Dispensatie voor ouderling

N.J. Teerds / Geen reacties

25-03-2024, 11:20

Vraag

Wat betekent het als een ouderling (Gereformeerde Gemeenten) aftredend en herkiesbaar is en de kerkenraad besluit één jaar dispensatie te geven, zodat de ouderling deze na een jaar alsnog afscheid moet nemen? Ik kan dit niet in de kerkorde terug vinden.


Antwoord

Over je vraag heb ik wat moeten nadenken, omdat het waarom van één jaar dispensatie niet verwoord wordt. In de Gereformeerde Gemeenten zijn er in de kerkorde afspraken gemaakt. Daarin staat dat een ambtstermijn drie jaar duurt en dat de ambtsdrager dan aftredend en herkiesbaar is. In sommige gevallen wordt de termijn van vier jaar gehanteerd.

Er zijn situaties denkbaar dat bij een afgesproken termijn de kerkenraad besluit de termijn van drie jaar met een jaar te verlengen. Een voorbeeld daarvan zou kunnen zijn dat iemand in de tijd van aftreden ernstig ziek is en niet in staat is om de vraag van aftreden en herkiesbaar zijn te beantwoorden. De kerkenraad kan dan uit respect besluiten de termijn te verlengen.
 
Een ander voorbeeld zou kunnen zijn, wat ik laatst hoorde, dat een ouderling aftredend was en zich niet meer herkiesbaar stelde. Vanwege zijn kennis en ervaring besloot de kerkenraad de ambtstermijn met een jaar te verlengen. Dan was er nog een jaar de gelegenheid om verschillende zaken over te dragen aan andere kerkenraadsleden. 

In beide voorbeelden is sprake van begrijpelijke en wijze overwegingen.  Alleen als de termijn van vier jaar daarmee wordt overschreden, is het niet volgens de afspraken in de kerkorde. Respectvol handelen blijft altijd nodig. 

N. J. Teerds

Lees meer artikelen over:

ambtsdragerouderling
Dit artikel is beantwoord door

N.J. Teerds

  • Geboortedatum:
    24-09-1944
  • Kerkelijke gezindte:
    Gereformeerde Gemeenten
  • Woon/standplaats:
    Hendrik Ido Ambacht
  • Status:
    Actief
49 artikelen
N.J. Teerds

Bijzonderheden:

ouderling; docent


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

We willen graag een vraag stellen omdat we er zelf niet uit komen. Mijn vriend heeft in zijn puberjaren regelmatig porno gekeken. Aan het begin van onze relatie heeft hij dat vrij snel verteld, in onz...
3 reacties
25-03-2016
Gaat depressiviteit -of iets wat erop lijkt- samen met geestelijke verzwakking? Door depri te zijn is er ook geestelijk veel tekort. Kan het ook andersom het geval zijn? Door geestelijk tekort depress...
Geen reacties
25-03-2014
Ik ben een vrouw die de meeste dingen in het leven rationeel benadert. In mijn jeugd was er weinig aandacht voor ruimte geven aan gevoelens en nu lijkt het alsof ik het contact met mijn gevoel een bee...
Geen reacties
25-03-2009
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering