Torgel

Vrouw Buitenman / 4 reacties

27-04-2015, 20:31

Als kind was ik ervan overtuigd dat Job een orgel had. Ik zag hem voor me; lang gewaad, lange baard, zittend in de woestijn op een bankje achter een traporgel. Op de achtergrond schapen, geiten en kamelen.


Waarschijnlijk was ik op het idee gebracht door Job 30:31: ‘Hierom is mijn harp tot een rouwklage geworden en mijn orgel tot een stem der wenenden.’ Een harp had ik nog nooit gehoord of gezien, maar een orgel kende ik: mijn opa was kerkorganist en had thuis een traporgel staan. Er was voor mij een logisch verband tussen Job, de Bijbel, de kerk en het orgel. Hoe fascinerend het ook was mee te mogen met opa als hij het kerkorgel bespeelde, de liefde tot dit instrument is niet van hem op mij overgegaan. Op negenjarige leeftijd weigerde ik orgelles te nemen. 

Nu ben ik van mening dat er op een orgel wel mooi gespeeld kán worden, maar dat dit meestal niet gebeurt.

Deze week werd de zang in de kerk die ik bezoek, begeleid door meerdere instrumenten. Ja natuurlijk, die zitten ook allemaal op het orgel: de fluit, de viool, de trompet etc. Maar nu werden ze, in plaats van door één man aan de toetsen (het is meestal een man, toch?) bespeeld door meerdere mensen. Dan krijg je samenspel. Oogcontact, een hoofdgebaar om te beginnen, rekening houden met het zwakkere volume van een instrument.

Eigenlijk veel bijbelser dan die ene man aan de toetsen, die volop de kans krijgt tot muzikale alleenheerser uit te groeien.

Alles wat adem heeft, love de Heere.

Hallelujah!

Vrouw Buitenman op 27-04-2015, 20:31
4 reacties
elisdewaard
16-12-2015 / 14:57
Als je een volle kerk hebt, en je wilt dat ALLES wat adem heeft Hem looft en prijst, dan wens ik je veel succes met een fluit en een harp ;)
hvdijk66
19-09-2016 / 14:53
@elisdewaard:
Daar zijn microfoons, versterkers en luidsprekers voor uitgevonden :)

Ook ik kan bijna iedere week genieten van het muzikale talent van dergelijke muziekgroepjes. Regelmatig doet het orgel mee in dit muzikale samenspel en dat is pas echt mooi als het orgel niet overheerst.
Sammie2016
14-11-2016 / 07:57
Hallelujah!
Je weet waar het voor staat he!
Hallel=lofzang; jah= verkorte vorm van Gods naam Jahweh.

God eren met muziek en zang was vroeger opgenomen in de regeling voor aanbidding jegens de ware God.
Dat we de behoefte voelen om voor onze Schepper en hemelse Vader te zingen is natuurlijk, Hij is inderdaad al onze lof meer dan waard.
Hij is beter dan het leven!

Openb 4:11 Gij Jahweh, zijt waardig te ontvangen de heerlijkheid, en de eer, en de kracht; want Gij hebt alle dingen geschapen, en door Uw wil zijn zij, en zijn zij geschapen.

ora et labora et cantabo (bid, werk en zing).
MUS
04-12-2016 / 13:26
Misschien is het orgel wel een (tijdelijke) verlegenheidsoplossing voor ontbrekend muziektalent of een praktische keuze voor een éénhoofdige muziekgroep.
Nu dit niet meer het geval en/of noodzakelijk is past het organisten om terug te treden en meerdere talenten en muziekinstrumenten te laten aanspreken.

Lees ook deze columns

Dat bijbelse principes bij EO net zo houdbaar zijn als slagroom tijdens een hittegolf, is inmiddels vrij algemeen bekend. Behalve dan natuurlijk bij degenen die in datzelfde tempo soortgelijke nare ge...
8 reacties
20-04-2015
De wetenschapper was nieuwsgierig. ‘Gebeurt dat nu vandaag ook nog,’ vroeg hij. ‘Die ervaringen zoals in die bevindelijk gereformeerde levensbeschrijvingen van honderd jaar -en meer- terug?’ Ik wist d...
1 reactie
16-04-2015
Naarmate ons huwelijk vordert, stijgt evenredig ook mijn machteloosheid in het doorgronden van mijn echtgenote. De hoop dat het ooit zal komen tot een doorwrocht kennen -al is het slechts ten dele- va...
1 reactie
13-04-2015
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering