Hoop voor Holleeder

Gertjan de Jong - Habakuk.nu / 5 reacties

25-03-2015, 08:41

'Topcrimineel', het blijft een rare term. Alsof criminaliteit een tak van sport is waarbij het mogelijk is de 'top' te bereiken. Maar goed, zo wordt er nu eenmaal gesproken over 'grote jongens' in het criminele circuit. 'Topcrimineel' Holleeder is nu weer uitgebreid in het nieuws. Er hebben zich drie nieuwe getuigen gemeld, zo meldde NRC-Handelsblad gisteren.


Het gaat om Sonja en Astrid Holleeder, de twee zussen van Willem. De derde getuige is Sandra Klepper, weduwe van crimineel Sam Klepper en een ex-vriendin van de Heinekenontvoerder. De drie getuigen uiten zich bepaald niet mild over Holleeder. Zo omschrijft Astrid haar broer als een gewetenloze, zelfzuchtige, manipulatieve, moorddadige verrader. 'Willem is een psychopaat. Hij schept er genoegen in mensen te vernietigen.'

De andere zus, Sonja, verklaarde: 'Willem maakte ons leven tot een hel. Mijn broer dreef ons met zijn gedrag gewoon in handen van de politie. Om aan te geven hoe krankzinnig hij is geworden: hij bracht het als een gunst dat ik zelf mocht kiezen wie van mijn twee kinderen hij als eerste zou doodschieten.' Waarop Sandra Klepper aanvult: 'Hij ziet kinderen van mensen die hij liet liquideren als een potentieel toekomstig gevaar.'

Na zijn vrijlating in 2012 bleek dat Holleeder veel bewonderaars heeft. Hij kreeg de status van BC'er, Bekende Crimineel, en kreeg zelfs een column in Nieuwe Revu. En in het tv-programma 'College Tour' mocht hij vragen van studenten beantwoorden. Een student rechten, die daarnaast in een kledingzaak werkte, vroeg hem: 'Ik hoorde dat u ooit bent begonnen in een kledingzaak, waarom koos u ervoor om van dat normale leven naar het criminele leven over te stappen?'
'Tja, da's een dun lijntje.'
'Maar ik maak toch ook niet die stap?'
'Dat klopt.'
'Maar wat wilde u dan? Geld? Of macht?'
'Ja, geld.'
'Maar u vond blijkbaar dat u nooit genoeg had? Die miljoenen, al die miljoenen, waarom?'
'Ja, lekker makkelijk hè?'

Over de ijzeren kettingen waaraan Freddy Heineken tijdens de ontvoering in 1983 dagenlang zat vastgebonden, zei Holleeder: 'Ik besef dat we daarin te ver zijn gegaan.' Maar gaat het überhaupt niet te ver om iemand te ontvoeren?

Mishandeld

Als kind werd Holleeder mishandeld. Doodsbang was hij als zijn vader hem 's nachts weer eens uit bed haalde. Dan wist hij: ik word in elkaar geslagen. Verschrikkelijk. Maar toch, is het na zo'n rotjeugd domweg je levenslot om ook anderen naar de vernieling te helpen? Heb je niet altijd een keuze?

'Het is een dun lijntje.' Dat is waar. De grens tussen crimineel en 'normaal' is flinterdun. Maar het goede nieuws is: dankzij Jezus is ook de grens tussen ons leven en Gods Koninkrijk flinterdun. Zelfs de 'grote jongens' uit het criminele circuit kunnen er naarbinnen gaan. Denk maar aan die 'topcrimineel' aan het kruis.

Gertjan de Jong - Habakuk.nu op 25-03-2015, 08:41
5 reacties
CrA
25-03-2015 / 11:27
Ik las het volgende van Kohlbrugge: "ik geef niets om een buskruitvat dat al ontploft is, dan is het gevaar voorbij. Maar als het nog niet ontploft is, dan is er gevaar en het is een schrikkelijk ding. De mens is zulk een buskruitvat en vol van pestilentie. Als Gods hand het omsluit, ontploft het niet, maar trekt Hij Zijn hand terug, dan stort alles in." Pure genade als we niet ontploffen.
Mona
25-03-2015 / 12:15
Denk je eens in dat Willem zich zou bekeren van zijn misdaden, en de Heere Jezus ging volgen.
Stel dat Jezus tegen Willem zegt, in zijn cel in Vught:
Volg MIJ. En hij doet het ook.

Wat zou dat een grote kop in de Telegraaf opleveren!
Wie zou het geloven?

En toch geloof ik er in.
Dat 't kan!
bastiaan30
25-03-2015 / 14:59
@CrA, alsjeblieft zeg, Zo'n geval als Holleeder komt eens op de miljoen voor, kom jij aan met algemeenheden dat iedereen een vat pestilentie is.
De gegeven Genade staat altijd in verleden tijd in de Schrift.
Verleden voltooide tijd.
Wie dat aanbod aanneemt, zal gered en behouden worden.
Dat is de boodschap van het Evangelie.
Geen lijdelijk gejammer.
CrA
28-03-2015 / 00:00
Holleeder, een ontploft vat. Die miljoenen onontplofte vaten, een potentieel gevaar.
@bastiaan30, eens genade, altijd genade? Vanuit God gezien wel, maar vanuit de mens geen automatisme. Waakt en bidt. Leidt ons niet in verzoeking, maar verlos ons van de boze. Tegenwoordige tijd.
inChristus
29-03-2015 / 17:13
We zijn toch verlost van de boze? Jezus heeft overwonnen. Het IS volbracht. We mogen nu meer dan overwinnaars zijn. Tuurlijk valt de boze aan, maar dat is van buitenaf (mits je opnieuw geboren bent). Wedergeboorte verlost ons van de natuur van satan... de boze "in ons" wordt dan vervangen door Jezus natuur, door Zijn Geest. Jezus "in ons", de hoop der heerlijkheid.
Vergeet niet dat de Bijbel zegt, dat wij zeer goed zijn geschapen, er zit alleen iets in ons wat eruit moet en dáár wil Jezus ons van verlossen, van de zonde-natuur in ons. Laat dat toe, vraag erom! Laat Jezus toe op de troon van je hart, je leven. Stap van die troon af en wordt geboren in het koninkrijk van God.

Lees ook deze columns

Dit waargebeurde verhaal gaat over een man in de jaren zestig van de vorige eeuw. Hij werkte als timmerman. Op een bijzondere dag moest hij een aantal kisten maken voor de kerk. De gemeente had kleren...
4 reacties
20-03-2015
“Vele jaren geleden was ik deel van een denominatie die zichzelf een beweging noemde. We gebruikten die term om mensen het gevoel te geven dat ze deel uitmaakten van iets, betekenisvoller dan andere ‘...
10 reacties
13-03-2015
Ik gun iedereen de hemel -zelfs de vijanden die ik niet heb- maar wel heel in het bijzonder Franca Treur. Onlangs praken we urenlang met elkaar. De tijd vloog. Over haar boeken ging het, haar verleden...
42 reacties
09-03-2015
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering