Jakob is dun geworden

Ds. J.D. Heikamp / 1 reactie

16-11-2016, 08:02

Vraag

Men hoort vaak de uitdrukking “Jakob is dun geworden.” Volgens mij staat deze uitdrukking niet in de Bijbel, (nog) niet op Refoweb en op internet heb ik ook geen verklaring kunnen vinden. Weet u wellicht wat de achtergrond is van deze uitdrukking?


Antwoord

In Psalm 79:7 staat: “Want men heeft Jakob opgegeten”, en in vers 8 lezen we aan het eind: “want wij zijn zeer dun geworden.” Het is mogelijk dat deze twee teksten gezorgd hebben voor de bekende uitspraak: “Jakob is dun geworden.” De Kanttekeningen schrijven er bij: gering geworden, of uitgeteerd, uitgeput. De naam Jakob is dan sprekend ingevoerd met de betekenis van: er zijn weinig kinderen Gods (bijvoorbeeld) in ons land overgebleven. Of Gods kinderen zijn niet meer in tel in onze maatschappij. De geciteerde zin staat dus niet zo in de Bijbel. Terwijl de achterliggende gedachte goed Bijbels genoemd mag worden.
 
Nog een voorbeeld; we kennen de uitdrukking: graaf dieper mensenkind en gij zult meerdere gruwelen vinden. In Ezechiël 8 staat deze tekst niet zo vermeld. Zo krijgen bepaalde teksten een eigen leven die niet zo in Gods Woord staan. Als uitleg van een tekst is er niets mis mee.

Mocht er een andere verklaring zijn over de genoemde uitdrukking: Jakob is dun geworden, dan houd ik mij aanbevolen. Nooit te oud om te leren.

Wees in alles Gode bevolen en hartelijk gegroet,
Ds. J. D. Heikamp

Lees ook: Paulus' schipbreuk als allegorie van bekering (3)

Lees meer artikelen over:

tale Kanaäns
Dit artikel is beantwoord door

Ds. J.D. Heikamp

  • Geboortedatum:
    09-11-1939
  • Kerkelijke gezindte:
    Hersteld Hervormd
  • Woon/standplaats:
    Staphorst
  • Status:
    Actief
283 artikelen
Ds. J.D. Heikamp

Bijzonderheden:

Emeritus

website: http://dsheikamp.refoweb.nl


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
1 reactie
hvdijk66
17-11-2016 / 13:37
Ik had deze uitspraak nog nooit gehoord. Persoonlijk ben ik ook geen voorstander van dit soort "geheimtaal". Laten we toch vooral duidelijk zijn naar elkaar en Gods goede boodschap zonder vakjargon doorgeven.

Terug in de tijd

Wij hebben een vraag aan een hervormde (PKN) dominee. Onlangs kwam onze dochter van vier jaar thuis met een blad met liedjes die ze moest leren voor het Kerstfeest van de zondagschool. In een van de l...
21 reacties
15-11-2010
 Ik heb een hele actuele vraag. Maakt de moord op Theo van Gogh niet duidelijk dat moslims zeer overtuigd zijn van hun gelijk. Hoe kan ik weten dat reformatorische christenen het meest overtuigd zijn ...
Geen reacties
15-11-2004
Ik werk in een openbare instelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Dus heb ik een heel aantal collega's die niet christelijk zijn. Dat op zich is geen probleem. Maar een paar maanden gel...
7 reacties
15-11-2011
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering