Wat is zonde tegen de Heilige Geest precies?

Redactie Refoweb / Geen reacties

13-09-2023, 07:57

Vraag

Ik zit al dagen te denken over de zonde tegen de Heilige Geest en ik ben altijd zo bang dat ik die zonde tegen de Heilige Geest heb gedaan. Nu weet ik heel goed dat als je er juist bang voor bent dat je het hebt gedaan, dan heb je het juist niet gedaan... Maar ik snap nu nog steeds niet precies wat die zonde tegen de Heilige Geest is. In Mattheüs zeiden de Farizeeën dat het werk van Jezus duivels was. Toen zei Jezus dat de zonde tegen de Zoon vergeven kan worden, maar niet de zonde tegen de Heilige Geest. Moeten we dit als waarschuwing opvatten wat Jezus zei tegen de discipelen, of hadden zij het al echt gedaan? Want de ene zei van wel en de andere weer niet.

Maar naast dat, wat is de zonde tegen de Heilige Geest nou precies? Is dat je hart dan bikkelhart is geworden? Dat je, zeg maar, helemaal niks meer te maken wilt hebben met Hem? Of is het bijvoorbeeld dat als de Heilige Geest tegen je spreekt in je hart of op een andere manier, maar je wijst dat af, of je hebt er even geen zin in... Heb je het dan ook al gedaan? Want soms heb ik niet altijd even zin als de Heilige Geest mij iets probeert te laten zien. Maar daarna heb ik er dan soms wel weer spijt van... dus heb ik het dan wel of niet gedaan, de zonde tegen de Heilige Geest?


Antwoord

Het antwoord is simpel: nee. De zonde tegen de Heilige Geest is moedwillig Gods werk lasteren en verdacht maken. Kenmerk is dat je hierna ook geen berouw krijgt.

In het archief van Refoweb staan veel artikelen over dit onderwerp. Lees hier alle vragen en antwoorden over de zonde tegen de Heilige Geest.

 

Dit artikel is beantwoord door

Redactie Refoweb

  • Kerkelijke gezindte:
    Divers
  • Woon/standplaats:
    Divers
  • Status:
    Actief
2359 artikelen
Redactie Refoweb

Bijzonderheden:

Mailadres: vragen@refoweb.nl


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Waarom wordt er binnen kerkverbanden gesproken over 'liggingen'? Dat behoort toch niet zo te zijn? Iedere predikant heeft een eigen karakter, een eigen opleidingsniveau en een eigen visie op (bij)zake...
Geen reacties
12-09-2019
Ik ben eigenlijk (nog) niet gelovig. Maar wat ik me dan afvraag, als ik nu dan ergens voor zou gaan bidden, heeft dat dan nut of niet? Omdat ik eigenlijk (nog) niet gelovig ben.
Geen reacties
12-09-2019
Ik heb pas een preek gehoord over het eeuwige leven. De dominee had het erover dat er verschillende 'rangen' in de hemel zullen zijn. Er zullen dus verschillende taken zijn. Hij vergeleek het met de s...
Geen reacties
12-09-2007
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering