Ik heb last van dwanggedachten. Deze kunnen over verscheidene onderwerpen gaan. ...

Ds. K. van den Geest / Geen reacties

02-05-2007, 00:00

Vraag

Ik heb last van dwanggedachten. Deze kunnen over verscheidene onderwerpen gaan. Maar vaak zijn het ook gedachten aan het moeten sterven. Mag ik hier nu tegen strijden?


Antwoord

Tegen dwanggedachten kun je en wil je vechten, maar omdat het om dwangmatige gedachten gaat, heeft dat weinig effect. Dwang betekent per definitie, dat ze sterker zijn dan jezelf. Dwanggedachten kunnen te maken hebben met een psychiatrisch ziektebeeld (of de aanleg daartoe) en de beste hulp is dan de hulp van een psychiater.

Daarnaast is pastorale zorg door een predikant of pastoraal werker belangrijk. Maar met deze professionele hulp zijn dwanggedachten goed te 'bestrijden', zeker als je kiest voor christelijke hulpverlening zoals deze bijvoorbeeld door Eleos wordt aangeboden, een hulpverleningsorganisatie op gereformeerde grondslag.
 
Ds. K. van den Geest

Dit artikel is beantwoord door

Ds. K. van den Geest

  • Geboortedatum:
    12-10-1957
  • Kerkelijke gezindte:
    Nederlandse Gereformeerde Kerken
  • Woon/standplaats:
    Deventer
  • Status:
    Actief
123 artikelen
Ds. K. van den Geest

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Wat moet je doen als je het gevoel hebt dat een mes boven in je lijf gestoken wordt en heel je lichaam open rijt? Daarnaast geen tijd hebben voor hulpverlening en mensen moeilijk tot niet kunnen vertr...
Geen reacties
02-05-2015
Ik heb best veel last van een zonde waardoor ik elke keer weer val. Soms gaat het twee weken goed, maar daarna val ik weer. Ik raak hierdoor behoorlijk ontmoedigd en ben dan boos op God, omdat Hij bel...
8 reacties
02-05-2011
Wat is precies het verschil in de leer van ds. Paauwe en de gereformeerde leer op het gebied van rechtvaardigmaking en de werking van de Heilige Geest? Of is hier geen verschil in?
17 reacties
02-05-2013
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering