vroeg ik of ze begrepen waarom ik deze omruil wilde. Niemand had daarop een antwoord. Waarop ik vroeg of ze het wilden weten en vervolgens mocht ik getuigen. Ik vertelde dat ik een christen ben en dat het consequenties kan hebben als we Jezus willen volgen, bijvoorbeeld voor het bezitten van zaken die je kunnen verleiden om dingen te doen die niet bij Jezus horen. Ook heb ik telkens genoemd dat er in de bijbel staat dat 'als ons oog ons ergert we dat moeten uitrukken' Ik moest dit natuurlijk uitleggen en vervolgens had ik schitterende gesprekken over de noodzaak van geloof en bekering om eeuwig leven te ontvangen.

-Mis je de phone? Zo ja, wat mis je het meest?

Ik mis de smartphone niet echt. Natuurlijk vond en vind ik het schitterend, al die apps op je telefoon, maar als ik eerlijk terug kijk, heeft het ook een grote hoeveelheid kostbare tijd opgeslokt. 

Wil je verder nog iets kwijt?

Wat ik beangstigend vind, is de macht die het toestel over je krijgt. In allerlei situaties wil je er op kijken en mee bezig zijn, er gaat een ongelofelijke aantrekkingskracht van uit. Het mondt soms uit in asociaal gedrag. Vaak is er geen oprechte aandacht voor wat de ander tegen je zegt.

En dan niet te vergeten de zaken die je er op kunt zien die de verslavingen van voor je wedergeboorte naar boven kunnen halen, met alle gevolgen van dien.

Volgens mij (en anderen) is de  bijbeltekst uit Openbaring 13:15 van toepassing op alle beeldschermen die we tegenwoordig in bezit kunnen hebben: "En hetzelve werd macht gegeven om het beeld van het beest een geest te geven, opdat het beeld van het beest ook zou spreken, en maken, dat allen, die het beeld van het beest niet zouden aanbidden, gedood zouden worden."

Ik ben bang dat we er zo van afhankelijk worden dat: "Niemand mag kopen of verkopen, dan die dat merkteken heeft, of den naam van het beest, of het getal zijns naams". (Openbaring 13:17)

Er gaat een tsunami van ongerechtigheid over de wereld in de huiskamers en andere ruimtes, vele mannen en vrouwen worden verslaafd aan van alles en nog wat en zijn zo doende een gewillige prooi in de handen van satan. Naar mijn idee moeten de wedergeboren christenen (en alle mensen eigenlijk) luisteren naar de Heilige Geest en zich zoveel mogelijk ontdoen van zaken die door de duivel kunnen worden aangewend om ons tot zonde te verleiden. Als we het echt nodig hebben voor ons werk en er goed mee om kunnen gaan, ok, maar wie kan dat naar Gods maatstaven? God is het zo! waard om zaken af te leggen die het dienen van Hem in de weg staan. "Wie zij leven verliezen zal, zal het behouden" zegt Jezus.

Nieuwsredactie op 17-05-2012, 13:00
1 reactie
matthew
17-05-2012 / 14:45
heel herkenbaar dit verhaal, het werkt verslavend

Meer nieuws

In het Reformatorisch Dagblad van vandaag vind je een artikel over ontmoetingplekken voor refo's (inderdaad, jij, ja!). In het stukje van Neline Floor staan interviews met stamgasten van onze vrinden ...
29 reacties
12-05-2012
Vandaag is de site Isaruhallah.nl in de lucht gegaan, een initiatief van ex-moslims die Jezus zijn gaan volgen. "Wij hebben in ons leven een omkeer meegemaakt, en hebben ontdekt dat Jezus (in de Ko...
2 reacties
07-05-2012
Op Moederdag zetten we de liefste vrouw van de wereld in het zonnetje. En dan wil je natuurlijk een origineel cadeau geven. En wat is er mooier dan het geven van een cadeau, waardoor een gezin in Indo...
Geen reacties
03-05-2012
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering