Toename aanmeldingen Basisjaar EH

Evangelische Hogeschool / Geen reacties

15-08-2013, 13:28

Het aantal aanmeldingen voor het EH-Basisjaar is toegenomen sinds 7 juni bekend is geworden dat de plannen omtrent het leenstelsel met een jaar zijn opgeschoven. “Inmiddels hebben zich meer dan drie keer zoveel studenten aangemeld vergeleken met de situatie van begin juni,” laat EH-directeur Els van Dijk weten. “We lopen nog wel achter ten opzichte van afgelopen jaren, maar we hebben goede hoop dat er ook in de komende twee weken nog nieuwe jongeren zich zullen inschrijven.”


Afgelopen maandag zijn op universiteiten de startweken begonnen en die bleken snel volgeboekt vanwege de grote toename van het aantal eerstejaars. Het uitstel van de overheidsplannen heeft echter niet geleid tot een massale heroriëntatie op toekomstplannen. Van Dijk: “Veel nieuwe studenten hebben vanwege de mogelijke dreiging van het leenstelsel afgezien van een tussenjaar en zich ingeschreven bij een andere opleiding. Omdat dat ook iets is waar ze naar toe hebben geleefd, is het niet waarschijnlijk dat ze dat gaan wijzigen.” Toch blijft de EH ook de komende weken nog actief om zoveel mogelijk jongeren te bereiken. “Het is het onze ervaring dat er in deze periode nog veel jongeren zijn die twijfelen over hun keuze of die zich nog niet hebben ingeschreven voor een vervolgstudie.”

Invoering van het leenstelsel per 2014 zou betekenen dat aankomende studenten die eerst een tussenjaar zouden kiezen zoals het Basisjaar, de studiefinanciering verspelen en onder het leenstelsel vallen, wat betekent dat er schulden opgebouwd gaan worden. Omdat minister Bussemaker op 7 juni jl. bekend maakte dat deze plannen met een jaar worden opgeschoven, is de (financiële) drempel voor een tussenjaar voor 2013/2014 weggenomen.

Van Dijk voorziet echter voor het komend jaar opnieuw een onzekere periode voor leerlingen die eindexamen gaan doen. “Wanneer de minister niet snel duidelijkheid geeft over de plannen, dan herhaalt de situatie van 2013 zich in 2014. Ook dan zal de animo om voor een tussenjaar te kiezen voordat je gaat studeren niet groot zijn.”

Tijdens het Basisjaar rust de EH studenten toe om als christen te functioneren in studie, beroep, kerk en maatschappij. Op dinsdag 27 augustus is er een extra voorlichtingsbijeenkomst gepland van 15.00 tot 17.00 uur. Het 37e EH-Basisjaar gaat dinsdag 3 september van start.

Evangelische Hogeschool op 15-08-2013, 13:28
Geen reacties

Meer nieuws

HOUTEN - Vrijwilligers van de stichting Schreeuw om Leven voeren maandag actie tegen de komst van een abortuskliniek in Houten. Op plein Het Rond werden maandag 10.000 modellen van een ongeboren kin...
30 reacties
12-08-2013
Evangelist Ray Comfort gaat in zijn nieuwe film 'Evolution vs. God’ op bezoek bij atheistische studenten en professoren en legt hen op zijn geheel eigen wijze het vuur aan de schenen. Basis voor dit a...
46 reacties
07-08-2013
Begin deze week was het ongewoon druk bij de Western Wall in Jeruzalem. De internationale media was massaal uitgerukt om de spelers van het beste team ter wereld van het afgelopen decennium aan het we...
Geen reacties
06-08-2013
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering