Jodenhaat is springlevend

Gertjan de Jong / 22 reacties

26-03-2013, 10:58

'Ik haat joden, klaar! En heel onze school mag joden niet.' Aldus een Turks jochie uit Arnhem. Hij kwam met wat schoolvriendjes aan het woord in een documentaire van de NTR. Een ruwe reminder: Jodenhaat is nog springlevend. Ook in Nederland. De schokgolf die je zou verwachten na de documentaire bleef aanvankelijk uit. Viel het dan wel mee met wat die jongens zeiden? Niet echt. Over de Holocaust verklaarden ze: 'Het was beter geweest als álle joden waren afgeslacht.' Wijkvrijwilliger Mehmet Sahin - die na de documentaire moest onderduiken wegens doodsbedreigingen - reageerde geschokt: 'Weten jullie wel dat toen ook baby'tjes van zes maanden werden doodgemaakt?' Een van de jongens mompelt achteloos: 'Als het joden waren, vind ik het goed.'



Taboe op jodenhaat verdwenen

Dat die schokgolf aanvankelijk uitbleef, vond Trouw-columniste Elma Drayer opmerkelijk. Ze concludeerde: 'Op de kop af tachtig jaar nadat de grootste Jodenhater aller tijden aan zijn klus begon, is het taboe verdwenen. Jodenhaat is weer helemaal terug van nooit weggeweest.'
Of het kwam door die column weet ik niet, maar een paar dagen later laaide de commotie over de docu toch nog hoog op. Er kwamen Kamervragen en er waren moslimorganisaties die afstand namen van de uitspraken van die Arnhemse jochies. De Turkse advocaat Ali Durmus zei in De Volkskrant: 'Ik vind het vreselijk wat die jongens zeggen en ik snap ook niet waar het vandaan komt. Antisemitisme is zeker geen rode draad in de Turkse cultuur. Turkije heeft bijvoorbeeld als eerste islamitisch land Israël erkend. Ik weet dat de overheid antisemitische uitspraken niet tolereert.' Deze uitspraak van een Joodse jongen uit Turkije geeft een ander beeld: 'De leraar zegt voor de klas dat Israël op een dag zal worden vernietigd. Ik behoor tot een minderheid in dit land en weet dat de staat mijn rechten niet wil en ook niet zal beschermen. Daarom is het geen goed idee daarop te reageren' (geciteerd in het Reformatorisch Dagblad, 24 december 2012).

Ongelukje?

Was het een ongelukje, daar in Arnhem? Jochies die zomaar wat voor zich uit babbelden, en toevallig joden beschimpten? Het lijkt er niet op. Antisemitisme doet het goed onder moslims. Een recent onderzoek naar antisemitisch gedachtegoed onder moslimjongeren in België bevestigt dat. Journalist Bart Schut schreef erover in De Volkskrant: ‘De helft van de jonge moslims gaat geheel en nog eens een kwart gedeeltelijk akkoord met de stelling dat joden aanzetten tot oorlog en daarvan anderen de schuld geven. Bijna tweederde vindt geheel of gedeeltelijk dat je joden maar het beste kunt mijden en bijna driekwart vindt dat joden alles willen domineren...' En zo gaat het nog even door.

Jodenhaat is ouder dan vandaag. In de Psalmen lees je er al over. 'Laten wij hen uitroeien, zodat zij geen volk meer zijn en aan de naam van Israël niet meer gedacht wordt.' Een oproep die in de loop der geschiedenis veel weerklank vond. Dat het Joodse volk na al die pogingen tot vernietiging nog steeds bestaat, is een Godswonder.

Gertjan de Jong op 26-03-2013, 10:58
22 reacties
mieptruus
26-03-2013 / 18:58
Er is meer Jodenhaat onder de moslims dan wij denken. Het staat immers in de quaran. dat men de jood mag doden. Verder heb ik het uit de moslim van een moslims zelf gehoord.
Zij geven Israel de schuld van veel ellende in de wereld.

Ook een hadith zet aan tot jodenhaat:

Hadith 41:6985
De Profeet, (gebed en de vrede zijn op hem), heeft gezegd: "De tijd van oordeel zal voor de Moslims niet komen totdat hij de Joden zal bestrijden en zal doden; tot de Joden zich achter rotsen en bomen verbergen, die zullen schreeuwen: O Moslim! Er is een Jood die achter me is verborgen, kom en doodt hem! Maar de olijfboom boom zal niets zeggen, omdat het een boom van de jood is."

Het is heel erg, maar wat missen deze moslims nu, eigenlijk alle moslims?
Vrede.Vrede van God door Jezus Christus.
Want vrede willen ze niet, blijven haten van vijanden blijft levend.
En zo zijn we allemaal, maar in de islam word het goedgekeurd om iemand te haten.
Dat is mijn visie
Omega
26-03-2013 / 19:18
Aardig aspect om hierbij te betrekken is dat de eigenschappen van de verlosser (Mahdi) bij de islam, exact dezelfde zijn als van de antichrist bij de christenen.
rotterdam
27-03-2013 / 07:51
Uiteraard is er, bij groepen, sprake van Jodenhaat maar vergeet niet dat dit jochies zijn zonder enig historisch besef en minimale kennis van de Koran.
Ik heb "pure" :-) Nederlandse snotneuzen de Hitlergroet zien brengen.
En wees voorzichtig met het citeren van de Koran.
Er zijn ook passages die met respect over de Joden spreken als zijnde de eigenaren van een vroege goddelijke openbaring.
dalethvav
27-03-2013 / 10:39
@ Rotterdam: Kun je eens wat van die respectvolle passages kunnen noemen? Zo ze er zijn lijkt me dit dan toch weer aardig in strijd met de hierboven geciteerde passage uit de Hadith.

Jodenhaat is (behalve dat wat de binnen de Islam gezaghebbende Hadith zegt) ook een logisch gevolg van het binnen de Islam gehandhaafde principe van de Dar al Islam en de Dar al Harb.
Wie niet overtuigd is van de virulente Jodenhaat binnen de Islam raad ik aan het standaardwerk "Van Jodenhaat tot zelfmoordterrorisme" van prof. dr. Hans Jansen eens te lezen.
Misschien wel aardig wellicht om hierover eens een topic te openen?
rotterdam
27-03-2013 / 12:56
@dalethvav ;

"Wij geloven in wat naar ons is neergezonden en in wat naar jullie neergezonden is. Onze God en jullie God, is één. En wij geven ons over aan Hem." (Koran 29:46)

"Wij geloven in God, in wat naar ons is neergezonden en in wat naar Abraham, Ishmaël, Isaak, Jacob en de stammen is neergezonden en in wat aan de profeten door hun Heer gegeven is. Wij maken geen verschil tussen één van hen en wij hebben ons aan Hem overgegeven." (Koran 2:136)

"En Mohamed is slechts een gezant; voor zijn tijd reeds waren de [andere] gezanten heengegaan... " (Koran 3:144)

"Zij die geloven, zij die het jodendom aanhangen, de christenen en de Sabiërs die in God en de laatste dag geloven en die deugdelijk handelen, voor hen is hun loon bij hun Heer en zij hebben niets te vrezen noch zullen zij bedroefd zijn." (Koran 2;62)

Er is nog veel meer maar zie reactie franciscus m.b.t. Bijbelteksten. (m.a.w. er is wel meer in tegenspraak). De kruistochten lijken mij ook in tegenspraak met de woorden van het Evangelie.
mieptruus
27-03-2013 / 23:55
Franciscus excuus,
Het is een moslim die de korantekst als reden aangeeft om een jood te mogen doden.
Daarnaast is Hadith geen koran maar een boek ernaast. Zoals de talmoed geen onderdeel van de Tenach is.Zoals de drie formulieren geen onderdeel van de bijbel is.

Maar wat ik wil zeggen is dat het gebruikt word om hun harte haat te rechtvaardigen vanuit hun god.

Ik ken die haat van dichtbij. En het doet me pijn dat men vast blijft houden aan een gedachte en niet afwijkt. En dan is de vraag : hoe komt dat? Wat is de bron van die haat?
de koran en de hadith dus.

Wij weten dat je bijbel teksten zo kan neerzetten dat je je naaste kan haten.Maar is dat de goede weg?

JA Rotterdam , die teksten staan er ook, maar waarom dan toch de koran gebruiken voor joden haat?Want het zit diep van binnen verscholen.
Noem alleen maar Israel, en dan gaan de haren al omhoog.

Ik wil moslims niet in een kwaad daglicht stellen, maar vraag me gewoon af waarom er 2 gezichten zijn.
rotterdam
28-03-2013 / 08:22
@mieptruus ; ik citeerde deze teksten uitsluitend n.a.v. een vraag van @dalethvav. (Kun je eens wat van die respectvolle passages noemen?).
Waarom er 2 gezichten zijn ? De Islam is, net als het Christendom, een oude religie met meerdere interpretaties. Hoeveel gezichten heeft het Christendom ?
dalethvav
28-03-2013 / 10:39
Heb je Soera 2:62 ook binnen zijn context gelezen?
Drie verzen verder worden de Joden nl "verachte apen" genoemd.
Soera 2:65: Gij hebt degenen onder u gekend, die inzake de Sabbat overtraden. Alzo zeiden Wij tot hen: "Weest verachte apen."
In mijn vertaling (editie v.Hoof - '53) staat Soera 2:62 trouwens voorwaardelijk.

Over de "mensen van het boek" staat in Soera 5:59-60 het volgende:
59. Zeg: "O, mensen van het Boek, gij haat ons slechts, omdat wij in Allah geloven en in hetgeen ons is nedergezonden en in hetgeen voordien was nedergezonden of doordat de meesten van u ongehoorzaam zijn."
60. Zeg: "Zal ik u vertellen over degenen wier straf bij Allah erger is dan dit? Dezen zijn het, die Allah heeft vervloekt en over wie Hij Zijn toorn heeft uitgestort en van wie Hij apen, zwijnen en duivelsdienaren heeft gemaakt. Dezen zijn inderdaad in een slechte toestand en ver van het rechte pad afgedwaald."

Nog één: Soera 7:166. En toen zij overtraden, hetgeen hun was verboden, zeiden Wij tot hen: "Weest verachte apen." En ja, ook ik heb nu maar één vers geciteerd, maar lees gerust het gedeelte ervoor en erna erbij. Dat zet de tekst alleen maar kracht bij.

Denk je werkelijk dat een moslim respect heeft voor een Jood die door hun hoogste "profeet" herhaaldelijk aap en/of zwijn genoemd mag worden? No way, en dat blijkt maar al te duidelijk uit het gedrag van moslims t.o. de Joden.

Soera 2:136 ook graag even contextueel lezen, dan kom je er achter wat er werkelijk bedoeld wordt.

En zo zou je ook Soera 29:46 (in z'n geheel moeten citeren) en binnen de context lezen. Dan geeft dat toch een wat ander beeld dan eht citeren van één enkele tekst doet suggereren.

Trouwens, waarom moet ik elke keer in het gesprek met moslims weer horen dat de bijbel die Joden hebben (OT) en de bijbel die christenen hebben (OT+NT) een door hen (de Joden, altijd maar weer de Joden) vervalst boek is...?

Al met blijk dat z.g. respectvolle minder respectvol te zijn dan gesuggereerd.
jsml
28-03-2013 / 10:42
Al met al staat het punt van de column nog als een paal boven water!
Pompelmoen
28-03-2013 / 10:44
@mieptruus,
Twijfels over het handelen van de Israëlische overheid (en niet te vergeten het Israëlische leger) jegens de Palestijnen staat toch niet gelijk aan antisemitisme? Anders moet je me uitleggen waarom óók joodse organisaties, zoals de stichting 'Een ander Joods geluid', zie www.eajg.nl ernstige bedenkingen hebben bij het handelen van de Israëlische overheid.

Mehmet Sahin ken ik nog uit de tijd dat hij in Utrecht werkte. Buitengewoon sympathieke, intelligente én constructieve man! Wat ik erg jammer vond in de documentaire, was dat er één belangrijk punt terzijde werd gelaten. Die Marokkaanse jongens toonden niet bijster veel compassie met Anne Frank en de joodse medemens. Hij vroeg waarom dat zo was. Die jongens: "Kijk dan wat ze in Gaza doen!" Met andere woorden: dat ging over het handelen van Israël! Waar de VN zich óók in niet mis te verstane bewoordingen over hebben uitgelaten.

Dat ze 'de' joden koppelden aan de Israëlische staat, dáár ging het de mist in. Sahin zou z'n 50 euro geheid kwijtraken als hij die jongens zou duidelijk maken dat je de joden in NL onmogelijk 100 procent verantwoordelijk kunt maken voor het handelen van de Israëlische staat in Gaza en op de Westoever (waar óók Palestijnse christenen enorm lijden onder de Israëlische onderdrukking. Ze kunnen niet eens in Jeruzalem naar de kerk!).
En dat het probleem van jodenvervolging door de geschiedenis heen heel ernstig is geweest, en dat we tot op de dag van vandaag moeten beseffen dat joden recht hebben op hun (religieuze) vrijheid en bescherming. En dat het handelen van de staat Israël bepaald geen draagvlak heeft onder vele joden elders in de wereld.

@rotterdam, mooie en inzichtgevende aanvullingen!
rotterdam
28-03-2013 / 13:24
@dalethvav ; u reageert niet objectief, wie heeft er iets gesuggereerd ?
U heeft een afkeer van de Islam, dat is uw goed recht maar u moet niet de lezers van deze site wijs proberen te maken dat alle Moslims Jodenhaters zouden zijn.
Er zijn ook Christenen die Jodenhaters zijn.

In 1543 verscheen een boek van Maarten Luther ; Over de Joden en hun leugens (Von den Juden und Ihren Lügen), een antisemitische verhandeling over de Joden. Het bevat zeven maatregelen die volgens Luther tegen de Joden genomen moeten worden:

Synagogen en Joodse scholen moeten in brand gestoken worden.
Huizen van Joden moeten afgebroken en verwoest worden. In plaats daarvan moet hun een simpel dak of een stal worden toegewezen.
Joodse gebedsboeken moeten afgenomen worden.
Rabbijnen en andere Joodse geletterden moet, op straffe van de dood, verboden worden ooit nog iemand het Joodse geloof te leren.
Sieraden en geld van de Joden moet afgenomen worden.
Joden mogen zich niet meer op straat vertonen.
Joden moeten opgepakt worden en in werkkampen gestopt worden om hen hun brood te laten verdienen.

Dit boek heeft verregaande gevolgen gehad in het Luthers Protestant denken.
Dat professor Luther dit beweerde is uiteraard veel erger (had een veel grotere impact) dan de uitspraken van een paar jochies.

Verder is er ook Christen haat van Joden, ik was onlangs in Jeruzalem, op een Christelijke kerk was met een spuitbus geschreven "Jesus was a donkey".
Ik garandeer u, dit werd niet geschreven door Moslims.
Jezus is namelijk in de ogen van Moslims een profeet maar in de ogen van Joden is Hij een zwendelaar.

Zeg ik daarmee dat er geen Moslimhaat richting Joden bestaat ? Nee dat zeg ik niet.
Alle religies hebben last van extremistische groepen, ook de Christenen en de Joden.
henkie
28-03-2013 / 14:35
Dit probleem heeft niets te maken met het Israël-Palestijnen conflict. In Syrië verliezen een veelvoud aan Palestijnen het leven en daar hoor je de Jodenhater nooit over.

Het heeft ook niets met een gebrek aan kennis te maken. In de documentaire zie je die wijkvrijwilliger nog uitleggen wat er gebeurd is, dat er zelfs babytjes vermoord werden, en ze keuren het desondanks goed.

Jodenhaat. Niet meer en niet minder. En het heeft alles met de islam te maken, ben ik bang. Met een varken en een aap mag je toch doen wat je wilt tenslotte...
dalethvav
28-03-2013 / 14:47
@ Rotterdam: O.k., dat van het suggereren wil ik terugnemen. En ja, ik heb een afkeer van de islam (niet van de mens die moslim is overigens).

V.w.b. de alinea's over Luther ben ik het hardgrondig met je eens.

Over de op één na laatste alinea zou nog heel wat meer van gedachen te wisselen zijn maar dat valt m.i. buiten het kader van de inhoud van deze column.

V.w.b. de laatste alinea: Inderdaad Jodendom en christendom hebben zeer af te keuren extremistische stromingen.
Binnen de islam echter ligt dit toch wel wat anders. Bij de islam is het toch veel meer verweven met de religie zelf. Ik noemde al het alom gehuldigde principe van de Dar al Islam en de Dar al Harb, iets wat onlosmakelijk verbonden is met het geheel van de islam.

De regelmatige gesprekken die ik heb met moslims zijn gesprekken met gematigde tot zeer gematigde moslims en helaas heb ik moeten constateren dat ik ook daar regelmatig een behoorlijk dosis antisemitisme tegenkom. Helaas, het is niet anders, het zijn gewoon feiten die ik ervaar.
rotterdam
28-03-2013 / 15:19
@henkie en daletvav ; simplistisch denken over Bijbel of Koran is inderdaad gevaarlijk.
Teksten die oproepen tot haat en het afroepen van ellende over anderen staan ook in de bijbel.

Henkie lees wat David in psalm 109 zijn buren toewenst ;
‘Moge zijn dagen weinige zijn, moge zijn kinderen wezen worden, zijn vrouw weduwe;
moge zijn kinderen overal ronddolen en bedelen, en opgejaagd worden uit hun puinhopen... vreemden mogen plunderen al wat hij met moeite verwierf, hij hebbe niemand die hem liefde blijft bewijzen, niemand ontferme zich over zijn wezen, zijn nakroost zij ter uitroeiing, in het volgende geslacht worde hun naam uitgewist.

Ook Jeremia heeft prettige gedachten over een buurvolk ;
Geef daarom hun kinderen aan de honger prijs, lever hen over aan de macht van het zwaard, zodat hun vrouwen en kinderen beroofd en weduwen worden, hun mannen slachtoffers van de dood, hun jongens geslagen door het zwaard in de strijd. Laat geschreeuw worden gehoord uit hun huizen, als U plotseling vijandelijke scharen hen doet overvallen... maak geen verzoening over hun ongerechtigheid, en delg hun zonde niet uit van voor Uw aangezicht; maar laat hen nedergeveld worden voor Uw aangezicht; handel alzo met hen, ten tijde Uws toorns.

Als Asaf spreek over de inwoners van Edom zegt hij ;
Gelukkig hij, die uw babies zal grijpen en tegen de rots verpletteren.’

Dus, henkie, zeg het maar als je nog steeds denkt dat de Koran opruiender zou zijn.
Pompelmoen
28-03-2013 / 16:43
@henkie,
Mag ik jou ook nog even attenderen op de site van Een ander Joods geluid? zie www.eajg.nl
Voor de duidelijkheid: dit is een stichting die wordt gedragen door Joodse Nederlanders. Misschien helpt dat om enig inzicht te krijgen in het handelen van de Israëlische staat, en de weerslag daarvan op de Arabische wereld? (moslims én Arabische christenen, voor de duidelijkheid)
mieptruus
29-03-2013 / 23:48
En hier vind ik een site met een ander geluid. Best interessant om te lezen.

Ten tijde van Maarten Luther waren er ook Joden die spotte met Jezus Christus.

Duidelijk is dat we elkaar haten.... nare mensen zijn we.....
mieptruus
29-03-2013 / 23:49
ik vergat de link erbij te zetten:

http://mens-en-samenleving.infonu.nl/religie/69661-joodse-visie-agressieve-christelijke-zending-in-israel.html
Dorah
01-04-2013 / 21:57
@ mieptruus,
Erg jammer dat het laatste artikel erg eenzijdig is en ongenuanceerd. Ik vind het verdrietig om te lezen hoe christenen worden neergezet. Het lijkt me goed als christenen terughoudend zijn in de zending onder Joden maar de activiteiten die op de site worden genoemd, worden vooral georganiseerd door Messiasbelijdende Joden (velen van hen houden zich aan de Thora!). Dat zijn veelal Joden die Jezus als de beloofde Messias belijden en dat vind ik toch net iets anders dan bijvoorbeeld christenen uit de heidenen.
@ Pompelmoen,
In het verleden heb ik meerdere lezingen van Een ander Joods geluid bijgewoond en ik heb ervan gegriezeld. Ook een zeer eenzijdig en betweterig geluid...
Nu geloof ik niet zozeer in volledige objectiviteit maar afgaan op wat zij zeggen zou ik toch echt niet doen.
henkie
02-04-2013 / 11:38
@Rotterdam: het is inderdaad mogelijk om niet gehinderd door enige kennis en lukraak wat citaten uit de Bijbel te plukken om je standpunt te onderstrepen. Ieder ketter heeft zijn letter, heet dat, geloof ik.
Zie o.a. voor Psalm 109: http://www.refoweb.nl/vragenrubriek/5724

Maar gewoon met je boerenverstand: waarom denk je dat het overgrote deel van de christenvervolging in de wereld op het conto van islamieten komt? Zie de ranglijst christenvervolging van Open Doors. En hoe denk je dat diezelfde landen tegenover Joden en Israël staan?

@Pompelmoen: Als er een verband is tussen het handelen van de Joodse staat en antisemitisme dan kun je me misschien uitleggen waarom op de plaatsen waar Palestijnen (nog) slechter worden behandeld (ik noemde al Syrië) er zoveel minder kritiek is.
rotterdam
03-04-2013 / 08:21
@henkie ; klopt je hebt gelijk - helaas - de laatste jaren is de intolerantie in diversen moslimlanden, onder druk van fundamentalistische krachten, enorm gegroeid.
De vraag is uiteraard wat we daarmee moeten doen ? De confrontatie zoeken of de gematigde stroming versterken en steunen ?
Het boek "de Koran" lijkt me niet de oorzaak, de uitleg door bepaalde groepen is het kwaad.
Ook wij weten van dit probleem, met de bijbel in de hand werd "apartheid en slavernij" verdedigd.
Ook voor de uitleg van de Thora, de Bijbel en de Koran geldt "gebruik je boerenverstand".

Lees ook deze columns

Staat er dan niets meer vast in deze tijden van onzekerheid? Was het opperhoofd van het Vaticaan tot voor kort nog gezellig de 'Hoer van Babylon' en de 'Romanistische Antichrist', in 2013 is de inaugu...
6 reacties
19-03-2013
Gaan we voortaan elk jaar een passiespektakel rond Pasen zien? In ieder geval kunnen we na de succesvolle Passions in Gouda (2011) en Rotterdam (2012) dit jaar weer een Passion tegemoet zien, zo maakt...
3 reacties
27-02-2013
Bij sommige worshipliederen merk ik dat ik haper. Ik twijfel. Angstig denk ik: Hoe krijg ik deze megabelofte over mijn lippen? Neem deze klassieker van Hillsong: 'Jesus lover of my soul, I will never ...
5 reacties
20-02-2013
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering