"Een grote herleving in Nederland blijft uit"

CIP.nl / 8 reacties

28-01-2011, 12:11

Ik ben me vroeger steeds meer bezig gaan houden met opwekking, vertelt Arjan Baan, voorzitter van Stichting HeartCry. Terugkijkend op de afgelopen periode denkt hij dat naast individuele opwekkingen een grote herleving in Nederland uit blijft. "De boeken die ik las maakte mijn hard brandende voor herleving. De Bijbeltekst  'Zult Gij ons niet weder levend maken, opdat het volk zich in U verblijde?' raakte me. We baden of de Heere Ablasserwaard wilde wakker schudden. Dat gebeurde tijdens verschillende samenkomsten, er kwamen mensen uit de kerken tot levend geloof, alleen de nood bleef. 'Wilt U alle kerken aanraken?' bleef ons gebed. Tot dat moment zagen we dat God de individuen eruit haalde."


In die periode barstte er een strijd los rondom de jongerenavonden die HeartCry organiseerden. Arjan: "Er werd voor ons gewaarschuwd vanaf de kansel. We zouden een synagoge van de satan zijn. Natuurlijk, er waren wel wel eens mensen die wat doorschoten, maar de geweldige tegenstand konden we over het algemeen niet plaatsen. We leerden van Jezus dat we niet moesten tegenspreken. Daar waar de Heere werkt komt onlosmakelijk de boze op af. Hij zal proberen alles verdacht en kapot te maken. Zo hebben we de tegenstand beoordeeld."

De honger naar opwekking bleef. "Ik zal het nooit vergeten dat er een keer een oudere broeder bij me kwam, uit Amersfoort," vertelt Baan. "Hem vertelde ik over mijn verlangen dat God de kerken zou aanraken. Toen begon hij z'n hoofd heftig te schudden. 'Het is de tijd waar 1 Timotheus over spreekt, de tijd van grote afval, het zal alleen maar bergafwaarts gaan.' Dat was een slag in m'n gezicht. Ik had persoonlijk een verlangen naar opwekking, maar ben het nu iets anders gaan zien. Ik heb nog steeds een verlangen naar opwekking. Ik geloof dat God nog steeds dorpen kan aanraken. Daar moeten we aan vasthouden. Toch denk ik dat we sinds de Tweede Wereldoorlog dat de tijd van secularisatie en kerkverlating zich doorzet. Daar dwars doorheen zie ik individuele opwekkingen. Jonge mannen staan op en keren terug tot de Heere. God is aan het werk in de kerken, maar het blijft vooral bij individuele opwekkingen. Een grote herleving blijft uit. Toch verlangen we er naar dat er ook duizenden mensen tot geloof komen uit de wereld. Dat God gelovigen wakker schudt en door hen heen de gelovige wereld gered wordt."

CIP.nl op 28-01-2011, 12:11
8 reacties
bastiaan30
28-01-2011 / 14:22
Wij zijn rijk en verrijkt, blind en naakt. vastgeklonken aan een kerkgenootschap waarvan we de leer belijden, maar een doop als zelfveroordeling en bekering geloven we niet echt in, nee we verzinnen dat God ons al belooft te helpen met van alles vanaf het moment dat we op een genade erf gezet worden, omdat we denken dat we de plaatst van het joodse verbondsvolk hebben ingenomen.
En onszelf bekeren , nee, we zijn bevindelijk en niet remonstrants dus dat kan ook niet.(ondanks dat de bijbel er maar liefst zo'n 140 keer toe oproept)
Openbaring 3:20 is duidelijk genoeg.
Alleen nog individuele bekeringen, voor hen die de buitengesloten Jezus niet voor niets laat kloppen.
Als we Zijn Woord opvolgen ipv onze theologieen, zou er best wel eens een opwekking kunnen komen.
Maar hoort naar Zijn stem en open die deur!
1a2b3c
28-01-2011 / 15:30
Ik heb wat moeite met jou reactie bastiaan30.
Alsof iedereen die gelooft dat God hem/haar helpen zal, dat doet ten koste van Israël.
Hand.2:39 Want voor u is de belofte en voor uw kinderen en voor allen die veraf zijn, zovelen als de Heere, onze God, ertoe roepen zal.
Israël wordt niet aan de kant gezet maar de heidenen worden ook niet uitgesloten.
Zijn beloften komen tot iedereen die de Bijbel heeft of ze op een andere manier hoort.
Iedereen die de Bijbel heeft roept Hij individueel tot geloof en bekering, om je
hart te openen voor het kloppen van Jezus da's geen groeps gebeuren.

Dat een herleving in Nederland uitblijft (tot nog toe) betekent niet dat die niet komen kan.
Ik vind het jammer als dat niet geloofd wordt, want Jezus zegt juist zo vaak dat door, naar en op het geloof God wil geven.
adriano313
29-01-2011 / 09:11
Dat niemand stil staat bij de kracht van woorden is onbegrijpelijk.
De kopteksten schreeuwen het nu al uit dat het niet zal gebeuren
En waar je in gelooft, dat zal je ook zeker krijgen
Ik breek er mee in de Naam van de Heere Jezus Christus
die Heer is, die verlost en die vrij zet...
En die opwekkingen geeft!

Wij zijn niet een MM in staat om op Gods planbord te kijken
Wij hebben geen benul van Gods tijdstippen of agenda
Waarom zouden wij met ons willen dan alleen maar willen
En tot overmaat van ramp onze stijdgekletter omdopen tot verhalen van ellenden en geklaag

Het is te triest voor woorden wat HeartCry te verduren heeft
Alsof iedereen zijn eigen scheuring even in de koelkast zet of blijft vol houden dat zijn scheuring gerechtvaardigd was.

Er bestaat maar 1 gemeente en dat is die van Jezus christus. 1 lichaam waarbij wij NIET zonder elkaar kunnen. En de satan lacht het hardst, als hij scoort bij het realiseren van verdeeldheid en verdwazing.

We zeggen liever 'doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg'
We geloven niet echt in een realistische geestelijke strijd
Te veel van het goede wordt er soms gedacht als we opgeroepen worden om eens een week te bidden en te vasten voor God (vasten? bestaat dat nog?)

We geloven vaak liever in wat we zelf willen geloven, dat wij gelijk hebben en dat 'vreemde eenden in de bijt' zich maar beter kunnen bekeren
We geloven liever zoveel dat we uiteindelijke belanden in een verbeten religie of juist het tegenovergestelde, van een comfort kerk nieuwe stijl

Volgens mij moet iedereen het volgende lied maar eens meer zingen
Iets wat oppept, iets wat arm in arm gaat, iets wat je samen doet met de Koning voorop. Iets wat verslaat, iets wat positiefs is, iets wat verteld van overwinning na overwinning opdat openb.12:11a vervuld zal worden

Gezang: Joh.de Heer 106
Voorwaards christenstrijders ('Onward Christian Soldiers')

Voorwaarts Christenstrijders, drukt uws Konings spoor.
Met zijn heil’ge kruisvaan, gaat ons Jezus voor.
Weest voor zijn bevelen, wat u dreigt, nooit doof.
Toont, hoe bang 't u worde, in zijn woord geloof.
Voorwaarts Christenstrijders, drukt uws Konings spoor.
Met zijn heil'ge kruisvaan, gaat ons Jezus voor.

Houdt u niet van zingen maar bent u meer een Christen die houdt van een bemoedigend stuk Woord? Lees Joel2: 2-10 Maakt u hier ook deel van uit?

2b Als het morgenlicht over de bergen, zo nadert een groot en machtig volk, zoals er NOOIT tevoren is geweest of OOIT nog zal zijn tot in het verste nageslacht.
3 Hun voorhoede is een verterend vuur, hun achterhoede een verzengende vlam; als de tuin van Eden ligt het land voor hen, achter hen blijft een kale woestijn. Niets en niemand kan ontkomen.
4 Het is alsof het paarden zijn, als strijdrossen draven ze voort;
5 Als het ratelen van strijdwagens klinkt hun opmars over de bergtoppen, als het knetteren van stro dat in het vuur verteert, als een machtig volk dat zich opmaakt voor de strijd.
6 Bij die aanblik krimpen allen ineen, alle gezichten verbleken.
7 Onverschrokken komen zij aanstormen, als strijders beklimmen zij de muren.
Ieder houdt vast aan zijn eigen weg, niet één wijkt ervan af;

8 NIEMAND van hen duwt een ander opzij, iedereen houdt zijn eigen plaats.
Ook als er sneuvelen door tegenstand, verbreken zij hun gelederen niet.

9 Ze bestormen de stad, ze klimmen over de muren heen, ze dringen de huizen binnen, ze komen als dieven door de vensters.
10 Bij die aanblik beeft de aarde, siddert de hemel; zon en maan worden verduisterd, sterren doven hun glans.
11 Want het is de HEER – zijn stem schalt voor zijn leger uit,
zijn strijdkrachten zijn geweldig,
zijn bevel wordt met groot vertoon VOLBRACHT!

Laten we dan maar meer bidden voor HeartCry en Arjan Baan
Dat God zijn zegen en liefde geeft zoals HIJ het geeft
en niet hoe wij het denken te willen zien
Arjan, zet hem op en ga voor Goud!
1a2b3c
29-01-2011 / 14:53
Er werd voor ons gewaarschuwd vanaf de kansel. We zouden een synagoge van de satan zijn. Natuurlijk, er waren wel wel eens mensen die wat doorschoten, maar de geweldige tegenstand konden we over het algemeen niet plaatsen. We leerden van Jezus dat we niet moesten tegenspreken. Daar waar de Heere werkt komt onlosmakelijk de boze op af. Hij zal proberen alles verdacht en kapot te maken. Zo hebben we de tegenstand beoordeeld."

Hand.5:38... als dit voornemen of dit werk van mensen afkomstig is, dan zal het afgebroken worden, 39 maar als het van God afkomstig is, kunt u dat niet afbreken, opdat u niet misschien ook tegen God blijkt te strijden.

En het groeit nog steeds, hoe meer verdrukking hoe meer groei!!
Zegt dat niet genoeg?

Gods zegen!!
Dorah
31-01-2011 / 09:43
'En waar je in gelooft, dat zal je ook zeker krijgen'

Adriano, kijk toch uit met wat je schrijft. Dit kan heel verkeerd worden uitgelegd. Het had namelijk ook geschreven kunnen worden door een new-age-aanhanger die de Secrettheorie aanhangt!
Ik ben het ook niet eens met meneer Baan. Ik zou nooit uitspreken dat er geen grote herleving in Nederland is te verwachten. Laten we dat maar aan God overlaten!
adriano313
31-01-2011 / 16:39
Beste @Dorah

Dank je wel dat je zo opmerkzaam bent en voor je reactie. Volgens mij sla je de spijker op zijn kop, want geloof werkt n.l. niet 1 kant uit maar juist die kanten uit, waar jij zelf in gelooft en over praat...en daar is niets geheimzinnigs of occult aan.

Laat ik voorop stellen dat ik geloof dat er niets zal en kan gebeuren zonder Gods eeuwige almachtige bedoeling. Door geloof(onderstreep) in Zijn Zoon de Heere Jezus Christus zijn onze zonden vergeven en zijn we verlost van deze wereld met zijn wereldse heer satan. Alleen door geloof....

Hiernaast heeft God ons als mens gemaakt om koninklijk te leven in zijn koninkrijk. Hij heeft de mens nl geschapen met een eigen wil, ziel en geest, naar Zijn eigen Evenbeeld.
Ondanks de zondeval kunnen we door de Bijbel heen opmaken (psalmen, spreuken, NT etc) dat er toch geestelijke principes gelden tijdens ons leven.

Het zijn juist deze geestelijke principes die beter gekend en toegepast kunnen worden door Christelijke mensen. Dit ter bevordering van een geestelijke eenheid en resultaat.
Het lijkt mij dan ook zo wijs om geestelijke principes toe te passen, daar waar ze door God geschapen zijn i.p.v. dat we passief blijven of ons mond dicht houden. Gek genoeg doet de tegenstander niets anders en LIJKT het net alsof er iets geheimzinnig afspeelt. Handig dat hier meer studie (avondcursus) voor beschikbaar is! Zodat meer Christelijke mensen uit hun stoel komen en gaan staan in hun koninklijke bestemming en de normale (geestelijke) principes die hier bij horen kunnen toepassen.

Geloven is o.a. één (hoofd)principe: Joh 3:16 -Opdat een ieder die in hem gelooft...- Eeuwig leven heeft! Door te geloven zal je dus verlost worden
Je kan ook geloven in boedah of shiva etc en het resulteert wel degelijk in iets. Een verloren leven als eerste, maar de duisternis zal meer en meer over je gaan heersen, je inpalmen totdat God op een dag hopelijk ingrijpt en beslist. En het berouwt Hem zo dat mensen niet in Hem geloven. Er zijn tal van v.b. in het OT maar zelfs zo erg dat Hij Mozes een voorstel doet om iedereen in de woestijn te verdelgen. Om een nieuw volk uit Mozes te laten groeien(ex 32:10). Of dat mensen verkeerd geloven en een ander God nalopen. Mensen krijgen dus waar ze in geloven. Hetzij een totaal verloren situatie of de duisternis die heerst om dat een afgod wordt gecreëerd.

Proclamatie is ook een principe. Jezus vervloekte de vijgenboom en hij verdorde omdat Jezus de boom vervloekte. (mat.21 18-22). Hiernaast waarschuwt Salomo spr.21:23 om je tong in toom te houden of spr 18:21 woorden hebben macht over leven en dood, wie zijn tong koester plukt daarvan de vruchten. Hiernaast leert Jakobus ons dat iemand die zijn tong in toom kan houden (als een bit in je mond) die kan zich een volmaakt mens noemen. (jak.3:2)

@Dorah, met mijn commentaar, doel ik dus hierop. Geloof hebben is zekerheid creeren en uitspreken (proclameren) is de (geestelijke) wereld in kennis stellen van bedoelingen. Beidde dragen dus bij aan het eindresultaat. Daarom verbrak ik het in Jezus naam, want ik geloof wel dat er opwekkingen zullen zijn en komen (alleen al de late regens). Alleen begrijpen we Gods timing niet precies en moeten tussendoor, niet (zonder God) gaan uitroepen als de geestelijke strijd heftig wordt. En ook ik betrap mijzelf ook wel eens op ongeduldig gedrag.
Gelukkig zijn we ook nog steeds mens, en blijven we leren door te oefenen…
Peter60
01-02-2011 / 15:45
Wat is een opwekking? In maart 1969 gaf ik mijn leven uit handen in die van de Here Jezus Christus. Wat ik merkte? Dat mijn door mij uitgestippelde toekomst onmiddellijk veranderde. God riep mij om in Zijn dienst te gaan. Maar dat kon toch niet? Ik ben homo. Ik streed ertegen, ontkende het, wist me er geen raad mee. En toch ben ik Gods dienstknecht geworden. In mijn studietijd in België heb ik aanrakingen van de Heilige Geest beleefd. Tijdens de jeugdkampen van de Eglise Réformée in de Ardennen. Op een avond bij de dagsluiting begonnen jongfelui spontaan hun zonden te belijden. Er werd gehuild, hartstochtelijk gehuild en gelachen als de vergeving ervaren werd. Zoiets "maak" je niet. Dat wordt gegeven. Verschillende malen heb ik tijdens kerkdiensten in Wallonië meegemaakt dat een hele gemeente in vervoering kwam en tot tranens toe bewogen werd of dat niemand na de dienst naar huis wilde omdat men méér van Gods Woord wilde horen. Zoiets heb ik persoonlijk in Nederland nooit meegemaakt.
Ik ben alleen verwonderd, verbaasd, dat God mijn geaardheid niet veranderd heeft ondanks gebed, handoplegging, uitdrijven van demonen. Ik heb gestreden, ik ben gevallen, ik ben dankzij Gods genade opgestaan. Ik leef celibatair. Wat ik in 35 jaar voorgangerschap heb gezien dat het met de gemeenteleiders niet goed zit. Er is competitiedrang, hoogmoed tegenover collega's of andere gemeenten. Een weigering om elkaar te erkennen als gemeente van Jezus Christus. Een opwekking m.i. moet beginnen bij de leiders, de predikanten, de voorgangers. Maar er wordt gezworen bij de traditie van de eigen kerk, de psalmberijming, de bijbelvertaling, het voor ons kenmerkende dogma. Ja, ook ik zie uit naar een opwekking. Maar die begint heel dicht bij. In mijn hart. Voor mij is altijd een grote bemoediging geweest Mattheüs 18:19. De Here verlangt ernaar ons tot leven te wekken! Ik weet het zeker.
adriano313
01-02-2011 / 20:58
@Peter60, wat een getuigenis!!! en wat een route!!!
Hopelijk zullen er meer mensen na dit lezen, ook in de pen klimmen om je na te doen en te getuigen wat er in hun leven is gebeurt.

Veel zegen en de kracht van zijn liefde toegewenst

Meer nieuws

De Rooms Katholieke Kerk is een interessant fenomeen gestart op de sociale netwerksite Twitter. De laatste dagen van pater Titus Brandsma, van zijn gevangenneming door de Duitsers op 19 januari 1942, ...
4 reacties
27-01-2011
Verbijsterd en verbroken was hij. Die jongen van 21. Tijdens de poplezing in Veenendaal van de stichting JijDaar kwam 'zijn' muziek voorbij: Lily Allen, Lady Gaga, Mohombi. Voor het eerst zag hij beel...
15 reacties
26-01-2011
Zo'n 40 gelovigen van de Christelijke gemeente Doorbrekers in Barneveld zijn 76 euro lichter sinds afgelopen zondag. De bezoekers van de megakerk hadden hun bolides verkeerd geparkeerd. Zij vonden 2 u...
10 reacties
25-01-2011
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering