Verzet ziekenhuispersoneel tegen abortus

Nieuwsredactie / 5 reacties

06-03-2013, 23:46

Honderden medewerkers van het Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede verzetten zich tegen de beslissing om voortaan in hun ziekenhuis abortus mogelijk te maken bij het Downsyndroom, zo blijkt uit een reportage van actualiteitenprogramma De Vijfde Dag. Men citeert vanavond uit een brandbrief aan de Raad van Bestuur waarin het personeel haar grote teleurstelling uitspreekt over het loslaten van de bescherming van het menselijk leven. Bijna driehonderd medewerkers roepen het bestuur op haar besluit te heroverwegen.
| VIDEO |

 

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

 

Het Gelderse ziekenhuis besloot eind december dat ouders die een kindje verwachten met het syndroom van Down kunnen kiezen voor afbreking van de zwangerschap. Tot voor kort was dat in de Gelderse Vallei onmogelijk. Het ziekenhuis baseert haar normen en waarden op de christelijke traditie. Het bestuur zegt na zorgvuldige afweging tot deze verruiming van het beleid te hebben besloten.

De honderden medewerkers roepen het bestuur op terug te komen op dat besluit omdat veel personeelsleden vanuit hun geloofs- of levensovertuiging hun werk doen met "respect voor het leven dat aan ons en anderen is gegeven". Daarnaast zeggen ze geconfronteerd te worden met veel vragen van inwoners uit het verzorgingsgebied van het ziekenhuis. Naast het personeel komen ook burgers en kerken uit de omgeving van het ziekenhuis in actie.

De RMU (Reformatorische Maatschappelijke Unie) ondersteunt het ziekenhuispersoneel in haar actie: “Het zou goed zijn als het ziekenhuis haar eigen koers zou durven blijven varen en niet mee gaat bewegen met andere ziekenhuizen.” aldus Peter Schalk, directeur van de RMU in de reportage van De Vijfde Dag.

 

UPDATE 8 MAART:

 

De in de reportage genoemde actie van Kees van der Sluijs ziet er als volgt uit:

 

Beste,

Onderstaand bericht stond afgelopen periode in de landelijke en lokale media:

Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede gaat (*) onder strikte voorwaarden abortussen uitvoeren als ouders een kindje verwachten met het syndroom van Down. Tot nu toe werden deze ouders doorverwezen naar andere ziekenhuizen. Het ziekenhuis, dat zegt zorg te bieden volgens christelijke waarden, blijft wel abortussen weigeren die vanwege een hazenlip of een soortgelijke reden worden aangevraagd.

Is het geen tijd om in actie te komen?
Is het geen tijd om onze steun te betuigen aan deze kinderen?
Niets doen is geen optie!

(*) Overigens blijkt de beleidswijziging eind 2012 al te zijn doorgevoerd.

Dien uw/jouw klacht in op de website van het ziekenhuis ,of
Stuur een klachtenbrief naar: Ziekenhuis Gelderse Vallei, Postbus 9025, 6710 HN, Ede
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
VOORBEELDKLACHT:
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ziekenhuis Gelderse Vallei
T.a.v. Raad van Bestuur en Raad van Toezicht
[PLAATS, DATUM]

Geachte leden van de Raad van Bestuur en de Raad van Toezicht,

In diverse media hebben wij kunnen lezen dat het Ziekenhuis Gelderse Vallei vanaf eind 2012 onder strikte voorwaarden abortussen is gaan uitvoeren op kinderen met het syndroom van Down.
Waarom mogen kinderen met het syndroom van Down niet leven? Waarom zij niet en wij wel? Bepalen wij dat?
Het toestaan van het uitvoeren van abortus op deze groep mensen is mensonterend, stigmatiserend en discriminerend!

Door middel van deze e-mail willen wij u dringend oproepen hiermee te stoppen!

Hoogachtend,

[NAAM]

 

Nieuwsredactie op 06-03-2013, 23:46
5 reacties
refoweb
08-03-2013 / 19:08
De klachtactie van Kees van der Sluijs (zoals vermeld in de reportage) is aan het artikel toegevoegd.
Sambalbij
08-03-2013 / 21:34
Breek me de bek niet open over hellend vlak in dit verband. Overigens is het een eigen ziekenhuis, namelijk 'zorg met christelijke waarden'.
Harjet
08-03-2013 / 23:45
Voert dit ziekenhuis wel abortusen nav andere ernstige afwijkingen?
mensaarde
14-03-2013 / 14:01
Abortus is het doden van een levend wezen. In deze discussie gaat het ook nog eens extra om mensen met een syndroom van down.. Dit heet kinderselectie. Het selecteren van kinderen die we naar onze maatstaven goed of fout vinden. Hoezo onze maatstaven. We krijgen een kind van God daar dienen we tevreden mee te zijn.
mieptruus
20-03-2013 / 21:28
Ziek, en het word erger.

Jaja, zorgvuldig besluit. Zeg dat tegen het kind dat je vermorzeld en fijn knijpt.
Krijgen de toekomstige abortus ouders voorlichtings filmpjes te zien over een geaborteerd kind?
(uitzonderingen daar gelaten)

Meer nieuws

De VPRO zond gisteren het programma 'Tegenlicht' uit met als onderwerp 'Het welvaartsevangelie'. Het laat een variant va...
17 reacties
05-03-2013
De stichting Jij daar!, bekend van de jongerenavonden (en Zingkring) in Doorn, Apeldoorn, Veenendaal, Opheusden, Kampen ...
geen reacties
23-02-2013
De Christmas Food Court Flash Mob kennen we inmiddels allemaal. Maar ook de leerlingen van Driestar, Van Lodenstein, Go...
5 reacties
18-02-2013
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering