Stichting JijDaar! start nazorg voor poplezing

JijDaar! / 16 reacties

31-01-2011, 21:22

DOORN - De poplezingen van de stichting JijDaar! hebben zo'n impact op de bezoekers dat een vorm van nazorg nodig is. Om die reden start de stichting samen met voorgangers en ambtsdragers een vorm van geestelijke hulpverlening. Voorzitter van deze "luisterend-oorgroep" is de Hersteld Hervormde zendingspredikant K. Klopstra uit Elst (U).


Reden voor het starten van de nazorggroep zijn de vele vragen van jongeren na het houden van de nieuwe poplezing van de stichting. Veel jongeren zijn geschokt door het zien van de indrukwekkende beelden en teksten en het horen van de muziek. Doordat tevens de boodschap van het evangelie op een heldere bijbelse wijze wordt gebracht, komen ze in conflict met het leven dat zij leiden en raken ze in verwarring. De boodschap van JijDaar! is: Kiest dan heden wie gij dienen zult! Maar we kunnen toch niet kiezen?, is vaak de vraag.
 
Op deze en tal van andere levensvragen wil de groep onder leiding van ds. Klopstra een aantal zaterdagavonden dieper in gaan. Dat gebeurt op diverse locaties in het land. Jongeren die hierbij aanwezig willen zijn kunnen contact opnemen met de stichting JijDaar!, doorn@jijdaar.nl of ds. K. Klopstra: klopstra@kliksafe.nl
 
De avonden worden gestart met bijbellezing en een kort openingswoord. Daarna is de avond open voor gesprek. Doel is om in een sfeer van openheid en vertrouwen "te luisteren en aan te reiken." Het accent zal daarbij vallen op het feit dat Jezus de Weg is, de Waarheid en het Leven. Ook wil de luisterend-oorgroep aansporen om de lijn naar de eigen kerk te zoeken. Geprobeerd zal worden kerkelijke kwesties te omzeilen door steeds terug te keren naar de vraag: “wat zegt het Woord?”

JijDaar! op 31-01-2011, 21:22
16 reacties
Omega
01-02-2011 / 14:57
Mij ook. Maar als dat in de praktijk mogelijk zou zijn, had de vragenrubriek van Refoweb ook niet hoeven te bestaan. Het is een schande voor de kerken dat zowel deze vragenrubriek als een stichting als JijDaar nodig is.
Africalover
01-02-2011 / 16:19
Oei Omega.... iets zwart-wit is je mening wel
bemf
01-02-2011 / 16:44
Ik ben op een van de avonden geweest, 'k vond de avond behoorlijk heftig en ik ben wel wat gewend, maar ik vond het echt te grof..

Ik heb vreselijke beelden en teksten gezien die nog dagen in mn gedachten dwarrelden.

Wel is duidelijk dat de duivel via muziek een hoop kan bereiken.

Ik kan wel begrijpen dat er nazorg nodig is.
Wilbert
01-02-2011 / 19:53
Stichtin Jijdaar indoctrineert! Zie hier de betekenis:
Indoctrinatie (of: indoctrineren) is het systematisch en eenzijdig onderwijzen van aanvechtbare overtuigingen of opvattingen, met de bedoeling dat deze kritiekloos worden aanvaard. Het woord heeft een sterke negatieve connotatie.
Ook het inleidende stukje van deze nieuwsrubriek is heel eenzijdig. Lezers, jongeren, betrokkenen.... waak voor dit soort propoganda. Keer je af van deze quasi objectieve berichtgeving.
Omega
01-02-2011 / 20:20
Dankzij de vele (kritische) vragen tijdens de lezing kan er dus volgens de definitie van Wilbert geen sprake zijn van indoctrinatie. Dank voor de tip Wilbert.
Liesries
02-02-2011 / 08:55
De stichting jij-daar moet zichzelf gewoon gaan opdoeken, want je schiet niks op met hun lezing.
Ze klagen over de gemene technieken die de Beatles gebruiken en zogenaamde pop (NOT) muzikanten. (Ozzy Osborne lijkt me niet typisch popmuziek?) Maar het grootste probleem is, dat deze mensen zélf die technieken ook gebruiken: bas heel hard zetten, mensen haast bestraffend toespreken als ze bij de mars-reclame meetikken met hun voet etc. etc.
Dan nog de grootste fout: Géén alternatieven noemen, of is er geen alternatief (alles duivels) en mag je alleen naar een orgel luisteren?
Het zullen er weinig zijn die nu echt iets hebben gezien wat ze zélf fout doen (naast misschien Jan Smid/t/dt)
Ik was zo wit heet van woede toen het eerste deel voorbij was, dat mijn moeder me de zaal uit heeft gestuurd, omdat ze bang was dat ik bij de vragen het die mensen te moeilijk zou maken.
Niemand van de jongeren die ik ken (en ik woon nogal in een refo-kern) had ook maar iets te maken met die 'do what thou wilt' maar ze waren állemaal gigantisch onder de indruk: door de slimme, slinkse technieken die de stichting zélf gebruikt. En je legt ze allemaal angst, spijt en schijnzonden op als je dan óók nog nazorg gaat verlenen, ROT OP.

Natuurlijk is het waar dat de duivel veel kan bereiken door muziek, maar dat wat zij lieten zien was zo obvious fout, dat er geen christenjongere is, die daar ''perongeluk'' de fout niet van in heeft kunnen zien, of diegene moet geheel gestoord zijn.

Laat Jij-Daar maar eens alternatieven verzinnen die christenjongeren wél kunnen luisteren en geen nazorg verzinnen voor een probleem waar niemand mee zit.
Omega
02-02-2011 / 11:09
Nou Lies, dan blijf jij toch lekker Lady Gaga luisteren. Leef je verder zoals je nu doet. God laat jou kiezen: God of Baäl. Kies je toch gewoon voor Baäl. Als jij je daar lekker bij voelt is dat toch prima...? Beetje kinderachtig om het mensen kwalijk te nemen die waarschuwen voor foute popmuziek. Niemand die je dwingt om het met hen eens te zijn.
Cloudsadmirer
02-02-2011 / 14:49
Inderdaad, en spreek verder voor jezelf Liesries, en denk niet te kunnen spreken voor heel veel andere jongeren. En laat dat 'rot op' ook maar achterwege, je komt over als een opstandige puber.
Dorah
02-02-2011 / 18:00
' maar dat wat zij lieten zien was zo obvious fout, dat er geen christenjongere is, die daar ''perongeluk'' de fout niet van in heeft kunnen zien'
Ik vind dat Lies hiermee wel een punt heeft. M.i. was het echt onnodig om dat duivelse nummer van het songfestival te tonen. Als je als jongere niet inziet dat dat fout is, ben je stekeblind. Ook geef ik Lies gelijk als ze schrijft dat er geen alternatieven werden geboden.
jammer dat haar hele reactie zo onderuit wordt gehaald...
Liesries
02-02-2011 / 19:34
@ Omega

Lieten ze in die poplezing maar Lady Gaga zien, lieten ze Baäl maar zien zoals hij meestal zijn werk doet: verstopt in een hartstikke leuk en schattig liedje.
1a2b3c
02-02-2011 / 19:44
Blijkbaar was het wel nodig Dorah.
Er zijn mensen die luisteren als hen iets gezegd wordt, er zijn er ook die het niet alleen moeten horen maar ook zien (jammer genoeg).
En helaas zijn er ook die aan het horen en zien niet genoeg hebben om zich te laten overtuigen.
En je argument: Als je als jongere niet inziet dat dat fout is, ben je stekeblind...dat is het nou juist hé, dat we stekeblind (willen) zijn.
Tijd om wakker te worden, als je van 'normale' geluiden niet wakker wordt dan maar met een knal. En daar is dan weer nazorg voor!
Liesries
02-02-2011 / 19:46
Oh, én @Rinske: Ik weet niet zo of ik een opstandige puber ben, want dan zou ik juist Ozzy Osbourne luisteren, denk ik, maar goed: ik moet nog wel een hoop leren over 'schrijven in 'woede', denk ik.
Ik schrijf inderdaad voorzover het lijkt ook wel erg voor anderen, maar ik bedoelde dat ik vind dat er een probleem wordt 'verzonnen' dat er niet is.
Sorry, ook al klinkt het waarschijnlijk schijnheilig zo over internet.
Cloudsadmirer
02-02-2011 / 20:58
Ik weet ook niet of je een opstandige puber bent, ik zei alleen dat je zo over kwam. En over dat 'schrijven in woede': daar heb ik ook nog weleens moeite mee, dus begrijp het wel.

Verder luisteren veel jongeren de liedjes zonder de bijbehorende clip ooit te hebben gezien, laat staan een ondertiteling. Als je na zo'n avond er dan achterkomt wat je eigenlijk altijd luisterde dan kan ik me voorstellen dat dat schokkend kan zijn. Dat heeft m.i. niets met stekeblind te maken, als je het nog nooit gezien hebt.
tapijtdoorn
03-02-2011 / 18:34
http://www.zwartewaterkrant.nl/28400.html
Kijk ook eens hier!!!!
Omega
04-02-2011 / 12:02
@Lies

Volgens mij heb je de lezing niet gezien. Er zit een compilate van 6 minuten Lady Gaga in.
TonieHaveman
04-02-2011 / 19:46
uhmm, ik snap dat er wat bezwaren zijn tegen de werkwijze van de stichting jij daar.
Maar Koos is ook bij mij op school geweest (EH Amersfoort).
En deze avond heeft wel degelijk een uitwerking gehad, een klasgenoot van mij die zelf DJ was, heeft gezien wat de muziek die hij zelf verspreidde is. Hij heeft na de lezing een einde gemaakt aan zijn al redelijk goed op gang komende carriere in deze business.
En dit kan je niet wijten aan bijvoorbeeld de geluidssterkte van de muziek of iets dergelijks. Want als DJ is hij wel wat gewend, en goed engels kan hij ook wel.
Ik ben dan ook van mening dat God wel degelijk werkt door deze lezingen.

Meer nieuws

Ik ben me vroeger steeds meer bezig gaan houden met opwekking, vertelt Arjan Baan, voorzitter van Stichting HeartCry. Terugkijkend op de afgelopen periode denkt hij dat naast individuele opwekkingen e...
8 reacties
28-01-2011
De Rooms Katholieke Kerk is een interessant fenomeen gestart op de sociale netwerksite Twitter. De laatste dagen van pater Titus Brandsma, van zijn gevangenneming door de Duitsers op 19 januari 1942, ...
4 reacties
27-01-2011
Verbijsterd en verbroken was hij. Die jongen van 21. Tijdens de poplezing in Veenendaal van de stichting JijDaar kwam 'zijn' muziek voorbij: Lily Allen, Lady Gaga, Mohombi. Voor het eerst zag hij beel...
15 reacties
26-01-2011
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering