(Ont)binden op aarde en in hemel

Ds. J.D. Heikamp / Geen reacties

08-03-2023, 09:41

Vraag

Wat betekent Mattheus 18:18?


Antwoord

“Voorwaar zeg Ik u: Al wat gij op de aarde binden zult, zal in de hemel gebonden wezen; en al wat gij op de aarde ontbinden zult, zal in den hemel ontbonden wezen.”

Het wordt een antwoord met huiswerk voor u, daar leer je het meest van. Hebt u geen Bijbel met kanttekeningen dan gaat u naar Google en typt in: Statenvertaling met kanttekening en genoemde tekst. U kunt hem ook raadplegen via onze GBS. U gaat eerst naar Mattheus 16: 19 en lees de kanttekening die erbij staat. Daar leest u de betekenis van de sleutels van het Koninkrijk der hemelen. Voor uitleg en verduidelijking gaat u naar de Heidelbergse Catechismus Zondag 31. Die besteedt er uitvoerig over als het gaat om openen en sluiten en over gebonden en ontbonden zijn.

Wordt het hutspot voor u dan moet u een catechismus raadplegen. Persoonlijk heb ik veel geleerd van  “Schatboek der Kerk” van Olevianus en Ursinus. Zij stonden nog zo dicht bij de dwaalleer van Rome om genoemde teksten zuiver te verklaren en toe te passen. Blijft actueel.

Zo probeer ik u te brengen tot de bron van Gods Woord en de Reformatorische uitleg ervan. Ik hoop dat u wat liefde en lust hebt om genoemde tekst in haar context te overdenken en te mediteren, onder de bediening van Zijn lieve Geest.

Ds. J. D. Heikamp

Dit artikel is beantwoord door

Ds. J.D. Heikamp

  • Geboortedatum:
    09-11-1939
  • Kerkelijke gezindte:
    Hersteld Hervormd
  • Woon/standplaats:
    Staphorst
  • Status:
    Actief
283 artikelen
Ds. J.D. Heikamp

Bijzonderheden:

Emeritus

website: http://dsheikamp.refoweb.nl


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Het is net uit met mijn vriend, want we verschilden veel in opvoeding, hoe we met dingen (kerkelijke) omgaan enz. Hij wilde het wel veranderen om mij, maar dat zag ik niet zitten want dan zal hij het ...
Geen reacties
07-03-2003
Ik heb vorig jaar een jongen leren kennen die ik vanaf begin heel graag mocht. We hielden contact en dat verdiepte zich ook. Na enkele maanden kregen we verkering en we waren allebei gelukkig. De dag ...
Geen reacties
07-03-2003
Wat betekent seks en wat houdt het nu precies in?
Geen reacties
07-03-2005
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering