Tot bloedens toe strijden tegen zonde

Ds. J.D. Heikamp / Geen reacties

12-02-2005, 00:00

Vraag

In Hebreën 12:4 lezen we: “Gij hebt nog tot den bloede toe niet tegen gestaan, strijdende tegen de zonde”. Vaak horen we dat we alles van de Heere moeten verwachten en is ook zo, maar is het niet zo dat we zelf ook veel harder tegen de zonden moeten strijden? Dat maak ik op uit dit vers, “tot bloede toe”. Leggen we het dan niet erg makkelijk in de handen van de Heere of begrijp ik dan de tekst helemaal verkeerd. Wel geloof ik dat God ons moet helpen in het strijden.


Antwoord

Beste vriend(in),

Wedergeboorte, geloof en bekering heeft alles te maken met de strijd tegen de macht van de zonde, die in ons woont. In het eerste vers van dit hoofdstuk staat: "laat ons afleggen allen last, en de zonde die ons lichtelijk omringt". Christus vermaant Zijn volk in Lukas 21 vers 34 voor de wereldse zorgen en wellusten. Hier wordt gesproken over de zonde van de begeerlijkheid. Het wordt genoemd een "overblijfsel" van de verdorven natuur in ons en tevens naar buiten toe de opdracht hebben om godzalig  te leven. En dat gaat vaak gepaard met een zware strijd tegen de oude Adam, want die wordt nooit bekeerd. Dat is de strijd tussen vlees en geest.

In de volgende teksten van het hoofdstuk wat je noemt wordt gesproken over de kastijdingen die nodig zijn om Zijn zonen en dochters te bewaren voor het kwaad. En daar is geloofskracht toe nodig om te overwinnen over de machten van verleiding, enz. Dat kunnen we niet in eigen kracht, maar ziende op de overste Leidsman en Voleinder des geloofs, de Heere Jezus Christus. Geloof en liefde tot Hem in het hart kan de zonde niet verdragen en dat kost bloed en tranen om er tegen te vechten. De Heere schenkt daartoe genade om te volharden te strijden tegen de zonde. En die strijd duurt zolang Gods volk op aarde is in het strijdperk van dit leven. Waarom? Omdat zij leren niet alleen zondaar te zijn, maar zonde van het hoofd tot de voetzool toe.

Christus heeft hen gekocht met de dure prijs van Zijn bloed en de liefde van God verwekt een wederliefde om heilig voor God te leven. Dan gaan we het allemaal alleen van de Heere verwachten om de kracht te ontvangen om tegen de zonde te vechten. Zelfs "tot bloedens toe". Dan is het niet "gemakkelijk" om het in Gods handen te geven, maar zelfs onmogelijk. Maar ziet daar het wonder dat de Heere het alles in Zijn handen neemt en mij draagt door de strijd en de overwinning schenkt vanuit Christus, Die de Overwinnaar is over de duivel en de machten van de hel. Hij heeft niet "tot bloedens toe" gestreden, maar Zijn bloed gestort om de Overwinnaar te zijn voor allen die Hem liefhebben en Zijn eigendom zijn. Zijn bloed reinigt van alle zonde.

Het gebed mag dagelijks wel zijn: Heere, schenkt mij, uit genade, dat bloed van Christus aan de deurpoort van mijn hart. Maar ook: Heere, dat ik getrouw mag zijn tot in de dood, want die ontvangt de kroon des levens. Zie Openbaring 14 vers 12.

Wees in alles Gode bevolen, ds. J. D. Heikamp

Dit artikel is beantwoord door

Ds. J.D. Heikamp

  • Geboortedatum:
    09-11-1939
  • Kerkelijke gezindte:
    Hersteld Hervormd
  • Woon/standplaats:
    Staphorst
  • Status:
    Actief
283 artikelen
Ds. J.D. Heikamp

Bijzonderheden:

Emeritus

website: http://dsheikamp.refoweb.nl


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Waar ligt het verschil tussen plagen en pesten? Is na-roepen/na-lopen (zonder treiterspelletjes en geweld) en negeren ook plagen/pesten, of hoe moet ik dat zien? Mijn moeder is altijd bang dat ik gepe...
Geen reacties
12-02-2013
Ik heb na een bepaalde tijd van overwegen besloten om te stoppen met het gebruik van de computer en internet. Mijn vrouw en ik hebben al zonder invloed van anderen geen tv genomen toen we gingen trouw...
24 reacties
12-02-2013
Ik zit met een moeilijk iets in mijn leven. Ik heb helaas het antwoord nog niet kunnen vinden, dus probeer ik via deze weg de vraag te stellen. Ik ben een jongen van 22 jaar. Ik heb vele zonden, waarv...
3 reacties
12-02-2010
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering