Defensie doneert korans aan Afghaanse leger

Nieuwsredactie / 32 reacties

16-12-2009, 15:33

Ruim 200 korans zijn gisteren op Kamp Holland overgedragen aan het Afghan National Army (ANA), aldus het ministerie van Defensie. De Task Force Uruzgan heeft de boeken gedoneerd aan de religieuze officier van de 4e ANA brigade (zie foto). Kapitein Jan van het Operational Mentor and Liaison Team (OMLT) droeg de Arabische uitgave van het boek over op het Afghaanse legerkamp. De Afghaanse officier toonde zich dankbaar voor het Nederlandse gebaar en beloofde dat een groot deel van de boeken aan de Afghaanse militairen op de vele buitenposten worden verstrekt.


De boeken zijn voor privégebruik door de militairen en voor gebruik tijdens de wekelijkse godsdienstlessen in het ANA-kamp. Ook worden de boeken ingezet bij taal- een leesonderwijs.


Foto: Ministerie van Defensie


"Onbegrijpelijk en ongelukkig", noemde SGP’er Kees van der Staaij de actie van Defensie. "Schrijnend is bovendien dat het van christenen in Afghanistan niet eens geduld wordt dat zij Bijbels mogen bezitten. Afghanistan staat hoog op de ranglijst van landen waar christenen vervolgd worden."

Joël Voordewind van de ChristenUnie liet aan duidelijkheid ook niets te wensen over. "Stom. Dit had nooit mogen gebeuren. Scheiding van kerk en staat betekent dat je als overheid geen korans of bijbels gaat uitdelen. Dit is echt een verkeerd cadeautje voor de Afghanen."

Nieuwsredactie op 16-12-2009, 15:33
32 reacties
Cloudsadmirer
16-12-2009 / 17:19
Belachelijk. Een cadeau waar mensen van ten onder gaan.
Annet76
16-12-2009 / 21:28
@Rinkse,

Van deze opmerking valt me echt de mond open!

De eerste en belangrijkste vraag lijkt me: Heb jij de Koran gelezen?
Even losstaande van alle spanningen tussen Moslims en Christenen, zijn de verhalen in de Koran jou bekend?

Wellicht zou je minder hard oordelen als je weet wat er in de Koran staat? Nu krijg ik de indruk dat je er geen weet van hebt.
Dat kan zeer en zeer kwetsend zijn voor Moslims en ik laat Moslims en de Koran graag in hun eigen waarde!

Ik heb de Koran van a tot z gelezen en kan nauwelijks een verschil tussen beide boeken (Koran en Bijbel) opmaken!
Het scheppingsverhaal, de verhalen van Noach, Abraham, Mozes, Jozef, Koning Salamo, Jonas in de walvis, Johannes de Doper en ja zelfs het evangelie van Jezus is ‘gewoon’ in de Koran te lezen.

De Koran benadruk ook (naasten) liefde, (armen) zorg en is het Woord van God.

Je mag dus best een klein beetje voorzichtiger zijn met dergelijke uitspraken of heb ik je opmerking verkeerd begrepen?
nuchterik
16-12-2009 / 22:31
Rinske heeft voor de volle honderd procent gelijk. Als je geen verschil ziet dan zie je precies de kern over het hoofd: "Er is geen andere naam onder de hemel gegeven om zalig te worden, dan de naam van Christus" Christus is in de Koran 1 van de profeten, minder belangrijk dan Mohammed. Wat zegt de apostel Paulus over degenen die een ander evangelie brengen?
We kunnen braaf alle godsdiensten op 1 hoop gooien, maar het feit dat mohammed de Bijbel kende en er datgene uithaalde wat hem van pas kwam, betekent nog niet dat Koran en Bijbel op 1 lijn staan. Wat hem niet beviel, werd aangepast (Abraham moest niet Izak offeren, maar Ismael, voorvader van de Arabieren!). De koran benadrukt naastenliefde, armenzorg e.d.? Er staat nog meer in. Bin Laden leest echt geen andere versie van dat boek.
p.s. Ik laat moslims als mens in hun waarde, maar de opvattingen zijn niet de mijne. Nergens worden zoveel christenen vermoord en kerken afgebrand als in de moslimlanden. Wees a.u.b. niet zo naief.
Annet76
16-12-2009 / 22:55
Tja als je me naïef gaat noemen dan is het gelijk einde discussie. Hoe moeilijk kan het zijn om inhoudelijk te reageren zonder de ander namen mee te geven. Jammer hoor! Het is me al een paar keer eerder gebeurd dat ik van allerlei namen toegeworpen kreeg, dus hou ik de eer liever aan mezelf dit keer;)
Ondanks dat er nog veel meer over te zeggen valt!
Jammer.
ostrogoot
16-12-2009 / 23:30
@annet
Ik heb de koran gelezen en inderdaad de koran lijkt op de bijbel. De verhalen komen rechtstreeks uit de bijbel (en de veda's en nog een heleboel andere heilige boeken). Tegenwoordig noemen wij dit plagiaat.
Als je de koran online leest en je laat via je browser het woord christen en Jood zoeken dan moet je voor je leven vrezen.
Jezus wordt als een profeet weergegeven terwijl Hij de zoon van God is. In het palestijnse gedeelte van Israel is een moskee gebouwd waar Mozes begraven ligt. Wij als christenen weten wel anders.
Moslims zijn kwetsend jegens christenen en je zou niet zo naief moeten zijn. Een een boek zonder de liefde van de Vader is een boek die leidt (lijdt) naar de eeuwige ondergang.
Met enkel goede werken kom je er niet
Annet76
17-12-2009 / 10:15
Moet ik nou wederom gaan vragen om het netjes (lees: inhoudelijk!) te houden?
Eerlijk is eerlijk, ik vind het wel de moeite waard om nog even op te reageren en dat doe ik dus ook.
Allereerst wil ik benadrukken dat ik niet als zodanig in de Koran geloof, maar respect heb ik wel voor Moslims en dat is niet weg te krijgen!
De essentie van het conflict tussen moslims en joden is een territoriaal en politiek conflict en dus geen religieuze vete!
Ga je de Koran enkel op woorden als Christenen en Jood lezen, tja dan ga je voor je leven vrezen. Ga je de Bijbel enkel lezen op woorden als moord en doodslag, dan zou het je ook te denken kunnen zetten wat het met liefde te maken heeft. Nee, dan moet je hem echt helemaal lezen en niet alleen datgene wat verkeerd is. Mohammeds conflict met de joodse stammen van Medina staat niet centraal in de Koran en is slechts van ondergeschikt belang. Mohammed bekritiseert de joden, maar hij respecteert ze wel als ontvangers van Goddelijke openbaringen. Lees dus niet alleen wat je wilt lezen, dat is gevaarlijk!

Het zijn niet alleen de Moslims die kwetsend zijn tegenover de Christenen, kijk nou eens wat hier zo even wordt gezegd, zonder echt op de hoogte te zijn van wat er letterlijk in de Koran staan. Wij zijn evenzo schuldig daaraan!
Lees maar eens het boek van Anton Wessels: “Islam verhalenderwijs” en dan met name het hoofdstuk: “de erfenis van Abraham”. Daarin legt hij op een hele goede wijze uit hoe de rol van Abraham nog steeds uitwerkt in onze huidige tijd. Met de erfenis bedoelt hij Abraham als stamvader van het geloof en zijn erfenis in de vorm van het beloofde land. Daarbij legt hij heel mooi de link naar gebeurtenissen in de huidige tijd, wat heel duidelijk aangeeft dat het om “een strijd om God” gaat, waar wij Christenen even schuldig aan zijn.

Wat ik ermee wil aangeven is dat we voorzichtig moeten zijn met uitspraken als “belachelijk” en dat betekent hun ondergang. Dat is wat WIJ vinden en daar hangen WIJ ons geloof aan vast. Maar oordeel niet, dat doet Geert Wilders wel voor ons en dat soort mensen zijn zo gevaarlijk in onze maatschappij!

En dan nog een laatste opmerking, over het vergelijk dat wordt gemaakt tussen Bin Laden en de Koran.
Met die vergelijking in mijn achterhoofd wil ik graag nog even de gebeurtenissen in 40-45 naar voren halen. Toen zijn er in een CHRISTELIJK europa meer dan 6 miljoen joden vermoord. Stelt dat niet evenzoveel vragen aan onze christelijke identiteit en de Bijbel?
Wil je me dat eens uitleggen……
Christian
17-12-2009 / 13:11
Ik snap jou echt niet, Annet76

Vind je nou echt dat de koran zo'n beetje gelijk staat aan de Bijbel? Meen je dat nou? En noem je jezelf dan nog wel christen?
Ik had niet verwacht dat het relativisme al zo ver doorgedrongen was dat het ook op een reformatorisch forum wordt uitgedragen. Daar schrik ik van.

Kijk eens hoe ellendig die moslims eraan toe zijn! Als ze zo doorleven gaan ze verloren!
Annet76
17-12-2009 / 13:58
@Christian,

Vind je nou echt dat de koran zo'n beetje gelijk staat aan de Bijbel?

Voor de volle 100% wil ik daar NEE op antwoorden. Ik geloof in de Bijbel, en niet als zodanig in de Koran.
Echter als je de Koran hebt gelezen zie je precies dezelfde verhalen terug komen!

Als je nu gaat zeggen dat ik de Koran daarmee gelijk stel aan de Bijbel, heb je mijn woorden verkeerd begrepen.
Het enige wat ik NIET doe is het belachelijk maken en dat gebeurt m.i. hier iets te makkelijk!
Oh... de Koran? Belachelijk!...een aangepast boek, een cadeau waar mensen van ten onder gaan!!
Met dergelijke uitspraken mag best iets voorzichtiger worden omgesprongen...en ja zeker op het reformatorisch forum lijkt me!

En als je dan serieus vraagt of ze het hebben gelezen blijft het een beetje stil...niet dus denk ik dan. Ja of op bepaalde woorden gezocht in de Koran, en niet verder komen dan dat wat oh zo verkeerd is in dat boek. Zo kan ik ook veel verkeerde zaken in de Bijbel lezen. Dan lees je wat je wil lezen!

Lees nou nog eens wat ik heb geschreven, alvorens je mij woorden in de mond legt die ik helemaal niet schrijf.

En bovenal: toon respect voor een ander geloof, incl. de Moslims en de Koran en verwacht dan pas respect terug!
Annet76
17-12-2009 / 14:28
Misschien zinvol om er nog even aan toe te voegen, om mij iets begrijpelijker te maken.
Er worden nogal wat aanslagen gepleegd in de naam van de Islam. Dat is misbruik maken van de Islam, met alle gevolgen van dien!
Precies wat Wilders ook doet: De terreurdaden toeschrijven aan de Islam, in plaats van aan een groep (zieke) mensen.
Wat ik al eerder heb gezegd..als we het toeschrijven aan de Islam en de Koran, dan hebben wij Christenen nog een veel groter probleem: Namelijk 6 miljoen joden minder, wie gaat ze dat in naam van de Bijbel uitleggen?
Een goede moslim pleegt geen moord, een goede Moslim leest de Koran en houdt zich - evanals Christenen - aan de 10 geboden! Er staat echt niet in de Koran dat onschuldige mensen zonder pardon door terrorischische aanslagen moeten worden vermoord.
De Koran benadrukt liefde en zorg voor de medemens.
Cobie
17-12-2009 / 14:29
@Annet76

Voorzichtig omspringen met woorden of niet, de waarheid moet soms wel gezegd worden (liever gezegd: moet altijd gezegd worden). Moslims die zich bekeerd hebben tot het christelijk geloof weten feilloos dat de Koran hen niet tot de zaligheid brengt. En niet tot Christus komen... is uiteindelijk toch echt ten onder gaan, dat zul je moeten onderschrijven.

Ik probeer zeer respectvol te zijn naar mensen om me heen. Ongeacht hun ras, sekse, godsdienstige overtuiging, of wat dan ook. Iedereen is mijn naaste en de Bijbel is daar heel duidelijk over. Dat betekent echter niet dat ik alles zomaar 'respecteer' wat mijn naaste belieft te doen of te laten. Respecteren betekent eerbied of ontzag hebben voor iets/iemand. In die termen kan ik niet denken over noch islam, noch hindoeïsme, noch enige andere godsdienst die buiten Christus het eeuwige leven zoekt. Het is een arm geloof dat die mensen aanhangen en dat is juist zeer verdrietig!

Overigens: de teneur van het artikel drukte ook uit dat, zeker gezien de scheiding van kerk en staat (om dat er dan maar bij te halen), een religieus cadeau aan een land niet kan. Zéker niet als daar christenen vervolgd worden. Afghanistan kent weinig 'respect' voor christenen kan ik je verzekeren.

Overigens II: er wordt wel degelijk inhoudelijk gereageerd op de Koran / Bijbel. Jij ging alleen in op het feit dat iemand je naief vond. Je moet dan zelf natuurlijk ook consequent zijn in je reacties.
Cloudsadmirer
17-12-2009 / 15:44
Annet76, goeiemiddag... wat een felheid zeg, ik hoop dat je net zo fel bent als het om jouw? Christus gaat?!

Belachelijk betekend bespottelijk/ om te lachen. Met droefheid in het hart natuurlijk. Ze doen mijn Christus zo'n pijn door het verdraaide of verkeerde evangelie te brengen als je het dan nog evangelie wil noemen!

Valt het stil als jij vraagt of er mensen zijn die de koran gelezen hebben? Tuurlijk! Ik hoef de koran niet te lezen om te weten dat het naar de verdoemenis leidt. ALLES wat niet van God komt leid naar de verdoemenis!
Ik ga mijn tijd echt niet verdoen door de koran te lezen, ik heb namelijk nog zoveel onderwijs uit Gods Woord nodig weet je. Als ik daarmee klaar ben kan ik de koran gaan lezen.... dan nog interesseert het me niet.

Het is een cadeau van defensie. Een koran leid naar God OF naar satan. Eén van twee, zo zwartwit is het, er is géén middenweg!

Inderdaad betekend RESPECT eerbied/ontzag.
Ik heb GEEN respect voor moslims in de zin van de islam en ZEKER niet voor de koran! Kom op zeg!
Moeten we nu respect hebben voor mensen die Christus verloochenen?
Nee, dat hoeven we niet.

We moeten wel NAASTENLIEFDE hebben en dat is heel wat anders! Je moet naastenliefde en respect niet door elkaar heen halen!
1a2b3c
17-12-2009 / 16:14
Ik moet ook denken aan Lucas 12:51. Meent gij, dat Ik gekomen ben om vrede te geven op de aarde? Neen zeg ik u, maar veel eer verdeeldheid.
Waar Jezus verkondigd wordt gaat satan aan de slag, die staat het tegen en gebruikt er mooie woorden voor o.a. tolerantie.
Probeer vrede te houden met alle mensen voor zover mogelijk Romeinen 12:18. maar niet ten koste van God en Zijn Woord (wat ALLEEN de Waarheid is).
Wij hebben de Bijbel van God gekregen en satan geeft de koran en is dan zo gemeen dat hij hele stukken uit de Bijbel erbij gebruikt zodat het kan lijken alsof de koran zo slecht niet is maar Jezus wordt er niet in verkondigd als de Verlosser en daarom kan je er je behoud nooit in vinden.
Annet76
17-12-2009 / 16:45
@Rinske,
Moet er nou elke keer opnieuw iets kwetsend klinken om je punt duidelijk te maken?
Zo’n eerste opmerking is volstrekt niet nodig en alleen maar kwetsend bedoeld, denk eerst eens na voor je dergelijke dingen roept! En zeg nu niet dat het niet kwetsend is bedoeld, in dat geval wil ik je vragen eerst na te denken voor je iets klakkeloos zegt! Maar bedankt voor je opmerking zover.

Er worden hier een aantal dingen door elkaar gehaald. De Islam als Godsdienst, waar ik persoonlijk ook helemaal niet achter sta en wat misschien onterecht nu wordt gedacht, en de Moslims/Islam als terreurmisdadigers. Dat laatste behoeft geen uitleg, daar zijn we het allemaal over eens.
De Islam als Godsdienst met Koran als uitleg verdient evenveel respect als wij Christenen en de Bijbel als uitleg. Om te blijven hameren op dat wat in Moslimlanden gebeurt is niet helemaal terecht, ik heb nog van niemand antwoord gehad over wat wij Christenen hebben gedaan in het verleden. Dat vergelijk is dus niet terecht om te maken.
Je hoeft het er niet mee eens te zijn en ..hun leer mag dan in onze ogen niet het juiste zijn, maar dat betekent niet dat we het belachelijk en of bespottelijk mogen maken! Juist daar krijg je verkeerde taferelen van, zoals nu in de wereld gebeurt!
Respect tonen voor Moslims en de Koran, betekent niet per definitie Christus verloochenen. Wanneer je Christus in je eigen leven blijft uitdragen, kun je evenzogoed respect opbrengen voor mensen van een ander geloof.
Zeg eens eerlijk, waar komen we verder mee? Door een ander belachelijk en of bespottelijk te maken, of door liefde en warmte te blijven uitstralen in en door de leer van Jezus Christus?
eduard1
17-12-2009 / 17:00
Lieve mensen,
het is zó eenvoudig:

Jezus Zelf zegt in Matth. 12: 30 (en laat het eens goed op je inwerken, lees het eens langzaam, woord voor woord)

"wie met Mij (Jezus) niet is, die is tegen Mij; en wie

met Mij niet vergadert, die verstrooit."

Aldus Jezus Christus, de Enige en Eeuwige Zoon van God, tevens God Zelf.
Annet76
17-12-2009 / 18:25
Ik zou willen dat het zo eenvoudig was.....
eduard1
17-12-2009 / 20:51
Ja kijk, als je zélfs gaat twijfelen aan Gods eigen woorden, dan kun je beter iets anders gaan doen.
Annet76
17-12-2009 / 21:28
Het is niet dat ik aan Gods Woord twijfel.
Laat me dan het volgende vragen: “Wat zou Jezus hebben gedaan?”
Zou hij ze bespottelijk hebben gemaakt, uitgelachen en zonder enige vorm van respect hebben behandeld zoals nu in dit forum onder woorden wordt gebracht??
Wat zegt ons de Bijbel dan over naastenliefde? Heb je naaste lief als jezelf! Welnu ik lees hier tussen de regels door namelijk compleet het tegenovergestelde. Er is geen enige vorm van respect naar Moslims toe, lees het maar eens terug en je zult schrikken van wat mensen klakkeloos opschrijven! Dat brengt bij mij twijfel met zich mee, maar ja misschien onterecht.
Behandel anderen steeds zoals je zou willen dat ze jullie behandelen. Ook hier zijn slaan we Gods woorden in de wind, want ik zou niet graag willen dat de Moslims de Bijbel belachelijk maken.
Ja dat doen ze en weet je wat Jezus daarop zou zeggen: ….”En ik zeg jullie je niet te verzetten tegen wie kwaad doet, maar wie op je rechterwang slaat, ook de linkerwang toe te keren”.
Dat zijn ook Woorden van God en is het redelijk van mijn kant te zeggen dat als jullie die allemaal in de wind slaan jullie net zo zondig zijn dan ik?
Ik probeer mijn medemens net zo te behandelen zoals ik zelf zou willen worden behandeld en dat wordt hier behoorlijk afgekeurd. Dat bevreemd me, maar het mag geen reden zijn mij af te vallen toch?
eduard1
17-12-2009 / 21:40
@annet76
Je vraagt: wat zou Jezus hebben gedaan?

Persoonlijk denk ik dat Hij ze met innerlijke ontferming zou hebben aangezien, omdat ze dwalen als schapen die geen herder hebben. Maar toch zou Hij gezegd hebben: "Niemand komt tot de Vader, dan door Mij."
Annet76
17-12-2009 / 22:03
"Met innerlijke ontferming" vind ik iets anders dan ze belachelijk en bespottelijk maken zoals hier gebeurt, het wordt zelfs openlijk zo gezegd!
Ik wil me er in elk geval bij aansluiten, ik kan me er beter in vinden dan de vorige reactie, want dat lijkt bijna kwetsend bedoeld, maar ja dat was misschien in de vorige berichten nog niet genoeg gebeurd. Ik zal er over nadenken.
Laat ik het hier verder maar bij laten.
nuchterik
17-12-2009 / 23:22
@Annet76
Je voelt je aangevallen in je visie. Goed, dan heel neutraal geformuleerd.
-Moslims zijn merendeels niet agressief á la Bin Laden. Klopt, anders hadden we hier, met een miljoen moslims, al heel wat aanslagen gehad.
-We moeten respect hebben voor moslims als mens, vind ik ook.
Maar:
-naastenliefde en verbondenheid enzo zegt mij niks. Daar gaat elke godsdienst vanuit. En met alle respject van de wereld, ik vind bijv. het Hindoeisme ook een valse godsdienst.
-Als God een kerk bouwt, bouwt de duivel er een kapelletjes naast, zo luidt het gezegde (er staat niet: bordeel of café, maar kapelletje, lijkt heel veel op zo'n kerk, maar is nét anders). De Islam lijkt op het Christendom, maar is net anders.
Christus is enkel profeet, Allah is een eisende god, Izak wordt Ismael, Christus heeft vast als profeet geleden, maar is niet aan het kruis gestorven en dus ook niet opgestaan. (Paulus: "Dan is uw geloof ijdel".)
Reageer nu eens op bovenstaande feiten. Daar draait het om, het zijn geen bijzaken in de trant van: "ritmisch zingen dan wel hele noten"...
Overigens: ik moet steeds aan de tempelreiniging denken. Niet overal mag de mantel der liefde over gelegd worden, als het om wezenlijke zaken gaat.

Meer nieuws

De SGP op Tholen en de Reformatorische Fractie Tholen zijn weer samen. Vorige week werd de fusie al aangekondigd, maar de leden van de SGP moesten nog akkoord gaan. Dat is nu gebeurd, zo schrijft Omro...
2 reacties
14-12-2009
Het Amsterdamse Gemeentelijk Vervoersbedrijf (GVB) mag medewerkers verbieden tijdens werktijd zichtbaar kettingen over hun uniform te dragen. Of aan de ketting een religieus symbool hangt, maakt hierb...
1 reactie
14-12-2009
Turkije, dat de Europese Unie ervan probeert te overtuigen dat er godsdienstvrijheid in het land heerst en dat de mensenrechten er worden nageleefd, heeft het hoofdkantoor van het EU-campagne gevestig...
Geen reacties
14-12-2009
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering