Nuchter einde aan mediahype Different

Habakuk.nu / 4 reacties

31-01-2012, 21:18

De op dinsdag 31 januari gepubliceerde conclusies van de Inspectie voor de Volksgezondheid over Different zijn nuchter en tegelijk onthutsend voor wat betreft de mediahype en politieke stemmingmakerij die vorige week losbarstte. Behoudens wat verbeterpunten in lijn met het al ingezette kwaliteitsbeleid gaat het volgens de Inspectie bij Different om normale GGZ-hulpverlening die aan de noodzakelijke kwaliteitseisen voor vergoeding door de verzekeraars voldoet.

Met de Inspectie is afgesproken dat de verbeterpunten direct worden opgepakt. Vooral het feit dat na het Trouw-artikel niemand de moeite nam de feiten te onderzoeken of onze persverklaring over het werk van Different serieus te nemen, alvorens een oordeel te vellen, heeft veel onnodige commotie veroorzaakt. Na ruim een week speelbal geweest te zijn van een hyperige hetze is het oordeel van de Inspectie vooral voor cliënten en medewerkers een hele geruststelling.
 
Rectificatie
 
De directie van Tot Heil des Volks wil nu op korte termijn een gesprek met de hoofdredactie van Trouw. Deze krant was twee weken geleden met een ongefundeerd artikel over vermeende ‘homogenezing’ bij Different de aanstichter van deze affaire. Gelet op de schade die dit artikel heeft aangericht bij cliënten en hulpverleners, lijkt het ons niet meer dan normaal dat Trouw nu excuses aanbiedt en een rectificatie plaatst.
 
Ook de suggestieve en onzorgvuldige berichtgeving in het NOS-journaal vraagt om een nadere reactie. De man bijvoorbeeld die daarin werd opgevoerd als ‘ervaringsdeskundige’ met de hulpverlening van Different werd opgevoerd is nooit cliënt of medewerker bij Different geweest.
 
Duidelijker profilering
 
Op advies van de Inspectie zal Different in de cliëntinformatie via een gedragscode nog duidelijker aangeven wat het hulpaanbod precies inhoudt en hoe we cliënten met homoseksuele gevoelens bejegenen, mede om zo eventuele misverstanden en verkeerde verwachtingen te voorkomen.
 
Achtergrond is de intolerantie der ‘toleranten’
 
Zoals gezegd is Tot Heil des Volks blij met de uitkomst van het Inspectie-onderzoek. Maar gerustgesteld zijn we geenszins. Naar onze mening speelt op de achtergrond namelijk een doorgaande veel zorgelijker ontwikkeling. Dat is de groeiende onverdraagzaamheid van een seculiere en vrijzinnige meerderheid - politiek en media - tegenover religieuze minderheden, in ons geval de orthodox-christelijke minderheid. Met de ontzuiling lijkt ons het vermogen te zijn ontvallen om te kunnen omgaan met verschillen in levensopvatting en religie.
 
Dubbele discriminatie
 
Helemaal schokkend in dit verband is dat de brede homobeweging orthodoxe christenen met een homoseksuele gerichtheid de vrijheid lijkt te willen ontzeggen om een eigen levensstijl en een bijpassende vorm van hulpverlening te kiezen. Dat heeft in een aantal gevallen trekken van een ‘dubbele discriminatie’, namelijk die van homoseksuelen in het algemeen en door de homogemeenschap zelf. Een gesprek daarover met het COC – mits het kan vanuit een houding van wederzijds respect – zou daarom nuttig kunnen zijn.

 

Henk van Rhee

Drs. Henk van Rhee is algemeen directeur Tot Heils des Volks.

Habakuk.nu op 31-01-2012, 21:18
4 reacties
Bert
31-01-2012 / 21:45
Goed zo... desnoods afdwingen net als mevr. Albayrak.
adriaan
01-02-2012 / 09:38
Toch vreemd dat christelijke homo's blijkbaar therapie nodig hebben om de gekozen Bijbelse levenstijl te kunnen volgen. Hebben christelijke hetero's ook therapie nodig om volgens de Bijbel te kunnen leven? Worden deze therapieen ook vergoed? Gewoon een vraag, als dat zo is is namelijk inderdaad sprake van selectieve verontwaardiging.
Sliedrechtman
02-02-2012 / 03:14
Je kan nu gelukkig ook de conclusie trekken dat je als homoseksueel wordt geboren. Kortom als je als baby in de wieg ligt is je gerichtheid al bekend. Je kan het niet voorkomen zoals in Amerikaanse therapieën waarbij het verboden wordt voor jongen om met poppen te spelen en meisjes om met auto's te spelen. De discussie ze kunnen veranderen van homo naar hetero is dan ook voorbij. Mannen gingen vroeger trouwen en dachten dat homoseksualiteit dan over was. Vele relaties zijn er op stuk gelopen. Ik had in de "reformatorische" discussie graag een arts gezien of een wetenschapper die hier iets over ging roepen maar waarschijnlijk wordt je dan uitgestoten.
Dr Schwaab heeft veel onderzoek gedaan naar mensen en hersenen. En inderdaad hersenen van homoseksuelen zijn anders. Ze zijn dus zo geboren. Lees aub het volgende artikel : http://lacquemant.wordpress.com/2011/11/26/dick-swaab-homoseksualiteit-ontstaat-in-de-hypothalamus-video/
Justinus
25-02-2012 / 22:37
Jaren geleden werd in een uitzending van de E.O. voor de radio (of tv?) gezegd dat als je maar veel en hard genoeg bid, het homo-zijn overgaat... 't Ja, zo ging dat 'vroeger', nu weten we (kunnen we weten) dat het toch anders is... Of niet soms?

Meer nieuws

Van de makers van de documentaire "180" zijn nu ook 28 pro-life cartoons verschenen. Op de tekeningen zie je telkens een...
2 reacties
23-01-2012
Als er nu een lijstje van zeven hoofdzonden zou worden opgesteld, zou het onderdrukken van de seksuele begeerte met stip...
7 reacties
20-01-2012
Op 2 maart vindt voor de tweede keer Level up! plaats, een samenwerkingsverband tussen de HGJB, IFES Nederland en de Eva...
geen reacties
14-01-2012
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering