Eerste kandidate voor SGP meldt zich

Nieuwsredactie / 14 reacties

22-08-2013, 08:08

Lilian Janse zal de geschiedenisboeken ingaan als de eerste vrouw die zich SGP-kandidaat stelt voor de verkiezingen. De 40-jarige Vlissingse wil lijsttrekker worden bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2014. Of ze ook de eerste SGP-vrouw in de gemeenteraad wordt, moet de toekomst uitwijzen. Tijdens de vorige verkiezingen kwam de partij enkele stemmen te kort voor de raad. Wellicht dat Janse het verschil straks kan maken. EO's De Vijfde Dag maakte een videoportret van de Zeeuwse:  | VIDEO |


 

Mevrouw Janse laat in de De Vijfde Dag weten dat zij de SGP altijd al heeft willen representeren. Tot voor kort was het onmogelijk voor vrouwen om zich voor de SGP verkiesbaar te stellen. Na jarenlange procedures besloot de Hoge Raad in 2010 dat de partij vrouwen niet langer mocht uitsluiten van haar  kieslijsten. De SGP ging daar, tevergeefs, nog tegen in beroep bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. In maart van dit jaar moesten de staatskundig gereformeerden dan ook noodgedwongen hun vrouwenstandpunt aanpassen.

In heel het land zijn lokale SGP-besturen nu bezig met de voorbereidingen voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2014. In De Vijfde Dag vertelt een bestuurslid van de Vlissingse SGP dat er eerst zes mannen zijn benaderd voor het lijsttrekkerschap, maar die zeiden allemaal ‘nee’. Toen hij dat thuis bij de koffie aan zijn dochter, Lilian Janse vertelde, reageerde die: 'Dan doe ik het wel.'

Janse is daarop door het partijbestuur van de Vlissingense SGP voorgedragen als lijsttrekker. De lokale leden van de partij  moeten zich er nog over uitspreken. Dat gebeurt binnenkort.

Janse: "De SGP-normen en waarden zitten gewoon in mijn hart. De kans wordt me nu geboden om het uit te dragen. Waarom zou ik het dan niet doen als ik van politiek hou? En dan wil ik het voor de SGP doen, want dat is toch de partij waar ik me thuis voel."

Nieuwsredactie op 22-08-2013, 08:08
14 reacties
jeewee
22-08-2013 / 10:06
Fijn dat het op deze manier gebeurt door iemand die een echt SGP-hart heeft en begaan is met de beginselen van de partij.
Het had ook een vervelend gevecht kunnen worden met iemand die zonodig moest bewijzen dat vrouwen op de SGP lijst moeten..

Ik vind het ook bijzonder dat ze het kennelijk ni9et gezocht heeft, maar toen de mannenbroeders stuk voor stuk bedankten, wilde zij wel.
Ik zie het als leiding van God, maar dat is persoonlijk.
daf
23-08-2013 / 11:22
Wat zou het toch prettig zijn als de tegenstanders iets meer bescheiden zijn in hun mening. De achterban is in grote meerderheid voor de vrouw in het politieke ambt en zo'n meneer Cornelis Mekelenkamp weet zeker dat het onbijbels is.
Molly
23-08-2013 / 13:18
Wat een moed heeft deze vrouw, respect! God heeft idd een vrouw geschapen als HULP naast/tegenover de man, dus begrijp de kortzichtige 'bijbelkennis' van de miesmuizende man niet. Het stil-zijn van de vrouw heeft te maken met haar plaats in de KERKELIJKE gemeente en waarom zijn o.a. vele tegenstanders dan altijd wel zo koningsgezind geweest terwijl Beatrix en Maxima ook vrouwen zijn? Respect voor deze Zeeuwse dame die op eerlijke wijze haar plaats wil werven bij een partij die steeds meer een partij naar mijn hart wordt. Als de kinderen oud en wijs genoeg zijn om wat meer zelfstandig te zijn in huis kan een vrouw van harte dienend bezig zijn binnen de politiek lijkt me. Nee, dat fonds is met kwade bedoelingen maar ook met een een kromme stok kan God een rechte slag slaan, dat blijkt wel weer... Chapeau en vooral: Gods zegen mevrouw en SGP!
Justinus
24-08-2013 / 18:22
De uitzending van de EO heb ik op de tv gezien, ik hoef dus niet via "uitzending gemist" op de laptop of via de link op de site van RD en nu ook Refweb te kijken...
Ik ben stil geworden toen ik haar zag, zo gewoon, wars van uiterlijk vertoon en noem maar op. Eerlijk en gedreven, een voorbeeld voor heel veel vrouwen én mannen. Hier kan Cornelis Ekelenkamp een voorbeeld aannemen. Ik onderschrijf volkomen wat @Molly schrijft! Helaas, ik heb er een zwaar hoofd in dat ze op de kieslijst komt te staan: maandag moeten de leden haar kandidatuur ondersteunen en bevestigen. En dat zie ik nog niet zo zitten. Ik hoop dat ze het redt, het zou de SGP ten goede komen, plaatselijk, provinciaal en zelfs landelijk. En wat dat Clara Wichman-proefprocesseninstituut betreft: sgp- c.q. refo-vrouwen hebben zelf voldoende in mars.
En om met @Molly te spreken: Chapeau en vooral: Gods zegen mevrouw en SGP!
Justinus
24-08-2013 / 18:58
Even als correctie op mijn vorige reactie: de naam moet zijn Cornelis Mekelenkamp. En als aanvulling: zoals deze man uitlegt waarom hij vindt dat op grond van de Bijbel het deze mevrouw niet toekomt om het 'regeerambt' te bekleden, zo stel ik daar tegenover dat het hem niet toekomt zo te spreken . Wie denkt hij dat hij wel niet is? Ik vind het een aanfluiting voor de SGP in Vlissingen (en misschien ook daarbuiten?).
Omega
24-08-2013 / 20:27
Ik ben benieuwd hoelang de EO heeft moeten zoeken om een tegengeluid (Mekelenkamp) te vinden. Het gaat hier nota bene om een gewoon SGP-lid. Blijkbaar durft een SGP-politicus zijn vingers hier niet aan te branden.
marchel61
26-08-2013 / 12:56
Cornelis Mekelenkamp heeft volkomen gelijk,dat de vrouw op grond van Gods Woord het regeer
ambt niet toe komt.
God schiep eerst de man en daarna een hulp tegen over hem.Het is overspel als je dat gaat omdraaien.We hebben nog die zelfde God als 6000 jaar geleden.

<i>*deel verwijderd door moderator*</i>
jsml
26-08-2013 / 19:25
Beste marchel61,
Ik twijfel er niet aan dat u Gods Woord van kaft tot kaft serieus neemt. Maar toch denk ik dat er op dit punt meningsverschillen kunnen zijn waarop we elkaar niet op deze manier kunnen oordelen. Ik kan namelijk op grond van de Bijbel geen reden vinden waarom een vrouw niet zou mogen regeren. Denk maar aan de richteres Debora. Dat is m.i. ook helemaal geen vreemd idee. In Genesis 1:26-28 staat namelijk:
En God zeide: Laat Ons MENSEN maken, naar Ons beeld, naar Onze gelijkenis; en dat ZIJ heerschappij hebben over de vissen der zee, en over het gevogelte des hemels, en over het vee, en over de gehele aarde, en over al het kruipend gedierte, dat op de aarde kruipt.
En God schiep de mens naar Zijn beeld; naar het beeld van God schiep Hij hem; MAN EN VROUW schiep Hij ze.
En God zegende HEN, en God zeide tot HEN: Weest vruchtbaar, en vermenigvuldit, en vervult de aarde, en onderwerpt haar, en hebt heerschappij over de vissen der zee, en over het gevogelte des hemels, en over al het gedierte, dat op de aarde kruipt!

Ik lees nergens dat het mannelijk geslacht de baas is over het vrouwelijk geslacht. Wél dat mannen de heerschappij zullen nemen over de vrouw, in het oordeel op Eva's zonde. Dit wordt echter niet als bevel aan Adam gegeven.

Slechts in een huwelijk is de man het hoofd van de vrouw. En waarom? Omdat het huwelijk een voorbeeld is van de relatie van de Heere Jezus met Zijn gemeente. En zo is de man het hoofd van ZIJN vrouw, zoals de Heere Jezus het Hoofd van Zijn gemeente is. Als je dit 'hoofd-zijn' van de man breder gaat trekken gaat juist de mooie betekenis ervan in het huwelijk verloren.

Kortom, ik wens deze vrouw van harte Gods zegen toe in haar werk en hoop dat ze nog veel mag betekenen voor ons land.
refoweb
26-08-2013 / 21:36
Laatste nieuws: 'SGP Vlissingen kiest Lilian Janse als lijsttrekker'

Zie o.a.

http://www.refdag.nl/nieuws/politiek/sgp_vlissingen_kiest_lilian_janse_als_lijsttrekker_1_764019

http://www.omroepzeeland.nl/nieuws/2013-08-26/509560/janse-eerste-vrouw-op-kieslijst-sgp

http://nos.nl/artikel/544529-vrouw-als-sgpkandidaat-aanvaard.html
Omega
28-08-2013 / 17:04
De SGP is niet de enige die achter loopt ;-)

http://www.omroepgelderland.nl/web/nieuws/gelders-nieuws/2034196/eerste-vrouw-in-bestuur-radboud-universiteit.htm#.Uh4RNZDCSUk
Justinus
31-08-2013 / 17:09
Met 'grote blijdschap' heb ik kennis genomen van de verkiezing van Mw. Janse tot lijsttrekker. Desondanks betreur ik het dat er toch nog 14 tegenstemmers waren. Ik had graag willen weten wat hun motieven waren... Zou het toch zijn geweest op basis van de zogenaamde "zwijgteksten"? Ik kan het me nauwelijks voorstellen. Misschien is er iemand (uit de omgeving) van de kieskring Vlissingen die opheldering kan (of durft?) te geven!
Omega
01-09-2013 / 23:04
Nog meer plekken waar vrouwen niet welkom zijn: http://www.telegraaf.nl/binnenland/21856616/__Vrouw_mag_niet_vissen__.html
appelflap
10-09-2013 / 09:23
Ik heb geen grote bezwaren tegen een vrouw in de politiek (de laatste verkiezingen heb ik elke keer op vrouwen gestemd, hoewel van huis uit SGP-er) maar ik heb niet echt de indruk uit krant en tv dat ze zo'n getalenteerde politica is, zeker niet als eenmansfractie. Hooguit gevalletje gebrek aan beter. En dat is jammer. Maar misschien is dat mijn indruk uit de media die niet correct is.
appelflap
10-09-2013 / 09:40
@ Omega,
Het schijnt ook een manipulatief trucje te zijn om het geluid dat je wel wilt laten horen, maar niet serieus genomen wilt laten worden, door een leek te laten verwoorden. Het kan dus ook opzet zijn dat een gewoon SGP-lid dit verwoordt in plaats van een SGP-politicus.

Meer nieuws

De familie Nowland uit California wil het allergrootste christelijke monument ter wereld uit de grond doen verrijzen. In de woestijn van Nevada moet een urnenmuur en mausoleum in de vorm van een immen...
Geen reacties
21-08-2013
Koptische en andere christenen krijgen het steeds moeilijker in Egypte. Tientallen kerken zijn aangevallen en vernietigd door de moslimbroeders, onder meer met brandbommen. Zij nemen wraak op de chris...
Geen reacties
16-08-2013
Het aantal aanmeldingen voor het EH-Basisjaar is toegenomen sinds 7 juni bekend is geworden dat de plannen omtrent het leenstelsel met een jaar zijn opgeschoven. “Inmiddels hebben zich meer dan drie k...
Geen reacties
15-08-2013
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering