Nieuw liedboek

Nieuwsredactie / 5 reacties

23-05-2013, 13:11

Zaterdag wordt, voor het eerst in 40 jaar, een nieuw liedboek gepresenteerd. De Protestantse Kerk in Nederland heeft, samen met andere kerken, aan de Interkerkelijke Stichting voor het Kerklied (ISK) de opdracht gegeven om het nieuwe liedboek te gaan samenstellen. Het boek is niet alleen bedoeld voor gebruik in de kerk, maar ook voor gebruik thuis en op school. Niet iedereen is enthousiast over het Liedboek. Het Evangelisch Werkverband zegt dat het boek niet aansprekend genoeg is voor jongeren. Spirit24 sprak Ilona Fritz, voorzitter van het ISK:   | VIDEO |

 

Dat veel mensen uitkijken naar het Liedboek blijkt uit het feit dat de eerste druk van 40.000 exemplaren nu al uitverkocht is. Halverwege juli zal de tweede druk beschikbaar zijn.

Nieuwsredactie op 23-05-2013, 13:11
5 reacties
mluther
23-05-2013 / 23:44
Wat een afgang het nieuwe liedboek. Een messteek in de rug van de musicus. Waarom? Omdat vanaf heden de liederen uit de evangelische wereld hun intreden hebben gedaan. En laat nu juist het muzikale niveau in die liederen bedroevend laag zijn. Om nog niet te spreken over de theologische achtergrond van die liederen. Nee, ik houd het voorlopig nog wel even bij het liedboek uit 1973.
mluther
23-05-2013 / 23:52
Overigens wat ik me sterk afvraag bij hetgeen wat het Evangelisch Werkverband zegt, dat het liedboek jongeren niet genoeg aanspreekt, wanneer zal het dat wel doen? Moeten we omwille van jongeren het niveau nog verder naar beneden aflaten dalen? Juist tijdens een eredienst mogen we toch wel liederen zingen die een bepaald muzikaal niveau en zeker een theologisch verantwoord gehalte hebben? Juist binnen de eredienst zouden we eventjes boven het aardse uitgetild mogen en moeten worden. Dat bereik je niet door liederen voor iedereen maar toegankelijk te maken.
Pompelmoen
24-05-2013 / 09:53
Mluther: ik zou niet weten waarom 'toegankelijkheid' niet te verenigen is met 'boven het aardse uitgetild worden', een muzikaal interessante compositie en theologisch verantwoorde, inspirerende inhoud. Ik zou zeggen: dat zijn de drie absolute randvoorwaarden voor een kerklied!

Fantastisch dat ook een lied als 'Laudate omnes gentes', vierstemmig nog wel, is opgenomen in de bundel. Een even sobere als heldere tekst, een ingetogen doch warme melodie, en reken maar dat je je gedragen voelt als je het vierstemmig met de hele gemeente zingt (liefst zonder orgel!).

Tenslotte vind ik het moedig van de samenstellers dat ze over de kerkmuren heen gekeken hebben en ook oecumenische liederen hebben gekozen. Ik ben echt benieuwd naar dit liedboek!
rotterdam
25-05-2013 / 11:05
Redactioneel stuk in het R.D. van hedenmorgen is een pleidooi voor het zingen van uitsluitend de psalmen.
Het argument ;

De Psalmen zijn de liederen van Israël. En daarom ook de liederen van Jezus, de Messias van Israël. Hij zong uit dezelfde Psalmen als de christelijke gemeente in 2013. Dat kan van niet één andere bundel gezegd worden.

Wat een logica – de Messias van Israël las ook uitsluitend het Oude Testament – dus ???????
mluther
27-05-2013 / 14:19
@rotterdam

Dan moeten we maar vlug de 12 Enige Gezangen eruit scheuren bij iedereen... Overigens vind ik het altijd apart dat in de GBS bijbeltjes de 12 Enige Gezangen erboven staat. Men heeft daar wel het Eigen Geschrift Davids aan toe gevoegd, wat overigens nooit gezongen wordt (kan ook niet i.v.m. de Jongbloed bijbels). Waarom het Eigen Geschrift Davids wel geaccepteerd wordt is voor mij altijd een raadsel gebleven. Als er een organisatie is die opkomt voor alleen de Psalmen in de eredienst, is het de GBS wel. Maar ja, inconsequentie is wel vaker te zien bij onze orthodoxe gereformeerde kerken.

Meer nieuws

Nederland moet jaarlijks een ranglijst publiceren met landen waar de godsdienstvrijheid wordt geschonden. Dit stellen K...
geen reacties
16-05-2013
De inwoners van de Europese Unie kunnen vanaf 1 april 2012 een verzoek indienen om een wetsvoorstel te maken over een be...
1 reactie
15-05-2013
De website Geloofstoerusting.nl plaatste onlangs een videoserie antwoorden van dominee M. Pronk op Youtube. De emeritus-...
geen reacties
13-05-2013
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering