Opnieuw 'bliksem' in Valburg

Nieuwsredactie / 5 reacties

30-04-2012, 09:10

De blikseminslag op zondagmiddag 22 april in de kerk van de hervormde gemeente van Valburg, waarbij enorme schade is aangericht, heeft zondag 29 april een vervolg gekregen in de preek van de ochtenddienst. De voorganger van de gemeente, ds. B. van Leeuwen, vergeleek in de woordverkondiging n.a.v. Lucas 17:24, de inslag van de bliksem met de wederkomst van Christus. "Niemand rekende er op. Het was onverwacht en kwam met enorme snelheid. Zo zal het zijn als Christus terugkomt. In een punt des tijds."

Doordat dieven het koper van de bliksemafleider hadden gestolen, heeft de inslag een behoorlijke ravage aangericht in en aan het kerkgebouw. Volgens ds. Van Leeuwen is een deel van het dak ontzet, zijn kabels gesmolten tot as, is de electronica verwoest, tegels in de vloer van de kerk zijn gebarsten en zijn er stenen kapot. Voorlopig worden daarom de diensten in het naastgelegen verenigingsgebouw gehouden en is er ook geen kerktelefoon.
 
"God heeft hier gesproken. Maar gelijk de bliksem zal ook de Zoon des mensen zijn. Maak daarom gebruik van Hem nu Hij nog onder ons is in Zijn Woord. En dat Woord kan zomaar verdwenen zijn. Wat is er nog over van de zeven gemeenten in Klein-Azië? Er komen hier op aarde ook geen betere tijden. De ruimte voor christenen in het belijden van hun geloof zal ook alleen maar kleiner worden. God heeft ons ook geen twee hemels beloofd. Wees blij als je er één krijgt."
 
"Als Christus terug komt is Hij, net als de bliksem, overal op hetzelfde moment. De bliksem gaat met een snelheid van 300.000 km per seconde. In 1 seconde kan de bliksem dus zeven keer om de aarde gaan. Vorige week zondagmiddag rekende niemand er op. Er was één enorme klap en één flits en er gingen geen tekenen aan vooraf. Alle voorspellingen van mensen die tijd en plaats van de wederkomst denken te kunnen bepalen, zijn onzin en in strijd met de Bijbel (Luk. 17:23). Het zal zijn als in de dagen van Noach, dus net als nu. Men leefde toen in een genotscultuur en de mensen zogen zich vol met wat de wereld te bieden had. Het was ook als in de dagen van Lot (vs. 28), de tijd van de economie. Zo ook de huidige periode, waar mensen het alleen maar hebben over geld en welvaart. Doe daarom niet als de vrouw van Lot. Zij richtte haar blik op haar bezit. Zorg daarom dat je hart Boven is. Eén blik op Jezus en je bent behouden."
 
"De bliksem is ook allesdoordringend. Je kunt nergens heen als Christus terug komt. Hij komt naar je toe. Hij vindt elk mens. Op die dag zal geen gebed meer verhoord worden. Alles komt openbaar. Ook de uitvluchten van: een mens kan zich niet bekeren. Maar voor een kind van God zal aan het licht gebracht worden: Gij weet dat ik U lief heb."
 
"De kracht en de hitte van de bliksem is allesverschroeiend. Denk ook aan wat gebeurde op het gebed van Elia op de Karmel. Zo zullen de elementen (hemellichamen) bij de wederkomst van Christus versmelten. Alleen zij die de toevlucht tot Jezus hebben genomen kunnen blijven bestaan. Sla daarom de armen van het geloof om Hem heen. Dan is de hitte van Gods gramschap geblust. Dat is geen doemdenken, maar een oproep om de toevlucht te nemen tot Hem. Hier wordt Jezus gepreekt in Zijn gewilligheid. Hij is veel gewilliger dan wij. Zo gij Zijn stem dan heden hoort... Vorige week hebben wij Zijn stem gehoord in de natuur en vandaag in Zijn Woord. Je moet bij Jezus zijn. Gelooft -dat is een bevel- zijn heil en troostrijk Woord."

Nieuwsredactie op 30-04-2012, 09:10
5 reacties
waldboy
30-04-2012 / 10:24
Dat was dus een echte donderpreek.
waldboy
01-05-2012 / 09:35
De ds. heeft gelijk. De mensen moet haast maken om tot Jezus te gaan.
Wat ik in dergelijke preken mis, is: hoe doen je dat?
Ik heb jaren onder een dergelijke prediking gezeten.
Het kwam niet verder dan uiterlijkheden. Kleding, gedrag enz. Dus "gaan"tot Jezus" aan de buitenkant.
Toen ik, door verhuizing in een gemeente van een andere richting kwam, werd mij door de prediking duidelijk dat "het gaan tot Jezus" een innerlijke zaak is. Een zaak van de ziel, van het denken, populair gezegd: een andere mentaliteit krijgen.
Omega
01-05-2012 / 10:09
@Waldboy Deze dominee heeft netjes uitgelegd hoe je dat doet: de armen van het geloof (!) om Jezus heenslaan. Geloven dus dat het Woord waar is en dat Jezus een ieder die wil nodigt tot het heil. Een mooie uitspraak van deze dominee is o.m. "Christus sluit niemand uit die zichzelf niet uitsluit."
waldboy
01-05-2012 / 18:57
Het geloof heeft geen armen. Op deze manier is het weer zo fysiek.
Geloven dat het Woord waar. Het Woord is waar. Zeker. Maar dat kun je ook verstandelijk accepteren.
Daarbij hoeft er mentaal helemaal geen verandering te zijn.
mortlach
02-05-2012 / 22:55
Ik zeg soms als kwinkslag dat zolang er nog een bliksemafleider op een kerk staat, het wel meevalt met dat vertrouwen op God, maar als het dan echt fout loopt is het wel ontzettend sneu natuurlijk. Hopelijk komen ze er snel weer bovenop. Deo volente, uiteraard :-)

Meer nieuws

Door een blikseminslag in de eeuwenoude hervormde kerk in Valburg is zondagmiddag grote schade ontstaan. Alle electronic...
4 reacties
23-04-2012
LEERSUM – De perversiteit van Lady Gaga, dansen met de duivel, platvoerse en seksueel gerichte teksten uit Top40-muziek ...
21 reacties
12-04-2012
De Evangelische Omroep heeft spijt van het uitzenden van de Grote Jezus Quiz. Het programma werd maandagavond 9 april u...
20 reacties
10-04-2012
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering