Elfstedentocht wellicht op zondag

Nieuwsredactie / 23 reacties

07-02-2012, 09:34

De Elfstedentocht wordt niet voor het einde van de week verreden, aldus de voorzitter van De Friesche Elfsteden Wiebe Wieling. Dat zei hij maandag in het tv-programma Nieuwsuur. De organisatie hield de mogelijkheid open dat de Tocht der Tochten op een zondag gereden wordt. Ze willen rekening houden met een groep mensen die liever niet op zondag rijdt. Wieling: "Maar als zondag de enige dag is dat we het kunnen houden, dan houden we het op zondag."

Het ijs is op sommige plekken nog van onvoldoende kwaliteit. Het Slotermeer levert onder andere problemen op.

Op 5 februari kwamen de 22 rayonhoofden voor het eerst sinds 1997 bijeen. Een dag later maakte Wieling bekend dat het nog te vroeg is voor een Elfstedentocht.

Terugblik op de laatste aflevering van de Tocht der Tochten.

Nieuwsredactie op 07-02-2012, 09:34
23 reacties
Autumn
07-02-2012 / 10:06
't Zou jammer zijn dat (als je ingeloot bent) de tocht niet zou rijden omdat het op zondag valt.
43843
07-02-2012 / 10:49
Op zondag buigen we ons op Gods 'eis' naar zijn paleis, het 'hof der hoven'.
Wat is het heerlijk omdat te 'mogen' doen.
appelflap
07-02-2012 / 11:19
Vanuit hun perspectief bekeken snap ik heel goed dat ze liever op zondag rijden dan niet. Ik vind het al heel sympathiek dat ze er in beginsel rekening mee willen houden. Dat wil niet zeggen dat ik voor een tocht op zondag ben.
Autumn
07-02-2012 / 13:09
@43843: Op zondag buigen we ons op Gods 'eis' naar zijn paleis, het 'hof der hoven'.
Ja, absoluut. Maar dat is voor mij elke dag van de week. Niet alleen op zondag. Misschien dat ik er daarom minder moeite mee heb om op zondag ook (naast kerkbezoek) andere dingen te doen. Schaatsen bijvoorbeeld. Of Elfstedentochten kijken :)
Daniel
07-02-2012 / 13:26
Twee keer op zondag naar de kerk, maar als de elfstedentocht gehouden wordt kijk naar de TV.
Dan sla ik de ochtendienst over, God zal me dat niet kwalijk nemen, Dat denk ik tenminste.
Veel schaatsers zijn christelijk, in Oldebroek wonen er velen.
Kan God het niet wat harder laten vriezen.
mortlach
07-02-2012 / 13:48
Het zou natuurlijk te gek zijn om het leeuwendeel de kans op een elfstedentocht te ontzeggen omdat een klein deel niet op zondag wil rijden. (er even van uitgaand dat het de enige mogelijkheid is). Fijn dat er in principe aan wordt gedacht, en als we nou elk jaar een elfstedentocht hadden, was het niet zo'n probleem, maar het begint erop te lijken dat het een 'eens per generatie' evenement is. In dat geval is het jammer maar helaas voor het groepje gewetensbezwaarden en weegt het belang voor de grotere groep zondagsrijders (haha) zwaarder.
zeeland
07-02-2012 / 23:22
Ik zou het erg jammer vinden als de elfstedentocht niet doorgaat! Toch begrijp ik sommige reacties niet. De zondag is toch een door God geheiligde dag?! Een dag van afzondering, een dag om tot Zijn eer in alle rust te leven. Hoe kun je dan op zondag naar de elfstedentocht, waar het niet om Gods eer gaat, maar om de eer van mensen, kijken?!
Ik hoop echt als liefhebber dat de elfstedentocht doorgaat, maar als het op zondag is, bidt ik om dooi! (sorry, klinkt misschien heel vroom, maar k waar liever in mijn BondsGods woning)
Het gaat er toch om of wij de zegen van de Heere krijgen in ons leven. Ik kan mij niet voorstellen dat als het evenement op zondag wordt gehouden, de zegen van de Heere daaraan gegeven wordt. Immers Gods dag wordt ontheiligd.

Ik durf er nooit echt om te bidden. Ik bid liever dat de elfstedentocht niet doorgaat, dan dat hij wel doorgaat, omdat ik denk dat God de elfstedentocht niet goed vindt vanwege het simpele feit dat het eigenlijk alleen om menseneer gaat. De bijbel staat vol met waarschuwingen tegen hoogmoed....zouden wij daar dan aan mee doen??
Ik vind de elfstedentocht geweldig. Als hij niet op zondag wordt gereden, dan kijk ik waarschijnlijk ook. Toch denk ik dat we als christenen hier voorzichtig mee moeten zijn. Als je heel eerlijk kijkt, naar de organisatie, de sfeer, de mensen, de deelnemers etc etc. dan komt God wel heel erg weinig aan Zijn eer en dat kan voor ons(of zou moeten) een reden zijn om de elfstedentocht te boycotten!!
Autumn
08-02-2012 / 09:19
Een zaterdag of een woensdag of een vrijdag is voor God even belangrijk als een zondag...Ik geloof dat het er om gaat dat je Hem dient en volgt en samenkomt met andere christenen. Maar of God echt aan één bepaalde dag in de week hecht?? Jezus zat ook niet stil op de sabbat (en de zondag is geen vervanging van de sabbat). Maar ik denk dat anderen hier anders over denken, en dat is prima. God is Zelf ook veelzijdig :)
mortlach
08-02-2012 / 12:55
@zeeland:
Dat is weer zo typisch: zelf niet willen, maar het dan anderen ook niet gunnen. Bidden om dooi? Terwijl er mensen al jaren uitkijken naar de kans om de toch te rijden.

Ik neem aan dat je in Zeeland geen enkele last hebt van een schaatstochtje in Friesland, dus waarom zou je ertegen bidden?
zeeland
08-02-2012 / 14:34
Als God met het scheppen van de wereld, al een dag afzonderde en deze dag heilig noemde, wie zijn wij dan om er op deze manier mee om te gaan?!
Natuurlijk houden wij geen sabbat, maar als het goed is, is de zondag bij ons ook heilig.
Dat wil niet zeggen dat je een hele zondag stil moet zitten, maar de zondag inrichten met de elfstedentocht, lijkt me niet echt tot eer van God.

@mortlach: als ik bid voor ellende in Afrika, China, Noord Korea, Iran etc.; zal ik dan de ellende/zonde in eigen land overslaan???
Natuurlijk gun ik mensen de elfstedentocht, maar niet ten koste van de heilige dag van mijn Schepper!! Ik vind het dan ook heel erg dat jullie zo over de zondag denken. Natuurlijk hoor je de gehele week tot Zijn eer te leven, maar de zondag is afgezonderd om je even terug te trekken van de drukte van het bestaan en je af te zonderen voor de Heere.

Ik weet dat Paulus hier ook eens wat over gezegd heeft, maar ik geloof nooit dat Paulus daarmee bedoelt heeft, dat er christenen met een sportevenement mee zouden doen.
Het is voor ieders eigen verantwoording, maar ik zou liever met Paulus verwijzen naar Romeinen 12, waar hij zegt dat we niet wereldgelijkvormig moeten worden, maar ons moeten toewijden aan God.

Gij dan, zijt ook bereid, want in het uur dat gij het niet meent, zal de Zoon des mensen komen. (luk 12:40)
Laten we dan bezig zijn een brandende kaars te wezen en genoeg lampenolie verzamelen in onze kruik, zodat we niet zonder olie komen te zitten....
Autumn
08-02-2012 / 15:15
Ben het veel met je eens, Zeeland. Maar in de Bijbel kom ik het woord zondag nooit tegen. Een dag apart zetten voor God; ja, dat staat er wel. Maar dat het perse de zondag moet zijn, daar ben ik het niet zo mee eens. Maar dat terugtrekken uit de hectiek en je afzonderen voor de Heer, daar ben ik het absoluut met je eens.
Annet76
09-02-2012 / 12:56
@ zeeland,

"Dat wil niet zeggen dat je een hele zondag stil moet zitten, maar de zondag inrichten met de elfstedentocht, lijkt me niet echt tot eer van God."

Leg mij eens uit waarom niet...Bepaal jij, of anderen hier op het refoweb, wat wél en wat niet tot "eer van God" is?

Ik sport iedere zondag, daar moet het kerkbezoek regelmatig voor wijken, dus als ik jou moet geloven dan is dat niet 'tot eer van God, maar ik geniet er wel van en mijn geloof is niet aan het kerkbezoek gebonden.
Dat vind ik nogal een bekrompen gedachte, laat mensen gewoon in hun waarde en als de elfstedentocht ooit op zondag gaat plaatsvinden, dan mogen we ook geloven dat het Gods werk is.

Wel eens gedacht aan de enorme saamhorigheid onder de mensen die een Elfstedentocht oplevert. Al die mensen die er enorm veel werk voor verzetten om samen tot een prachtige dag te kunnen komen.

Maar nee, het enige waar ze zich hier op refoweb druk over kunnen maken is hun (schijn) Heilige zondag" en de wereldgelijkvormigheid.
Kijk toch alsjeblieft eens iets verder dan je neus lang is.....
MvB
09-02-2012 / 14:02
Tjonge, Annet76, dat vind ik wel heel harde commentaar op Zeeland hoor.

Daarnaast, blijkbaar kun jij zonder enig gewetensbezwaar op Refoweb schrijven dat jouw kerkbezoek op zondag regelmatig moet wijken voor sport. Geloof jij echt dat dat wel tot Gods eer is? Ik vraag me af waarom je dat zo opschrijft terwijl je weet dat de gemiddelde bezoeker van Refoweb daar zeer waarschijnlijk anders over denkt. Zou dat een reden hebben?

Zeeland heeft een heel goed punt. En wereldgelijkvormigheid is wel degelijk een gevaar! Laten we daar voor waken.
Autumn
09-02-2012 / 14:21
Ach ja, die Elfstedentocht gaat toch niet door... :(
Annet76
09-02-2012 / 16:44
@ MvB,

Het gaat mij er juist om dat wij niet (behoren te) bepalen wat wel en niet tot God’s eer is, maar juist erin berusten dat eenieder dat op zijn of haar eigen manier zoekt en vindt.
Al gebeurt dat misschien niet allemaal op de wijze zoals de gemiddelde bezoeker van refoweb dat het liefste ziet.
Wat mij af en toe irriteert – dat moet ik eerlijk toegeven – is de wijze waarop er hier wordt geoordeeld. Alsof we zelf wel even op de stoel van God mogen gaan zitten en met de vinger wijzen om te zeggen wat goed en fout is, of anders gezegd: wat God goed en fout vindt.
In plaats daarvan zie ik liever het goede in de mens, namelijk wat ik ook al eerder zei: de saamhorigheid die de Elfstedentocht (maar ook andere sporten) teweeg brengt bij de mensen en al het mooie wat door de organisatie van zo’n evenement tot stand had kunnen komen.

Bovendien: het “commentaar” van mij op "Zeeland", ik noem het liever kritiek, is zeker niet minder dan de kritiek (of commentaar zo je wilt) waar eventuele “zondagrijders” van de Elfstedentocht, hier op refoweb aan onderhevig zijn. Al even zo eenvoudig worden zij (en ik blijkbaar ook) ervan beticht niet tot God’s eer te zijn door niet precies in het straatje te lopen van de reformatorische kringen.

En ja, natuurlijk weet ik dat de gemiddelde bezoeker van Refoweb daar anders over denkt, maar misschien wordt het juist daarom ook wel eens tijd dat diezelfde gemiddelde bezoeker zijn ogen opent en inziet dat de wereld méér en vooral mooier is als je verder durft te kijken dan je Reformatorische neus lang is.....
Johannes3vers16
09-02-2012 / 20:13
Helemaal begrijpen doe ik de discussie niet, want het 4e gebod staat die in jullie Bijbel anders dan in die van mij?
waldboy
10-02-2012 / 08:11
Johannes3ver16-het 4e gebod staat in ieder Bijbel naturrlijk hetzelfde. Behoudens verschillen in vertaling.
Wat er in geen enkele Bijbel bijstaat is hoe je dat praktisch moet invullen.
En dat doet iedereen op haar/zijn eigen manier.
't Is maar net in welke kerk we zitten, hoe we opgevoed zijn, wie we zelf zijn enz.
Daarom kunnen Bijbelteksten ook nooit generalisereend worden teogepast.
En over dat toepassen: soms/vaak gebruiken we de Bijbel als een kaartenbak. Hebben we zelf een persoonlijke mening dan pakken we een kaart met een daarop, ons passende tekst en funderen daar onze menidn mee.
"Zie je wel. Ik heb gelijk, want zo staat het in de Bijbel".
Zo zullen ze in een Ger Gem in Zeeland er ook heel andere opvattingen op na houden dan, en noem maar een andere willekeurige gemeente, waar ook.?
Johannes3vers16
10-02-2012 / 09:38
@waldboy, klopt over de verschillende vertalingen! Over het praktisch invullen, moet je toch maar eens de geschiedenissen gaan lezen wat men wel of niet op de sabbat mocht doen. Ook begrijp ik je m.b.t. de invulling, maar als we alles tot Eer van Hem willen doen...............Vind het persoonlijk zo vreemd dat al de 9 geboden "geen probleem" zijn en juist die ene wel. Als ik Jesaja 56 lees, krijgen wij ook als heidenen wel zeker een opdracht toch?
waldboy
11-02-2012 / 17:34
-@Johannes3vers16-Over het praktisch invullen, moet je toch maar eens de geschiedenissen gaan lezen wat men wel of niet op de sabbat mocht doen.
Het is natuurlijk interessant te lezen hoe men in het verleden practisch het doen en laten op de sabbat heeft gestalte heeft gegeven.
Maar het gaat in dit geval om eenElfstedentocht op mogelijk zondag 11 februari 2012. En ik vind dat we daar ook anno 2012 mee moeten omgaan.
Onze interpretatie is anders, Gods 9e gebod blijft wel hetzelfde.
Het gaat in dit gebod ook over "dan zult gij geen werk doen". Anno 2012 hebben we zelf de 6e dag er al bijgepakt.
En het schaatsen van de Elfstedentocht zie ik niet als "werk".
Op zondag kan b.v. dammen of schaken nog wel, maar b.v schaatsen kan niet.
Johannes3vers16
12-02-2012 / 15:40
@waldboy, daarom begrijp je me ook verkeerd denk ik............zou geen probleem hebben gehad als het zondags was gebeurd wel op de sabbat (dus de zaterdag). Als zelfs de Israelieten voor de sabbat dubbel manna moesten verzamelen en nog zoveel meer, is volgens mij De Eeuwige helder over het wel of niet doen op Zijn dag. Maar ik begreep in het forum dat er al veel over is geschreven, dan is het misschien toch verstandig het hierbij te laten. Laten we met elkaar beseffen dat Hij ons hart aanziet en dat we zelf verantwoordelijk zijn voor de dingen die men wel doet of niet doet en zullen daar ook persoonlijk voor verantwoording af moeten leggen. Maar laten we met elkaar onthouden, doe alles ter Ere van God toch?!

Meer nieuws

De op dinsdag 31 januari gepubliceerde conclusies van de Inspectie voor de Volksgezondheid over Different zijn nuchter e...
4 reacties
31-01-2012
Van de makers van de documentaire "180" zijn nu ook 28 pro-life cartoons verschenen. Op de tekeningen zie je telkens een...
2 reacties
23-01-2012
Als er nu een lijstje van zeven hoofdzonden zou worden opgesteld, zou het onderdrukken van de seksuele begeerte met stip...
7 reacties
20-01-2012
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering