Veranderde opvattingen Ger. Gem. over echtscheiding

Ds. C. Harinck / Geen reacties

09-05-2023, 07:54

Vraag

Een jaar of acht geleden werd ons huwelijk ontbonden. Mocht het wel zonder overspel? Het was kwaadwillende verlating, dacht ik. Omdat we geen eigen (Ger. Gem.) predikant hadden en hebben en de kerkenraad er ook niet goed raad mee wist, belde ik een bekende predikant. Er volgde een goed gesprek. Er kwam ter sprake, scheiding door overspel, kwaadwillende verlating en om godsdienstige redenen. Bij de Gereformeerde Gemeenten was alleen echtscheiding door overspel toegestaan sinds 2014 (?). Voor die tijd was het iets ruimer.

De predikant zei: het zou heel wat waard zijn als een universitair student onderzoek zou doen naar de veranderde opvattingen bij de Ger. Gem. over echtscheiding en de manier waarop het rapport uit 2014 (?) tot stand is gekomen. Ik mocht naam van de predikant nooit bekend maken en tot op heden heb ik ook nooit zijn naam genoemd. Ik dacht jaren lang: laat maar. Maar toch denk ik er vaak aan terug. De predikant zei dit toch niet zomaar?


Antwoord

Beste vraagsteller,

Een bestudering  van de Bijbels gegevens voor echtscheiding zijn  inderdaad overspel, kwaadwillige verlating en een gedwongen niet-christelijk leven de redenen voor ontbinding van een huwelijk. Daarna kon de achtergebleven partner weer trouwen. Zo oordeelden ook de reformatoren. Over het laatste zei Paulus: als de man bewilligt bij u te wonen en niet dwingt tot verering afgoden, dan de  man niet verlaten. We moeten proberen hen voor God te winnen.
  
Ds. de Gier heeft deze visie altijd verdedigd. Maar het aantal scheidingen en de gemakkelijke manier waarop men dat doet heeft de synode tot nieuwe gedachten gebracht. Men heeft het beperkt tot aanhoudend overspel. Het zou inderdaad goed zijn indien nauwkeuriger wordt onderzocht hoe de kerk daar in de loop der eeuwen over heeft gedacht. Iedere tijd kent immers zijn problemen. In de tijd van de Reformatie was dit dikwijls verlating en verstoting van de huwelijkspartner vanwege het geloof.
  
Ds. C. Harinck

Dit artikel is beantwoord door

Ds. C. Harinck

  • Geboortedatum:
    09-04-1933
  • Kerkelijke gezindte:
    Gereformeerde Gemeenten
  • Woon/standplaats:
    Kapelle
  • Status:
    Actief
250 artikelen
Ds. C. Harinck

Bijzonderheden:

Emeritus

Bekijk ook:


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

In de Bijbel wordt gesproken over hoererij. Wat moeten we verstaan onder hoererij zoals in de Bijbel vermeld staat? Valt hieronder ook het bezoeken van onzedelijke sites?
Geen reacties
08-05-2005
Ik heb vaak gedacht, nadat ik luisterde naar 'wereldse muziek', dat het wel zondig was wat ik deed. Is het nu zo dat je ook op de verkeerde manier 'op kunt gaan' in bijvoorbeeld orgelmuziek?
Geen reacties
08-05-2003
Ik worstel zelf vaak met het volgende probleem: Zoals ik het zie zijn er twee groepen dominees als het gaat om eigenschappen als droefheid naar God (heb ik genoeg berouw?, heb ik wel echte tranen gesc...
Geen reacties
08-05-2007
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering