Predikantenprotest tegen festival Urk

Nieuwsredactie / 4 reacties

15-07-2011, 14:46

Twaalf Urker predikanten waarschuwen in een open brief tegen het plaatselijke muziekfestival Fest van volgende week zaterdag. "Wij zien op Urk dingen veranderen en niet in de goede richting.” Signalen van die veranderingen zijn ‘de gebeurtenissen in de Koninginnenacht, de afsluiting van de feestweek, het uitgaanspatroon van veel jongeren in het weekend, met bijbehorend drankmisbruik en overlast, maar nu ook weer dit rockfestival." Dit meldt de site Opurk.nl.


De open brief is ondertekend door zeven predikanten van de drie Christelijke Gereformeerde Kerken en voorgangers van de Elimkerk, Rehobothkerk, De Bron en De Ark. "De zaak is onder onze aandacht gekomen door een brief die verstuurd is aan de plaatselijke predikanten”, zegt ds. W.N. Middelkoop van de Ichthusgemeente. Die brief was ondertekend door Barjona, een groep vrijwilligers uit verschillende kerken, die zich volgens haar website ‘zorgen maakt om de geestelijke ontwikkeling op ons dorp’. Dominee Middelkoop: "Maar het initiatief om een open brief te schrijven, kwam vervolgens bij de predikanten vandaan.”

De predikanten hebben inmiddels een gesprek gevoerd met burgemeester Jaap Kroon en verantwoordelijk wethouder Ben Visser. Dominee Middelkoop: ,,Daarin hebben we onze zorg gedeeld. Duidelijk is wel dat overheid en predikanten verschillende verantwoordelijkheden hebben. Met het schrijven van een open brief nemen wij ónze verantwoordelijkheid.”

Volgens de predikant is bewust niet het gesprek gezocht met de organisatie van het festival: ,,Het is aan de gemeente om met hen te praten. Wij gaan als predikanten niet in contact treden met iedere organisatie die iets organiseert. Wij doen met deze open brief puur een oproep. Wij zijn als dienaren des Woords ook geroepen om dat te doen.”

In de brief wordt gewaarschuwd tegen ‘het type muziek’ en ‘de teksten die bij rockmuziek horen’. En dat terwijl de organisatie met burgemeester Jaap Kroon heeft afgesproken dat erop toegezien zal worden dat artiesten niet vloeken of aanstootgevend taalgebruik bezigen. Dominee Middelkoop: ,,Je moet het breder zien dan alleen de teksten die gebezigd worden. Het gaat erom dat rockmuziek ontstaan is als protest tegen de gevestigde orde. Het roept op tot chaos, zet de zaken op zijn kop.”

Nieuwsredactie op 15-07-2011, 14:46
4 reacties
klapschaatser
15-07-2011 / 21:34
Volgens mij valt er nog het een en ander voor jou in Katwijk te doen, druusje. Hebben we hier ook even rust.
dominerik
16-07-2011 / 14:12
Als de heren predikanten (want dames zullen er wel niet bij zijn) nu eens serieus met hun jongeren in gesprek gingen ... En dan niet over wat ze allemaal fout doen en wat er allemaal niet mag ...
Brouwertje
17-07-2011 / 19:26
Ik denk niet dat domenerik deze heren dominees kent, want laat ik nu toevallig een gemeentelid zijn van een van deze dominees, en de opmerking om serieus met de jongeren in gesprek te gaan is in zijn geval achterhaald! Hij kent zijn jongeren, weet wat er leeft onder hun en juist daarom wordt hij serieus genomen door ze!
henkie
18-07-2011 / 12:28
Dank voor je aanvulling, Brouwertje!
Daarmee zijn de dubieuze verdachtmakingen meteen uit de wereld.

Meer nieuws

Thais is een tonentaal. Als je een klank op verschillende tonen uitspreekt, zijn het verschillende woorden. Er zijn vijf tonen. Zo kan “mai mai mai mai mai” betekenen: ‘verbrandt nieuwe zijde niet?’ Z...
Geen reacties
09-07-2011
De replica van de Ark van Noach heeft het geschopt tot een reportage op een van de grootste nieuwskanalen van de Verenigde Staten. MSNBC stuurde een verslaggeefster naar Dordrecht om het vaartuig te a...
Geen reacties
08-07-2011
Israël is een steen waar velen zich aan vertillen. Ook veel journalisten vertillen zich aan dit kleine landje. Onderzoek-journalistiek staat al tijdenlang onder druk. Teveel journalisten rennen hijgen...
8 reacties
30-06-2011
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering