Verkracht op 3-jarige leeftijd

Renske Bakker / Geen reacties

03-03-2009, 10:04

MUKONO - Een nieuw jaar ligt er voor ons in Uganda. Een jaar ook waarin ik met verlof hoop te komen. We zijn nu aan het uitzoeken of het mogelijk is een paspoort voor Zefanja te krijgen, zodat hij mee kan. Spannend dus.


We hebben een heel fijne Kerst met elkaar gehad. De kinderen hebben ontzettend genoten van de cadeautjes, de barbecue en de spelletjes. Ook oud en nieuw was erg leuk. Als blanken hebben we oudejaarsdag de hele middag oliebollen staan bakken. De kinderen hebben er ’s avonds en de volgende dag van gesmuld. De oudste kinderen mochten voor het eerst opblijven tot twaalf uur. Dat was natuurlijk helemaal geweldig!

Rond de feestdagen hebben we ook veel heftigs meegemaakt. Dingen die je wakker schudden. Op 17 november kwam Abigail, een zwaar ondervoed meisje van een jaar oud. Van haar achtergrond is niets bekend. Ze zat helemaal onder de schurft, wat gelukkig met de nodige behandeling weer over is gegaan. Daarnaast heeft ze waterpokken gehad. Het is een prachtig meisje wat ontzettend snakt naar aandacht.

Twee weken later heb ik met Mariska Hadassa opgehaald. Een meisje wat er ontzettend goed verzorgd uit zag. Ze is ‘gedumpt’ voor het politiebureau. Niemand weet iets van haar. Ze is 3 jaar oud en heeft dus precies door wat er aan de hand is. Eerst zit je nog lekker voor je hutje te spelen en 24 uur later zit je bij een paar blanken in de auto. Hadassa was ontzettend bang. Gelukkig gaat het nu iets beter en kan ze met de aunties haar eigen taal spreken. Ook de blanken begint ze wat meer te vertrouwen. Ze heeft echt heel veel tijd nodig om haar plekje te vinden in deze grote familie.

En tot slot kwam Angel, een meisje van 3 jaar. Woorden schieten te kort over wat met haar gebeurd is. Angel is verschillende keren verkracht door een man van 68. Haar moeder Loy (22 jaar), zeven maanden zwanger, kwam er gelukkig achter doordat Angel zwaar gewond raakte. De man is gearresteerd, maar de familie wil het schandaal uit de weg ruimen en dus Angel en haar familie doden. Angels’ vader heeft uit angst Loy en Angel verlaten. Angel en haar moeder zijn door de politie bij ons geplaatst. In ieder geval tot Loy haar baby heeft gekregen. Gelukkig gaat het nu goed met Angel. Het is een vrolijk en lief meisje.

Hoe gaat het met... Caleb had gelukkig geen TB en is nu begonnen met aidsremmers. Dit gaat gelukkig goed, hij heeft nog geen nare bijwerkingen gehad. Verder begint hij lekker te groeien en weet hij nog steeds ieders hart te veroveren met zijn gulle lach. Frank is ook aan de aidsremmers begonnen. Zijn immuunsysteem was ontzettend laag. Ook hij heeft nog geen last gehad van bijwerkingen. Alleen blijft hij problemen houden met zijn huid, waar we nu elke keer speciale olie voor krijgen wat gelukkig redelijk helpt. Mariska doet het ontzettend goed. Ze is nog steeds aan de TB-medicijnen. Ze heeft gelukkig geen longontstekingen meer gehad, dus dat is heel positief.

Enoch doet het goed bij de fysio. Het lijkt wat vooruit te gaan. Hij is een stuk minder verkrampt. Verder ga ik elke maand met hem naar de neuroloog, die tot nu toe tevreden is. Wel heeft hij bevestigd dat Enoch blind is en ook zo goed als doof. Momenteel heeft Enoch veel last van zijn amandelen. Helaas kan hij nog niet geopereerd worden, omdat ze de OK aan het repareren zijn wegens lekkage (echt weer Uganda). Op 1 april hoopt hij hieraan geholpen te worden. Doordat hij de laatste weken wat afgevallen is heb ik een sonde geplaatst, zodat hij weer wat aan kan sterken. Verder blijft het spannend hoe het met hem zal gaan en hoe wij hier zelf mee om moeten gaan. Het is zo’n zielig jongetje. Soms kan hij zo liggen huilen zonder geluid te maken. Dan springen de tranen in je ogen, dat raakt je zo diep.

Een behoorlijk aantal andere kinderen heeft de laatste weken last gehad van malaria. Gelukkig zijn ze er nu weer bovenop. Verder gaat het goed met ze en daar zijn we heel dankbaar voor.

Ik wil iedereen heel hartelijk bedanken voor de sponsoring voor een auto. Inmiddels heb ik een auto en ben er zó ontzettend blij mee. En hij is al heel wat van pas gekomen. Ik moest pas plotseling met Naomi naar de dokter omdat het leek dat ze een blindedarmontsteking had. Je pakt de auto en je gaat, je hoeft niet eerst zeker nog een half uur te wachten voor een taxichauffeur er is. Dank u wel!

Verder wil ik jullie allemaal bedanken voor de vele, vele kaarten die ik kreeg met de feestdagen en mijn verjaardag. Ik ben overspoeld met kaarten, geweldig! Het heeft me zo goed gedaan. Ik had graag tijdens de feestdagen in Nederland willen zijn. Maar goed, als je dan hier zit en je krijgt zoveel meeleven vanuit Nederland, dat is geweldig!

Met Zefanja gaat alles goed. Afgezien dat hij ergens allergisch is, maar waarvoor dat kunnen ze hier niet testen. We moeten wachten tot er weer tests overkomen uit Amerika. Ik heb röntgenfoto’s laten maken van hem omdat hij veel verkouden is. Ook hij heeft last van zijn amandelen. We kijken het dus nog even een poosje aan voordat we beslissen of ze eruit gaan of niet.

Met mij gaat het goed. De wonden zijn genezen. Alleen daarna had ik weer last van een ontstoken voet. En inmiddels hoef ik niet meer te vertellen wat je hier daarvoor krijgt. Voor de tweede keer heb ik mijn verjaardag hier gevierd. Het was een hele leuke dag met natuurlijk een groot feest ’s avonds aan tafel. Verder ben ik de laatste weken een paar keer wezen ‘werken’ bij de dokter op het laboratorium. Heerlijk weer even mijn ‘eigen’ dingen gedaan. Dit hoop ik de komende tijd vaker te gaan doen.

Renske

 
Naar aanleiding van onze oproep in de thuisfrontbijlage van november 2008 hebben we helaas nog niemand gevonden die ons printwerk kan en wil verzorgen. Graag vragen wij nogmaals jullie aandacht hiervoor, omdat wij jullie tegen zo laag mogelijke kosten op de hoogte willen houden van het project van Renske. Kunnen jullie ons helpen of weet je iemand, neem dan alstublieft contact met ons op. Alvast heel hartelijk dank!

Thuisfront



Renske Bakker werkt in Mukono, Uganda voor Noah's Ark Childrens Ministry Uganda (NACMU). Meer informatie is te vinden op haar website.

Renske Bakker op 03-03-2009, 10:04
Geen reacties

Meer nieuws

DEN DOLDER – Het loochenen van de schepping van zes dagen van 24 uur door “vooraanstaande medegelovigen” (lees Andries Knevel  e.a. – red.) is niets anders dan een aanval op het geopenbaarde Woord van...
Geen reacties
02-03-2009
Het was in het jaar 2000 dat ik voor de eerste keer in Roemenie was. Enigszins voorbereid, voor zover je trouwens op Roemenië voorbereid kunt zijn, zette ik m’n eerste stappen in het land waar ik nog ...
Geen reacties
27-02-2009
Speciaal voor degenen die erg tegen de nachten op kunnen zien, wil ik dit stukje schrijven. En daarnaast ook voor degenen die niet kunnen begrijpen dat iemand tegen de nachten op kan zien. Misschien s...
Geen reacties
21-02-2009
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering