Laatste dagen van pater Titus via Twitter te volgen

Nieuwsredactie / 4 reacties

27-01-2011, 08:48

De Rooms Katholieke Kerk is een interessant fenomeen gestart op de sociale netwerksite Twitter. De laatste dagen van pater Titus Brandsma, van zijn gevangenneming door de Duitsers op 19 januari 1942, tot zijn dood in kamp Dachau zes maanden later, zijn te volgen via dagelijkse tweets. En de originele vondst slaat aan: na een week heeft de geestelijke al ruim 900 volgers. Dit schrijft KatholiekNederland.nl.


19 januari twitterde Titus: "Arnhemse gevangenis. Het is toch wat. Op je zestigste nog de gevangenis in. Bid voor mij." De 22e: "Mijn cel is niet onbehoorlijk. Volg hier graag Thomas van Kempens optimistische kijk: "Een cel, trouw bewoond, wordt zoet". Er komen ontroerende reacties op de tweets binnen. "Wat mij treft is de ingetogen en waardige toon van de reacties. Je kunt zien dat het wat doet met mensen.", aldus Bart Geeraedts.

Geeraedts is de bedenker van het project en radiomaker van het RKK Radio 5-programma 'Wat blijft… uit het oog in het hart'. Dit programma maakt iedere week een radioportret van mensen die er niet meer zijn, maar die wel iets bijzonders hebben achtergelaten. De tweets zijn geschreven in nauwe samenwerking met de karmelietes Suzan van Driel. Zij is medewerkster van het Nederlands Carmelitaans Instituut (NCI) in Boxmeer, waar het archief van Titus Brandsma is opgeslagen. Zuster Van Driel geldt als een kenner van het leven van de pater.

Goed voorbeeld doet goed volgen. We wachten het eerste reformatorische project af!

Nieuwsredactie op 27-01-2011, 08:48
4 reacties
1a2b3c
29-01-2011 / 12:10
@drusius: welk belang heeft een christen, dat hij totaal respectloos is voor mensen die een ander geloof aanhangen...dat hij de waarheid in pacht heeft en andere vormen van geloof in de prullebak wil deponeren.

Het zou handig zijn als je de mens en zijn geloof eens leert scheiden.
Je kunt een ander geloof totaal verwerpen en toch respect hebben voor de mens zelf die dat geloof aanhangt.
Het gaat er helemaal niet om dat een christen denkt de waarheid in pacht te hebben, de waarheid staat gewoon in de Bijbel en als iemand de Bijbel niet als waarheid erkent is een discussie zinloos.
Er staan veel dingen in de Bijbel die best moeilijk zijn en verschillend worden geïnterpreteerd, in die zin hoeft niemand te denken dat hij/zij het alleen weet.
Maar mbt het evangelie is er maar één en dat is het evangelie van Jezus Christus.
Dan gaat Paulus zelfs zo ver dat hij zegt: Gal.1:8 Maar zelfs als wij, of een engel uit de hemel, u een evangelie zouden verkondigen, anders dan wat wij u verkondigd hebben, die zij vervloekt.
En in vers 12 staat dat hij het niet van mensen ontvangen had maar van Jezus Zelf, dus respect voor een ander geloof??? NOOIT!! En dan heb ik het niet over de mens zelf.
1a2b3c
29-01-2011 / 13:29
Het evangelie van Jezus kun je maar op één manier verkrijgen, staat duidelijk in de Bijbel, door het geloof alleen en enkel uit genade.
De wet doet niet mee en alles wat je zelf hebt of juist mist doet er ook niet toe.
Er zijn veel geloven die anders leren, waar we volgens jou respect voor moeten hebben, en ook hier op refoweb zijn er die een wettisch geloof aanhangen.
Paulus zegt niet: respect maar vervloekt!!
Moet je de Galaten brief eens goed lezen, die mensen hingen een leer aan die ze uit de Bijbel zelf haalden. (besnijdenis, spijswetten enzo)
Maar voor de mens is het: of de wet of het evangelie, mengen is onmogelijk.
En nogmaals, er is maar één evangelie! Het evangelie van Jezus Christus die de hele wet vervult heeft.

Verder is het idd niet altijd oké zoals men met elkaar omgaat, denk dat iedereen zich daaraan wel eens schuldig maakt.
Maar aan de andere kant wordt er ook wel erg snel geroepen dat je elkaar 'verkettert' als je een andere mening hebt. Wat is er mis mee om met elkaar van gedachten te wisselen?
1a2b3c
30-01-2011 / 12:39
Ik heb geen definitie van ‘verketteren’ gegeven alleen maar gezegd dat dat woord wel erg snel gebruikt wordt, net als het woord respect trouwens.

Er is maar één waar geloof en als er tien soorten geloven in omloop zijn dan zijn er negen dwaalleren, zo simpel is het.
Tuurlijk denkt iedereen dat zijn geloof het juiste is en dat van de ander verkeerd, als je dat verketteren wilt noemen zou je niet voor je geloof uit kunnen komen als je persé niets verketteren wilt.

Met betrekking tot geloven gaat het er niet om of (refo)mensen zich wel (genoeg) gerespecteerd voelen, al vind ik wel dat je moet proberen om met liefde en wijsheid te werk te gaan, de waarheid handhaven en dwalingen verwerpen.
Maar er is meer liefde in het verwerpen van dwaalleer en het verkondigen van de juiste leer dan in het ‘respecteren’ van dwaalleer zodat de enige weg van redding onthouden wordt.

En alles wat geen Jezus is, of Jezus plus of Jezus min is, dat is dwaalleer.
Jezus plus wil er altijd iets bij: het hebben van bijv. berouw, ellendekennis, zonden overwinnen.....
Jezus min wil Hem niet helemaal, wel als Verlosser maar niet als Koning, die willen het zelf voor het zeggen hebben/houden in hun leven.
Of andersom, ze proberen te leven zoals het moet of zoals ze denken dat het moet, maar vertrouwen Hem niet als Verlosser.
Het evangelie is enkel Jezus, niet half of met iets erbij maar helemaal, voor iedereen die Hem wil.

En als je dan hoort/leest dat dat wordt verdraait en je weet dat het eeuwige behoud ervan afhangt, dan praat je niet meer over respect.
Het is een zaak van leven of dood, niet van respect of van gelijk hebben ofzo.
1a2b3c
30-01-2011 / 13:11
Nou dat dacht ik niet want ik stop ermee, over feiten valt niet te discuseren die staan gewoon vast.
De één brengt het zus onder woorden en de ander weer zo, welke taal maakt ook niet uit maar de inhoud blijft hetzelfde en die kun je vinden in de Bijbel.
En dat is zo makkelijk dat voor kinderen ook goed te begrijpen is. Matt.11:25.
En als je de inhoud aanvaard hebt dan begrijp je het ook heel goed als een ander hetzelfde zegt, ondanks dat hij/zij wat andere woorden gebruikt.

Meer nieuws

Verbijsterd en verbroken was hij. Die jongen van 21. Tijdens de poplezing in Veenendaal van de stichting JijDaar kwam 'zijn' muziek voorbij: Lily Allen, Lady Gaga, Mohombi. Voor het eerst zag hij beel...
15 reacties
26-01-2011
Zo'n 40 gelovigen van de Christelijke gemeente Doorbrekers in Barneveld zijn 76 euro lichter sinds afgelopen zondag. De bezoekers van de megakerk hadden hun bolides verkeerd geparkeerd. Zij vonden 2 u...
10 reacties
25-01-2011
Dat de hemel en aarde door God geschapen zijn, is in deze tijd voor velen geen onbetwist feit. Voor de Reformatorische Oratoriumvereniging Sonante Vocale staat deze waarheid echter als een paal boven ...
2 reacties
22-01-2011
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering