Veel lezen vermoeit

Ds. J.A. Mol / Geen reacties

09-11-2023, 09:26

Vraag

Wat wordt bedoeld met de tekst in Prediker 12:12? Persoonlijk houd ik veel van lezen, vooral de Bijbel/theologie en geschiedenis. Is deze tekst een afrader, of zelfs een verbod op veel lezen? Dat laatste lees ik er niet in, maar toch, als God iets afraadt, is het natuurlijk heel dwaas om het toch te doen. En hoe zit het dan met predikanten die vaak een studeerkamer vol boeken hebben? Ik hoop dat iemand hier licht op kan geven.


Antwoord

Beste vriend(in),

Waar gaat het Prediker om? Prediker wijst ons op de noodzaak God te vrezen in een gevallen en dus vaak verwarrende en frustrerende wereld. Alles in ons leven is vluchtig, daarom de oproep tot de mens zijn heil bij God te zoeken. 

Nee, dit is niet een verbod op veel  lezen of studeren. Ook geen afrader. Wel een waarschuwing: er komt geen einde aan vele boeken te maken. Onderzoek en vermeerdering van kennis is goed. Maar waar brengt het ons? Wat is ons doel hiermee? Laten we thuis zijn in de Schriften. En God liefhebbend dienen. Onderzoek de Schriften, want die zijn het die van Mij getuigen (Johannes 5:39).

Veel zegen en vreugde gewenst in het onderzoek van Gods Woord!

Met hartelijke groet,
Ds. J. A. Mol

Dit artikel is beantwoord door

Ds. J.A. Mol

  • Geboortedatum:
    19-10-1972
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Harskamp
  • Status:
    Actief
64 artikelen
Ds. J.A. Mol

Bijzonderheden:

Bekijk ook:


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Graag had ik een beetje bijbeluitleg. In 2 Samuël 24 staat dat de Heere David aanporde om een volkstelling te houden, terwijl in 1 kronieken 21 dezelfde geschiedenis staat, waar de satan dit deed. Bij...
1 reactie
08-11-2019
Ik hoorde pas dat de doop met vuur het oordeel is. Maar in het lied “Doorgrond mijn hart, en ken mijn weg, o Heer.” Staat ook “Doop mij met vuur, opdat ‘k mij niet meer schaam.” Klopt dit lied niet of...
1 reactie
08-11-2018
Waarom laten ‘vrienden’ en ‘familie’ je vallen als je al zo lang depressief bent? Je voelt je dan al zo alleen en je hebt het al zo moeilijk. Hoezo: draagt elkanders lasten? Hoezo christenen?
14 reacties
08-11-2014
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering