Nodiging kan nooit ruim genoeg zijn

Refoweb / 12 reacties

05-10-2015, 12:39

Vraag: Ik beluister bij u een nodiging die wel heel erg ruim is. Antwoord: De nodiging kan nooit ruim genoeg zijn. Nooit zo ruim als Christus Zelf was toen Hij voor onze zonden en schuld naakt aan het kruis ging.

Het was een van de vele vragen die woensdagavond 30 september gesteld werden tijdens de door Refoweb georganiseerd lezing met evangelist Jan van Dooijeweert. De opkomst was overweldigend en in overleg met de gepassioneerde zendeling is dan ook besloten om op D.V. 25 november een vervolg op deze avond te organiseren.

Dankzij de medewerking van geloofstoerusting.nl is de avond vastgelegd op video. Het geluidsfragment is hier te downloaden (rechtermuisknop -->'link opslaan als...').

Deel 1 - Lezing

Al snel bleek dat het kleine zaaltje van de HHK in Ede veel te klein was om het aantal belangstellenden te kunnen herbergen. We moesten dan ook snel besluiten een deel van de kerkzaal bij de ontmoetingsruimte te voegen. Meer dan honderd bezoekers van Refoweb kwamen naar Ede om de lezing van Van Dooijeweert bij te wonen. Thema was “De heilige algemene christelijke kerk”, met onderliggende kwesties als de dorheid in veel reformatorische kerk.

Tijdens de avond zelf, maar ook via mail na afloop, kwamen er veel reacties binnen bij zowel Refoweb als de familie Van Dooijeweert. Daaruit blijkt grote behoefte aan een vervolg en verdieping van het thema rond persoonlijk geloof en bekering en het aanbod van genade. Daar was jammergenoeg te weinig tijd voor tijdens de lezing.

Uit de vele ingediende vragen, waarvan een aantal nog beantwoord zal worden op Refoweb, bleek juist dit aspect erg te leven bij de bezoekers: hoe zit het met de toeleidende weg, het preken van de wet, wat als je bidt en er gebeurt niets, hoe kun je in geloof Jezus aannemen, eenzijdigheid van de prediking in de eigen gemeente, de gestolen Jezus, enz. Allemaal zaken die slechts in kort bestek behandeld konden worden, maar waar de volgende keer meer aandacht aan wordt geschonken.

Deel 2 - Vragen (video 2 t/m 10)

Met de opbrengst van de collecte hebben we alle kosten kunnen betalen en bovendien nog een kleine schenking kunnen doen aan geloofstoerusting.nl. Waarvoor allen hartelijk dank!

P.S. het document wat van Dooijeweert uitdeelde, is hier te downloaden.

Tags in dit artikel:

refoweb
Refoweb op 05-10-2015, 12:39
12 reacties
AHHK76
06-10-2015 / 10:44
Bemoedigend om te lezen dat er zoveel mensen zijn geweest.
Het is triest als mensen hindernissen en voorwaarden maken om bij God te komen, die niet op de Bijbel zijn gegrond, maar op menselijke bevindingen...
God is zo genadig en liefdevol, zo zouden zijn knechten en kinderen ook meer moeten zijn!
markusa
07-10-2015 / 08:54
Mooi! Betrokken mensen! Hindernissen en voorwaarden om bij Jezus te komen zijn erg! Bevindingen buiten de bijbel om kunnen misleidend zijn.

De schotse predikant Andrew Gray riep in zijn preken AL zijn toehoorders op om regelrecht in Christus te geloven. Dit gebod drong hij sterk aan als de pit en kern van het Evangelie. Een zeer indringende bijbelse boodschap met sterke argumenten drukte hij op het hart van de toehoorder. Zijn grote toeleg was om de mensen te overtuigen van hun diep verloren toestand en hen te bewegen tot het geloof in Christus.

Waar zijn ze nog? Dit soort predikers? Ds Fraanje noemde zichzelf een heel klein lichtje vergeleken bij de grote lichten uit het verleden.
3parels
07-10-2015 / 15:35
Wat een heerlijke lezing van de evangelist! Gods zegen u toegebeden! Wat doet u goed werk. Gods liefde, het allerbelangrijkste. Hij zoekt ons, de zondaren op. Het evangelie is voor iedereen. Iedereen kan zalig worden, want wie begeert Hem te kennen en lief te hebben, heeft het al ontvangen! Wat een ruim en rijk woord. Dat er maar meer predikanten vanuit die liefde mogen gaan preken. Want wie wil Jezus dan niet leren kennen.
Mijn vader hield ons altijd Gods liefde voor. Hij zei tegen mij, toen ik nog een jong meisje van 8 jaar was en niet kon slapen omdat ik bang was om te sterven: "Meisje, God zegt 'Mijn dochter, geef mij je hart!', Hij wil voor je zorgen!" Ik vroeg: "Maar kan ik dan zo mijn hart aan hem geven?" Mijn vader zei: "Ja, Hij heeft zondaren lief, Hij houdt van de mensen, Hij gaf Zijn Zoon. Ook voor jou! Geef Hem maar je hart!" En toen hebben we samen gebeden, mijn vader heeft toen gebeden: "Lieve Heere, mijn dochter wil haar hart aan U geven. Wilt U haar de rust geven om nu lekker te gaan slapen? " We hebben samen gehuild. En daarna heb ik heerlijk geslapen. Voor mij is het nooit twijfel geweest of God van mensen houdt, waarom zou Hij Zijn Zoon geven als Hij ons niet wil behouden?
En Hij heeft het keer op keer bevestigd, de ene keer duidelijker dan de andere keer maar Hij zoekt mij steeds op. Onder de preek, in liederen, en altijd in liefde. Hij laat me vollopen! Bij Hem mag ik tanken. Dat is wat ik iedereen gun!
mluther
07-10-2015 / 15:44
@markusa Je vraagt, "Waar zijn ze nog? Dit soort predikers?"

Ik kan je zeggen, ze zijn er gelukkig nog genoeg. Luister eens naar een paar diensten uit de Noorderkerk in Amsterdam. Ik zou een heel lijstje kunnen geven. Dat doe ik niet. Ga eens op onderzoek uit. Ja, je zal in de volle breedte moeten luisteren. Maar je zal verrast zijn op hoeveel plaatsen het Evangelie nog klinkt. Wellicht dat je het niet met alles eens bent, maar daar gaat het ook niet om.
Ikweethetniet
07-10-2015 / 18:21
@3parels .
Dank je wel..!!!!!!!!!!!!
Omega
10-10-2015 / 20:06
@3parels Dank voor het delen. Zo eenvoudig is het evangelie. Jouw hand in die van Vader leggen. Gewoon omdat Hij het Zelf vraag: Mijn zoon/dochter, geef Mij je hart/hand.
ariehamelink
12-10-2015 / 11:27
Lieve mensen wat ben ik blij met de laaste reacties van jullie dart het leerzaam mocht zijn zo met elkaar deze belangrijke vraag van en over de prediking .Vinden jullie ook niet dat het juist zo belangrijk is daar over na te praten zoals we nu hier gedaan hebben .
En dan elkaar tot een hand en een voet te mogen zijn op de pelgrims weg .
Geen hindernissen opwerpen naar elkaar en voor het evangelie Maar ook GOD GOD te laten in ZIJN wijs beleid en voorzienigheid HOE HIJ zondaren trekt uit de duisternis tot dat wonderbaarlijke licht er is een ding dat ik graag zou willen dat jullie je eigen naam nu eens gaan gebruiken want dat incognido gedoe ik lees van DE HEER JEZUS dat HIJ dat alleen deed voor zijn fam en broers Dus kom open voor de dag zeg je naam daar komt heel veel op af geloof mij maar veel modder maar ook juist dan te staan met je voeten in de modder een klein beetje te mogen getuigen dan Daar gaat het ten diepste om om de ander voor CHRISTUS te winnen buiten ons eigen kringetje moge deze site daar meer en meer dinstbaar voor zijn of worden
Tot uitbreiding van ZIJN koningkrijk tot zalifgheid van zielen en tot eer en verheerlijking van ZIJN Naam alleen niet omdat onze eigen kerk of richting geprezen word maar opdat ZIJN huis vol worde hg een zwerver in refo land
javisje
20-10-2015 / 11:47
Kunnen dergelijke avonden ook in bijv. Goes belegd worden?
karlo
28-10-2015 / 22:37
Deel 2 volgt later deze week!? Welke week is dat dan?
refoweb
02-11-2015 / 14:35
De video's met vragen en antwoorden staan nu online. Zie het artikel hierboven.

Noteer D.V. 25 november vast in je agenda voor de volgende avond in Ede met evangelist van Dooijeweert.
markusa
02-11-2015 / 17:39
Videos zijn hetzelfde..
refoweb
02-11-2015 / 23:39
De 2e is een afspeellijst met 10 video's. De eerste is de lezing en de rest zijn de vragen. Even doorspoelen dus.

Meer nieuws

Ds. G.A. van den Brink was 11 september gast bij 'Jij daar! ontmoet...'. Aan de orde is 'De blindgeborene' uit Johannes ...
geen reacties
23-09-2015
In 2016 is het 150 jaar geleden dat Johannes de Heer in Rotterdam werd geboren. Dit gedenkwaardige moment is aanleiding ...
geen reacties
21-09-2015
Kritische vragen over de kerk, kerkgang en “gemeente-zijn” komen in toenemende mate binnen bij de Vragenrubriek van Refo...
33 reacties
09-09-2015
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering