Niet gedoopt en toch aan Avondmaal

Ds. C.J. Droger / 1 reactie

17-09-2013, 13:07

Vraag

Niet gedoopt en toch aan het heilig avondmaal. Mag dit? Ik heb wel in de gaten dat ik Jezus nodig heb, want ik ben me bewust van mijn zonden. Ben zelf ook psychiatrisch patiënt met de diagnose schizofrenie. Mede hierdoor ben ik mij gaan verdiepen in geloof en toen zag ik ineens al mijn fouten en zonden. Heeft iemand hier een antwoord op?


Antwoord

Beste vraagsteller,

Hartelijk dank voor je vraag! Niet gedoopt en toch aan het Heilig Avondmaal, mag dat? In mijn kerkverband wordt gezegd: nee, dat kan niet. Het avondmaal kan alleen gevierd worden door de belijdende leden van de gemeente, die niet onder censuur staan. Ik ben het met deze regel eens. We moeten goed oog houden voor de volgorde van de dingen. Gewoonlijk is er in het leven van de gemeenteleden eerst de bediening van de kinderdoop. Op dat moment kan de baby geen antwoord geven op welke vraag ook. Zijn ouders geven antwoord op een aantal vragen. Een eigen antwoord moet uitgesteld worden en daarop wordt dan ook gewacht. Bij het belijdenis doen geeft de intussen volwassen geworden dopeling zijn antwoord op Gods verbond en beloften. Om dat oprecht te kunnen doen, is er een waar geloof nodig. Het gaat altijd om belijdenis van het geloof. Na de geloofsbelijdenis staat het avondmaal open om te vieren. Daar wordt het geloof versterkt en de gelovige geestelijk gevoed. Dat is de lijn die de Schrift ons tekent en die in onze kerken (Chr. Geref. Kerken) en in vele andere wordt gevolgd.

Het is heel mooi dat je schrijft dat je de Heere Jezus nodig hebt. En dat je Hem nodig kreeg, omdat je je bewust werd van je zonden. Dat is een zuivere, bijbelse weg. Zo werkt de Geest het in mensenlevens. Ik denk dat het goed is dat je contact zoekt met een reformatorische dominee in je omgeving en hem vraagt wat er verder moet gebeuren. Hij zal je graag inlichtingen geven over catechese, hoe je volwassen gedoopt wordt en wat daar voor nodig is enz.

Je hebt een ernstige diagnose gekregen. Door deze ziekte zul je een zware levensweg hebben, vermoed ik. Dit is een reden te meer om de HEERE te zoeken. Want ook in omstandigheden als die van jou wil Hij voor je zorgen. En dat heb je hard nodig.

Hartelijke groeten en veel sterkte op je levensweg!

Ds. C. J. Droger

Dit artikel is beantwoord door

Ds. C.J. Droger

  • Geboortedatum:
    10-01-1963
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Vlaardingen
  • Status:
    Actief
152 artikelen
Ds. C.J. Droger

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
1 reactie
MUS
21-09-2013 / 15:12
Avondmaal is voor gelovigen; en gelovigen zijn (meestal) gedoopt.
Handelingen 22:16 En nu, wat vertoeft gij? Sta op, en laat u dopen, en uw zonden afwassen, aanroepende den Naam des Heeren.

Terug in de tijd

Zondags wordt gebeden of bij elkaar gebracht mag worden wat waarlijk bijeen hoort. Ondertussen verstrijken de jaren. Moet dit niet anders? Behoort bij dit gebed niet de daad om deze pogingen daadwerke...
Geen reacties
17-09-2019
Mijn vrouw en ik lezen het Bijbelboek Psalmen en we zijn beland bij Psalm 34. Een mooie Psalm die volmondig Gods goedheid benadrukt. We zitten alleen met een vraag die niet uit ongeloof of twijfel ges...
Geen reacties
17-09-2014
Ik ben heel snel ‘beledigd’ (ik weet niet of dat het goeie woord is). Ik kan heel snel het gevoel krijgen dat ik moet huilen. Voorbeeld: Ik loop in de supermarkt. Er staat een vrouw in de weg. De eers...
3 reacties
17-09-2020
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering