De lofzang van Fleur

Nieuwsredactie / 3 reacties

06-06-2020, 14:47

Dat komt binnen... Een heldere kinderstem zingt: "Ach wanneer, zal ik naderen voor Uw ogen. In Uw huis Uw naam verhogen." Het is het slot van de weergaloze psalm 42, waarin David zijn zielsverlangen naar God vergelijkt met de dorst van een vluchtend en uitgeput hert.

 


Het filmpje waarin deze kleuter datzelfde verlangen uitgalmt in de auto, met een zingend mannenkoor als achtergrond, is inmiddels tienduizenden keren verspreid en bekeken via social media. Niet zomaar. Het zingende meisje, we noemen haar voor het gemak Fleur, heeft leukemie en ondergaat op dit moment zware chemobehandelingen die nog zeker anderhalf jaar duren. Vaak zijn er bijwerkingen en voelt ze zich erg ziek. Dan is haar reactie: "De Heere zal voor mij zorgen." En zo is dit kleine kind met haar Godsvertrouwen veel volwassenen tot voorbeeld. En tot zegen...

Haar vader schrijft onze redactie: "Ze is vijf jaar en zit op dit moment in de zwaarste periode van de behandeling. Ze is gek op zingen, haalt daar ook kracht uit en daarom zingt ze veel. Fleur kent diverse psalmen uit haar hoofd. Ze is zo sterk en krijgt kracht van Boven om dit te kunnen dragen."

En zo worden hier de woorden van Christus Zelf in praktijk gebracht. "Uit den mond der jonge kinderen en der zuigelingen hebt Gij (U) lof toebereid" (Matt. 21:16/Psalm 8:2(3)). En zo leidt Fleur ondanks haar jonge leven, ondanks de zware behandelingen die ze moet ondergaan en de beperkingen waar ze mee te maken heeft, een Godverheerlijkend leven waar de grootste in de genade alleen maar jaloers op kan zijn. Zo leeft Fleur het leven dat wij allen zouden moeten leven en waartoe God ons op aarde heeft gezet. "Wat is het hoogste doel van de mens?", stelt de Kleine Westminster als vraag. En dan luidt het antwoord: "Het hoogste doel van de mens is om God te verheerlijken en zich eeuwig in Hem te verheugen." Fleur is daar op jonge leeftijd al mee begonnen. En dat verdient alleen maar navolging.

't Oog omhoog, het hart naar boven,
hier beneden is het niet!
't Ware leven, lieven, loven
is maar, waar men Jezus ziet.

Naschrift: In overleg met de ouders van Fleur maken we niet haar echte naam en woonplaats bekend. Haar vader en moeder stellen het op prijs als hun anonimiteit gerespecteerd wordt. Deze tekst is in overleg met de ouders van Fleur tot stand gekomen. Via sociale media wordt op dit moment het bericht verspreid dat Fleur is overleden. Dat is absoluut niet waar. We vragen jullie daarom dat bericht niet verder te verspreiden. 

 

Ds. J.C. de Groot vroeg afgelopen zondag 7 juni aan de kinderen in de Hervormde Dorpskerk te Oud-Beijerland of ze het filmpje van 'dat zingende meisje van 5 jaar' ook hadden gezien. Een aantal van hen stak de vinger op. "Wat ik nu doe, dat doe ik nooit, maar we zijn toch maar met weinig", sprak de dominee, "Niemand die het ziet, moet je maar denken. Alleen de Heere en die weet dat ik alleen maar het goede met jullie voor heb. Eerlijk. Nou, moet je eens luisteren. Een paar zinnetjes zijn er maar opgenomen...”

De 74-jarige emertus-predikant pakte vervolgens zijn telefoon en liet de video aan hen zien:

 

“De Heere denkt dus nog aan kinderen”, sprak de dominee geëmotioneerd na afloop. "Lieve kinderen, zul je dat onthouden? Hij dénkt aan jullie…om je genade te geven.”

(Bekijk en beluister hier de hele preek)

 

Update 13 juni:

Veel reacties voor “Lofzang van Fleur” op de kansel
 

Ds. De Groot toonde vorige week tijdens een dienst in de hervormde dorpskerk van Oud-Beijerland het filmpje “De Lofzang van Fleur” op zijn mobiel. “Ik doe dat anders nooit”, zei hij. Desgevraagd vertelt hij dit filmpje, dat op Refoweb is gepubliceerd, via Whatsapp te hebben ontvangen. “Ik werd er enorm door geraakt en dacht: dit kind is rijp voor de hemel. Mijn preek in Oud-Beijerland ging over Handelingen 2, waarin de mensen op het Tempelplein verslagen werden in het hart. Ze vroegen aan Petrus: wat zullen wij doen mannenbroeders. Dan wijst Petrus op de belofte die hen toekomt. Hoe zit het dan met de kinderen?, zo vroeg ik in de preek. Vervolgens wijs ik er op dat de Heere ook vandaag nog werkt in het hart van de kinderen en heb vervolgens spontaan het filmpje van Fleur laten horen en zien. Omdat van de 30 aanwezigen ongeveer 15 kinderen waren, pastte dat ook heel goed.

“Nadat dit fragment op Refoweb is geplaatst (en meer dan 150.000 maal is bekeken, red.) zijn er enorm veel reacties bij mij binnengekomen en alleen maar positief. Mensen waren geraakt en ontroerd. Een van hen schreef: dominee, mocht er kritiek op komen, trekt u er zich dan niets van aan. Blijkbaar is de Heilige Geest hierin meegekomen. Met de aanwezige kerkenraadsleden heb ik hier na afloop een goed gesprek over gehad. Ze stonden er helemaal achter. Over de uitwerking van dit alles ben ik alleen maar verwonderd, blij en verheugd.”

Nieuwsredactie op 06-06-2020, 14:47
3 reacties
Lekkerbek
06-06-2020 / 21:53
Ik heb dit filmpje gister via whatsapp doorgestuurd gekregen, zo ontroerend! Wat een heldere, mooie stem! Maar bovenal wat een overgave! Heb met tranen in mn ogen geluisterd, wat klinkt er een rotsvast vertrouwen door!
Via whatsapp hebben we met veel mensen hierover gepraat, iedereen bidt voor haar en voor het gezin.
Niet op ons gebed, maar wel op het gebed doet de Heere wonderen! Daarom is het ook goed dat dit gedeeld wordt!
Veel sterkte en Gods hulp en kracht gewenst voor haar en de ouders en eventuele broertjes en/of zusjes!
Refoweb ik hoop dat jullie af en toe een update kunnen geven hoe het met haar gaat!
lydia207
07-06-2020 / 23:37
Wat is dit kind, ondanks haar ernstige ziekte gelukkig! Zo te kunnen zingen, "wanneer zal ik naderen voor Uw ogen, in Uw huis Uw Naam verhogen". De Heere wil haar gebruiken om mensen tot Hem te bekeren. Ik was diep ontroerd, toen ik Fleur hoorde en zag zingen. Wat gaat er een rotsvast vertrouwen van dit kind uit, op haar Hemelse Vader. Ik wens haar, samen met allen die haar lief zijn de nabijheid toe van de Vader die Zijn kinderen draagt door alles heen.
Katwijker
08-06-2020 / 08:34
Erg mooi om te zien. Hopelijk mag ze toch nog opknappen en genezen worden.

Meer nieuws

De Nieuwe Psalmberijming (DNP) is voltooid. Alle 150 berijmingen zijn na een intensieve laatste revisieronde afgerond, meldt de stichting Dicht bij de Bijbel. Sinds 2014 heeft een groep dichters hard ...
Geen reacties
04-06-2020
We kunnen er geen genoeg van krijgen: raadseltjes speciaal voor OSM (ons soort mensen ;-) Op Whatsapp circuleren er achternamen van dominees (en kandidaten) die in emoji's zijn weergegeven. Aan jou de...
4 reacties
15-04-2020
Nu het Paasconcert van Jongerenkoor Chenanja vanwege het coronavirus geen doorgang vindt, bedacht dirigent Jan Hendrik van Schothorst een digitaal alternatief. Als virtueel koor werd Via Dolorosa inge...
1 reactie
10-04-2020
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering