Gebitsfoto

drs. G.H. Hoek / Geen reacties

07-07-2011, 10:30

Vraag

Tegenwoordig wordt er regelmatig een foto van het gebit gemaakt. Onze tandarts doet dat om de drie jaar. Is dit wel echt nodig? En is dit ook nodig bij kinderen? Mij lijkt namelijk die straling elke keer niet goed.


Antwoord

Wanneer ik op foto’s gaatjes ontdek adviseer ik twee jaar later opnieuw foto’s. Wanneer er heel veel tandrot activiteit is maak ik in uitzonderingen; zelfs wel eens jaarlijks foto’s. Echter, wanneer er op de foto niets te vinden is probeer ik het interval zo groot mogelijk te maken.

Wanneer je tandarts voor diagnostiek alleen in de mond kan kijken zonder röntgeninformatie worden de meeste gaatjes pas in een heel laat stadium ontdekt. Wanneer dan die veel grotere gaten gevuld moeten worden heeft dat ook zijn biologische en financiële prijs. De tandarts moet je adviseren om daarin het optimum te vinden. Om de drie jaar klinkt mij niet onredelijk in de oren.

Kinderen moeten ook met foto’s op gaatjes worden gecontroleerd. Wel is het zo dat het tijdens bepaalde fasen van het wisselen niet zinvol is omdat dan alle zijkanten ook zo geinspecteerd kunnen worden.

Met vriendelijke groet,
Henk Hoek, tandarts

Lees meer artikelen over:

tandarts
Dit artikel is beantwoord door

drs. G.H. Hoek

  • Geboortedatum:
    22-07-1978
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Otterlo
  • Status:
    Actief
39 artikelen
drs. G.H. Hoek

Bijzonderheden:
www.tandheelkundehoek.nl

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Graag wil ik een vraag stellen aan een dominee van de Gereformeerde Gemeente. Tegenwoordig is iedereen druk. Ik ook. Mijn man en kind, werk, hobby's, studie. Het slokt mijn tijd op. Als ik dan zondags...
3 reacties
07-07-2015
Als ik ‘s morgens mijn tanden heb gepoetst, krijg ik na ongeveer anderhalf tot twee uur last van een kleverig wit laagje op (vooral) mijn voortanden. Wat is dit en hoe komt dit? Ik poets met tandpasta...
Geen reacties
07-07-2009
Ik ben om medische reden besneden, maar wil m’n voorhuid weer operatief terug. Kan dit?
7 reacties
07-07-2020
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering