Twijfeltoerusting

N. (Nico) van Steensel / Geen reacties

05-02-2024, 09:27

Vraag

Veel jongeren kennen Geloofstoerusting.nl en gaan erheen. Ik ben er pas ook een keer geweest en vond het een positieve ervaring. Nu zit ik in een Gereformeerde Gemeenten en onze dominee noemde het Twijfeltoerusting en zei dat als je daar heen ging, je twijfels krijgt over de prediking in onze kerk en je uiteindelijk weg gaat uit de kerk. Zelf vind ik dit nogal kort door de bocht en ik zou graag van iemand anders uit de Ger. Gem. willen horen of het verkeerd is om daar heen te gaan en zo ja, wat zijn dan de argumenten?


Antwoord

Beste vraagsteller,

Ik ben niet een groot kenner van Geloofstoerusting. Ik kon op internet wel enkele lezingen vinden. Ik heb wel de discussie rond dr. Gert van de Brink in grote lijnen gevolgd. Hij heeft de afgelopen jaren vooral via Geloofstoerusting een podium gekregen. Maar ook op Refoweb krijgt hij volop de gelegenheid om zijn opvattingen toe te lichten. Vanaf zijn eerste lezing “over de kleine lettertjes” zet hij zich af tegen de prediking in de rechterflank van de gereformeerde gezindte, waar het aanbod van genade minder aan bod komt of de prediking al te zeer omgeven is van voorwaarden van ellendekennis en ontdekking, die de oproep tot geloof ontkrachten en excuses geeft aan het ongeloof. Hij noemt daarbij de namen van geachte predikanten en noemt hen zelfs dwaalleraren. Dit heeft weer geleid tot reacties zoals jij die van je predikant hebt gehoord. Ik betreur die ontwikkeling en -zonder de pastorale nood te ontkennen- denk ik dat de verschillen sterk door de subcultuur van de gereformeerde gezindte bepaald worden en niet als confessionele verschillen geduid moeten worden. De eenheid is een groot goed en het zou beter zijn als de discussie in broederlijke atmosfeer gehouden zou worden. Ik ben blij dat daartoe nu initiatieven genomen zijn.

Interkerkelijke jongerenavonden zijn een verschijnsel dat al 50 jaar voorkomt binnen de gereformeerde gezindte. Net zoals we in het reformatorische onderwijs kunnen samenwerken, geloof ik dat dit een positief verschijnsel is, in een maatschappij waarin het christelijk geloof steeds meer naar de marge verdwijnt. In het begin waren ze ook bedoeld als christelijke weekendvulling. En natuurlijk kwam men er potentiële partners tegen... Ik vertrouw dat veel jongeren op de jongerenavonden zijn geraakt en ernstig de Heere zijn gaan zoeken. Reden tot dankbaarheid.

Bij de stichting SRA, de voorganger van Geloofstoerusting, de stichting Heartcry e.d., lijkt naast het doel om jongeren rond Gods Woord bij elkaar te brengen, er ook een doelstelling te zijn gekomen om opwekking na te streven en het onderwijs van de kerken aan te vullen en te corrigeren. Zeker de relatie tussen de stichting Heartcry en de kerken was niet altijd zo harmonieus. Dit heeft in het verleden tot verwarring geleid, zoals ook nu het geval is rond dr. Van de Brink.

Ik denk dat het belangrijk is dat jongeren goed nadenken voor ze naar een jongerenavond gaan. Niet iedereen kan hetzelfde aan. Er zijn studenten en meer praktische jongeren. De studenten kunnen mogelijk iets schurends wel aan, maar dat geldt niet alle jongeren. Is het een praktische onderwerp, ga dan rustig.

Als je denkt dat je erdoor in verwarring kunt raken, ga dan naar zo’n avond niet. Het je verdiepen in controverses brengt je niet dichter bij God. Wanneer het avonden zijn waarin getoond wordt dat het goed is om de Heere te dienen, ga er dan vrijmoedig heen.

Drs. Nico van Steensel

Lees meer artikelen over:

jongerenavond
Dit artikel is beantwoord door

N. (Nico) van Steensel

  • Geboortedatum:
    19-12-1955
  • Kerkelijke gezindte:
    Gereformeerde Gemeenten
  • Woon/standplaats:
    Dordrecht
  • Status:
    Actief
19 artikelen
N. (Nico) van Steensel

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik weet sinds kort dat ik zeven weken zwanger ben. Nu heb ik vorige week wat rozig slijm verloren en een paar dagen erna was de afscheiding wat gelig. Vanaf het begin heb ik last van lichte menstruati...
Geen reacties
05-02-2011
Recent sprak ik met een vrouw die graag de Bijbel weer wil lezen. Ze is katholiek opgevoed, heeft zelden in een Bijbel gelezen en vind hem erg moeilijk te begrijpen. Zelf lees ik de Statenvertaling me...
3 reacties
05-02-2019
Ik ben God dankbaar dat Hij door Zijn genade mij tot leven gewekt heeft, Hij leert mij hoe zondig ik van nature ben en hoe noodzakelijk en heerlijk het is om Hem te kennen en te dienen. Ik verdiep mij...
Geen reacties
05-02-2016
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering