Onregelmatige cycli

drs. J. de Jongh-van Hoof / 3 reacties

25-02-2019, 10:16

Vraag

Ik ben soms heel laat ongesteld. Heb dan al meer dan week last en het komt dan maar niet. Behalve als ik dan gemeenschap heb met mijn man, dan is het er binnen paar uur of de volgende ochtend. Is dit normaal?


Antwoord

De duur van de eerste dag van de menstruatie tot de eerste dag van de volgende menstruatie  kan wisselen gedurende de vruchtbare periode van je leven. Deze is meestal tussen de 21-35 dagen. 

We vinden een cyclus kort als deze korter is dan 21 dagen en lang als deze langer is dan 35 dagen. Dit is overigens alleen van belang wanneer er sprake is van een (onvervulde) zwangerschaps-kinderwens.

Verder zie je korte dan wel lange en onregelmatige cycli in het begin en aan het einde van de vruchtbaarheidsperiode (dus bij tieners en bij vrouwen 45-55 jaar). 

Dat de menstruatie los komt na het hebben van gemeenschap kan ik niet goed verklaren. Mogelijk begint de vloeiing omdat een orgasme de baarmoeder wat doet samenknijpen.

José de Jongh-van Hoof

Lees meer artikelen over:

menstruatie
Dit artikel is beantwoord door

drs. J. de Jongh-van Hoof

  • Geboortedatum:
    30-11-1967
  • Kerkelijke gezindte:
    Zevende-dags Adventist
  • Woon/standplaats:
    Rijssen
  • Status:
    Actief
270 artikelen
drs. J. de Jongh-van Hoof

Bijzonderheden:

Huisarts


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
3 reacties
Peetje
25-02-2019 / 11:59
Heel herkenbaar dat de menstruatie komt na gemeenschap.
Niet altijd maar heb het bij mijzelf ook al een paar keer opgemerkt.
arendine
25-02-2019 / 15:43
Als dit afwijkt van het regelmatige patroon dat er altijd was, is een gesprek met de huisarts een goed idee.

Als de cyclus nooit regelmatig was, zou het ook omgekeerd kunnen zijn - voor de menstruatie veranderen hormonen en mogelijk behoefte aan gemeenschap.
boulanger
26-02-2019 / 18:32
Heel herkenbaar, mijn cyclus blijft vaak ook lang uit (een week bijv). Als we dan vrijen word ik echt direct ongesteld. Ik denk dat het inderdaad met het samentrekken van de baarmoeder te maken heeft

Terug in de tijd

Sinds een week of vier heb ik (man, middelbare leeftijd) last van pijn in mijn onderrug, met uitstraling naar mijn linker bil en been, tevens lichte uitstraling naar mijn linker zaadbal. Ook ontstaat ...
Geen reacties
25-02-2016
Is het eigenlijk wel een goede zaak dat mensen zich voortplanten? Kinderen worden in zonde ontvangen en geboren. Ze beginnen aan een leven dat niet anders is dan een gestadige dood, waarin ze onderwor...
Geen reacties
25-02-2013
Ik heb soms gedachten die ik helemaal niet wil. Die gedachten zijn vaak godlasterlijk en ik wil er echt niet aan denken, maar het gebeurt iedere keer weer. Ik bid er ook om of het weg mag gaan, maar d...
Geen reacties
25-02-2005
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering