kind Jacob

dr. G. W. Marchal / 4 reacties

21-07-2011, 09:38

Vraag

Vroeger kregen mensen een naam die een betekenis had en daarom vraag ik me af waarom iemand dan zijn kind Jacob noemt, omdat dat bedrieger betekent.


Antwoord

Ik kan tamelijk kort zijn in de beantwoording van deze goede en ook voor de  hand liggende vraag. Het bewuste nadenken over de betekenis van een naam speelt meer en meer een ondergeschikte rol. Andere factoren hebben doorgaans voorrang: traditie in de familie; mooi klinkend; in onze dagen meer en meer: modieus, trendgevoelig enzovoort. Ook in dit opzicht ademen we de atmosfeer van onze samenleving in. "Hoe voelt het?", "hoe hoort het?", is belangrijker dan: "wat betekent het"?

Ds. G. W. Marchal

Lees meer artikelen over:

Jacobnaamgeving
Dit artikel is beantwoord door

dr. G. W. Marchal

  • Geboortedatum:
    13-09-1943
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Welsum (33%)
  • Status:
    Inactief
34 artikelen
dr. G. W. Marchal

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
4 reacties
waldboy
21-07-2011 / 10:13
Je kind een vrijgekozen naam geven of klakkeloos één van de grootouders benoemen, in beide gevallen is het verstandig om daar goed over na te dneken. Een voornaam geef je je kind voor het hele leven.
waldboy
21-07-2011 / 10:14
Het benoemen van één van de grootouders is trouwens niet eens Biibels. Toen koos n men een naam met een betekenis.
jaop
21-07-2011 / 10:54
Onze predikant verdedigt de stelling dat ' bedrieger' geen correcte vertaling is van Jacob. Volgens hem is het heel goed te verdedigen dat het 'vasthouder/volhouder' betekent. Een positieve naam dus.
dominerik
21-07-2011 / 11:46
Jacob betekent ''hielenlichter''. In onze taal is dat een bedrieger. Maar hij heeft zijn naam te danken aan het feit dat hij in de baarmoeder de hiel van zijn (tweeling)broer Esau vasthield.

Terug in de tijd

Ik heb een lief en zacht karakter en ben nooit boos. Af en toe komt het weleens voor dat ik boos word op mijn vriend, omdat ik het dan absoluut niet eens ben met bepaalde dingen. Dat zijn dingen die i...
Geen reacties
21-07-2023
Ik zit al tijden met mezelf in de knoop. Ik merk aan mezelf dat ik lang niet meer de spontane ‘ik’ ben, die ik ooit was. Bijna twee jaar geleden kreeg ik ontslag in een verpleeghuis, waar ik een BBL-...
Geen reacties
21-07-2007
Mijn vrouw en ik (sinds een jaar ook Christen) zijn nu bijna 2,5 jaar gelukkig getrouwd. We houden zielsveel van elkaar, maar we zijn recent tegen een vervelende situatie aangelopen. Ze (voormalig Rus...
1 reactie
21-07-2009
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering