Grote schade door bliksem kerk Valburg

Nieuwsredactie / 4 reacties

23-04-2012, 08:41

Door een blikseminslag in de eeuwenoude hervormde kerk in Valburg is zondagmiddag grote schade ontstaan. Alle electronica, schakelkasten, stopcontacten en vrijwel alle electrische leidingen onder de vloeren en in de muren zijn vernield. Ook is het dak van de zijbeuk waar het orgel staat ontzet. De hervormde gemeente moest hierdoor voor de avonddienst uitwijken naar het naastgelegen verenigingsgebouw. Ook daar was door kortsluiting geen electriciteit.


De grootste kostenpost wordt vermoedelijk de reparatie van het uurwerk in de toren. Die is om precies 13.11 uur stil blijven staan. Volgens een van de kosters is alle electrische bedrading van het uurwerk gesmolten  en is vermoedelijk ook het uurwerk zelf beschadigd. Verder zijn op diverse plaatsen buiten de kerk door de enorme klap brokstukken van de muren afgeslagen en zijn binnen in de kerk diverse estrikken gebroken. Of het historisch waardevolle pijporgel ook schade heeft geleden, moet uit nader onderzoek blijken.


 
Dat de bliksem heeft kunnen inslaan is de schuld van koperdiefstal vorig jaar. Dieven roofden behalve de koperen regenpijpen, ook op diverse plaatsen de koperen bliksemafleiders tot op 3 meter boven de grond. Doordat de hervormde gemeente een nieuw soort bliksemafleidingssysteem wilde installeren en overleg daarover met Monumentenzorg enige tijd vergde, konden er nog geen andere beveiligingsmaatregelen genomen worden.
 
Ook een deel van straatverlichting in de nabije omgeving en van de schijnwerpers rondom de kerk zijn buiten werking. Bij omwonenden viel eveneens de electriciteit uit. Daar lijkt de schade echter mee te vallen.
 
Het onweer met slechts één lichtflits en direct daarop een enorme klap, ging gepaard met een korte maar felle hagelbui.
 
Een woordvoerder van de hervormde gemeente Valburg-Homoet verwacht dat de gemeente voorlopig diensten zal moeten beleggen in het verenigingsgebouw. Een andere uitwijkmogelijkheid is het kerkgebouwtje in het naburige Homoet. Daar is echter geen geluidsinstallatie aanwezig. Er was in het Valburgse godshuis nog niet zo lang geleden een gloednieuwe installatie voor kerktelefoon en uitzending via internet geïnstalleerd. Ook die is volledig verwoest. Wanneer er weer kerktelefoon beschikbaar is, is vooralsnog onduidelijk. De hervormde gemeente is voor de schade niet verzekerd.

Nieuwsredactie op 23-04-2012, 08:41
4 reacties
Omega
24-04-2012 / 09:23
Goed idee! Rekeningnummer van de hervormde gemeente Valburg-Homoet: 699741106.
refoweb
25-04-2012 / 09:42
Het rekeningnummer is hierbij bevestigd! :-)
gerhardje
25-04-2012 / 11:13
ik heb de flits gezien en ik heb de foto hierboven gemaakt
henkie
25-04-2012 / 19:47
Heel goed gedaan, Gerhardje! Jij bent vast de jongste fotograaf van Refoweb.

Meer nieuws

LEERSUM – De perversiteit van Lady Gaga, dansen met de duivel, platvoerse en seksueel gerichte teksten uit Top40-muziek en de erotiek van Jan Smit en K3. Stichting Jijdaar uit Doorn wil jongeren van r...
21 reacties
12-04-2012
De Evangelische Omroep heeft spijt van het uitzenden van de Grote Jezus Quiz. Het programma werd maandagavond 9 april uitgezonden op Nederland 3 en stuitte op veel kritiek van kijkers, met name op de...
20 reacties
10-04-2012
Sinds begin dit jaar is de website leesditvoorjesterft.nl actief. Deze internetevangelisatie draait om de centrale vraag: "Stel je voor dat je morgen sterft: waar heb je dan ten diepste voor geleefd? ...
Geen reacties
04-04-2012
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering