Geen ‘meester’ van de Bijbel

Buitenman / 2 reacties

25-09-2014, 08:44

De Amerikaanse voorganger Harold R. Eberle benadrukt dat bij het lezen en interpreteren van de Bijbel de werking van de Heilige Geest vooropstaat. Wij kennen immers maar ten dele, zegt hij: “Geen enkel menselijk wezen is in staat om de Bijbel meester te zijn. Het Woord van God vond zijn oorsprong bij God en blijft nu ook van Hem. Ik vraag u om uw greep erop los te laten. Laat de Eigenaar het eigendomsrecht houden.”


Eberle legt onder meer aan de hand van zijn eigen ervaringen uit wat hij bedoelt: “Waarschijnlijk hebt u dit zelf opgemerkt in uw eigen christelijke wandel. Toen ik voor het eerst ‘binnengetrokken’ werd om mijn leven aan Jezus te geven, was het voor mij gewoon om mijn Bijbel te openen en hem bladzijde na bladzijde te lezen. Wat ik vond was ongelofelijk. Het leek alsof elke bladzijde tot me sprak over redding. Een aantal jaren later, toen ik begon te leren over het werk van de Heilige Geest, was alles wat ik in de Bijbel zien kon verzen over de Heilige Geest.”
 
“Op een later tijdstip in mijn christelijke wandel was ik goddelijke genezing aan het bestuderen, en... het boek leek op elke bladzijde een boodschap van genezing te hebben. Op dezelfde manier heeft het kostbare boek tot me gesproken over geloof, financiën, berouw, huwelijk, evangelisatie, bevrijding, of wat voor onderwerp dan ook waar God op dat moment in mijn leven mee bezig was. Zijn boek is levend en actief.”
 
“Het christelijke leven is door God bedoeld als een voortdurende toename van groei en vordering naar de gelijkenis van Jezus Christus. Bij elke stap op die weg gebruikt de Heilige Geest het Woord om ons te helpen. Het licht schijnt in onze harten en op het geschreven Woord in volkomen overeenstemming met ons niveau van geestelijke volwassenheid. Alleen de Geest weet hoe de Schrift op deze manier te gebruiken. Alleen Hij is daartoe in staat.”
 
Eberle wijst dan ook op het gevaar van een uitgewerkte, systematisch theologie. “De Bijbel staat inderdaad vol met waarheden, die wij ijverig dienen te bestuderen. Maar toch moet onze doelstelling zijn de God van de Bijbel te leren kennen. Geen leer is het waardig onze meester te zijn. Alleen de Heer Jezus Christus is Koning.”
 
(n.a.v. Harold R. Eberle, “Het levende zwaard. Laat de Heilige Geest Gods Woord verklaren”, uitgeverij CCZM (Christian Centre Zeeland Ministries), Vlissingen, 1997; oorspronkelijk uitgegeven te Yakima, Washington, USA, 1991; Het boek is opgedragen aan “hen die als gevolg van het wettisch toepassen van de Bijbel verwarring en pijn hebben gekend.”)

Buitenman op 25-09-2014, 08:44
2 reacties
Mona
01-10-2014 / 22:13
Waar is dit boek te koop? Al wat internetadressen nageplozen, maar steeds is het uitverkocht of niet meer leverbaar.
Heeft iemand een tip?
refoweb
02-10-2014 / 21:05
Je mag het boek van Buitenman lenen. Het wordt binnenkort bij Refoweb bezorgd en bij je langsgebracht ;-)

Lees ook deze columns

Het is misschien wel de meest gestelde vraag van de afgelopen decennia. Waarom is er zoveel geloofsonzekerheid in kerken die het goud van de reformatie koesteren? Waarom zo weinig blijdschap en vreug...
23 reacties
22-09-2014
Wie z’n radio of tv regelmatig gebruikt, zal nauwelijks verrast opkijken als er weer eens een knetterende vloek via de ether klinkt. Waren het voorheen vooral popzenders en linkse omroepen die er een ...
4 reacties
18-09-2014
‘Aborteer het en probeer het opnieuw. Het zou immoreel zijn om het geboren te laten worden als je de keuze hebt.’ Zo luidt het advies van atheïst Richard Dawkins aan moeders die in verwachting zijn v...
Geen reacties
17-09-2014
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering