(On)mogelijk bekeerd te worden in Ger. Gem.
J. den Haan | Geen reacties | 08-07-2025| 15:26
Vraag
Ik ben 17 jaar en zit in de Gereformeerde Gemeenten. Ik ben christelijk opgevoed dus altijd gewoon mee naar de kerk gegaan. Als een gewoonte. Tot een half jaar geleden ongeveer. Ik kwam erachter dat ik zo niet verder kan leven en dat Gods wederkomst nabij is. Ik wilde Jezus gaan zoeken en Bijbel lezen. Steeds deed ik het een weekje en dan weer een hele tijd niet. Het lukte me niet om echt elke dag met Gods Woord bezig te zijn. Nu nog steeds niet. Ik heb fases dat ik elke dag de Bijbel lees en bid en soms weken niet.
Ik heb wel het verlangen om bekeerd te worden en mijn leven aan Jezus te geven. Ik bid er vaak om of mijn zonden vergeven mogen worden en of ik een kind van Hem mag worden. Elke keer als ik bid of in de Bijbel lees merk ik niks van God. Ik voel Hem niet. Ik krijg geen antwoorden op mijn vragen. Waarom hoort God mij niet? Hij laat toch geen bidder staan? Er staat dan in de Bijbel: wie zoekt zal vinden. Waarom vind ik dan niet? Ben ik te laat? Kan het nog wel? Hoe word ik dan bekeerd?
Ik heb steeds het verlangen om weer naar de kerk te gaan en ik bid dan om Gods stem te horen. Nog steeds heb ik Zijn stem niet gehoord. Ook voelt het zo onmogelijk om in de Ger. Gem. bekeerd te worden. Er moet echt een groot wonder gebeuren. Hoe word je oprecht voor God?
Antwoord
Beste jongere, bedankt dat je jouw worsteling zo open deelt. Ik voel iets van de machteloosheid die je ervaart in je zoeken zonder antwoord te krijgen. Een half jaar geleden kwam je erachter dat je zonder Jezus niet verder kunt leven. Je bent gaan zoeken. Je wilt graag bekeerd worden en je leven aan Jezus geven. Je bidt, maar je krijgt geen antwoord. Wat geeft dat veel vragen en gedachten.
Ik heb je vragen samengevat in drie onderdelen waar ik een antwoord op probeer te geven. Ik bid dat de Heilige Geest het wil gebruiken om je bij de Heere Jezus te brengen.
Ik merk niets van God als ik in de Bijbel lees of in de kerk een preek hoor.
Je zoekt naar antwoorden. Je wilt graag iets merken van God. Mag ik je er als eerste op wijzen dat God al met je bezig is? Wat is het een wonder van genade dat God je onrustig maakt. Dat Hij in je hart het verlangen legt om bekeerd te worden. Hij heeft je zoekend gemaakt. Dat is echter niet genoeg, er is meer nodig. Dat merk je ook. Onrustig is het hart, totdat het rust vindt in God (Augustinus). Wat zou je graag antwoord krijgen van God op je gebeden. Dat je kunt zeggen: “Ik heb het zelf uit Zijnen mond gehoord” (Psalm [berijmd] 56:5 ). Dat betekent dat je Gods beloften mag geloven voor jezelf.
Die beloften van God ‘hoor’ je als je in de Bijbel leest of luistert naar een preek. Ga niet op zoek naar een bovennatuurlijke ervaring. Maar luister biddend naar Gods stem in Zijn Woord. De prediking is volgens Luther de levende stem van God. Predikanten preken dus niet zozeer óver God, maar God wil rechtstreeks spreken dóór de predikant. Die levende stem van God komt tot ieder die naar de preek luistert. Op die manier wil God met Zijn Heilige Geest werken. Ga je zo naar de kerk? Nieuwsgierig wat God nu tegen jou gaat zeggen? Luister dan eerlijk, ook als het antwoord je misschien niet bevalt. Het kan scherp zijn en je wijzen op dingen die niet goed zijn in je leven.
Je zegt dat het je niet lukt om iedere dag met Gods Woord bezig te zijn. Hoe komt dat? Ben je zo druk dat een half uurtje per dag lezen en bidden niet past? Wat is er belangrijker in je leven? Kies een vast moment ’s ochtends vroeg of aan het einde van de dag. Als je een vast ritme hebt is het makkelijker om je er aan vast te houden. Bedenk iedere keer voordat je je Bijbeltje open doet: God gaat nu met mij praten. Je gaat namelijk het levende Woord van God lezen. Je hoeft je dus ook niet af te vragen of dat wat je leest voor jou bedoeld is. Je wordt persoonlijk aangesproken. Lees zo rustig vers voor vers, gebruik de Bijbel met uitleg of een andere studiebijbel zodat je beter begrijpt wat je leest. Maar lees vooral biddend. Laat de woorden door je heen gaan, denk erover na en stel er vragen over aan de Heere.
Begrijp je hoe bijzonder het is dat God Zich zo met jou bezighoudt? Hij praat met je als je Zijn Woord leest. Hij praat met je als je een preek hoort. Sterker nog: in de prediking wordt Christus aangeboden (Calvijn). Wat doe je daarmee?
Waarom vind ik niet?
Je vraagt je af waarom je niet vindt. Dat is in ieder geval niet omdat je te laat bent. Zolang je leeft is het nooit te laat. Het is ook niet omdat het niet meer kan. Het kan altijd, voor iedereen. Wie je ook bent, wat je ook gedaan hebt. Ook al heb je meer zonden gedaan dan alle mensen die ooit geleefd hebben bij elkaar! Het bloed van Jezus kan alle zonden wegwassen (1 Johannes 1:7; Jesaja 1:18; Romeinen 5:20).
Denk eens eerlijk na. Is er een zonde in je leven waarvan je weet dat het niet goed is maar die je niet kunt laten? Houd je zelf misschien iets vast wat tussen jou en God in staat? Om het even heel praktisch te maken: welke muziek luister je? Brengt die je dichter bij God? Welke mensen volg je op social media? Brengen die je dichter bij God? Waar kijk je naar om te ontspannen? Leg daar de Tien Geboden eens naast.
Nee, je hoeft niet jezelf eerst op te knappen vóórdat je naar Christus mag gaan, maar het kan je wel verhinderen óm te gaan. Je mag komen zoals je bent. Hij nodigt je: kom tot Mij, jij die vermoeid en belast bent, en Ik zal je rust geven (Mattheüs 11:28). Vermoeid van je zoeken. Belast met je zonden. Je zult ervaren dat Jezus niemand wegstuurt die naar Hem toe komt (Johannes 6:37). Misschien zeg je: maar ik kan dat toch niet zelf? Dat is niet het probleem. Je wilt het niet (Johannes 5:39-40). Ga maar met al je onmacht en je onwil naar de Heere Jezus toe. Beleid het maar: ik heb niets, ik heb alleen maar zonden, ik voel zo’n onwil, maar waar kan ik anders naartoe dan naar U?
Hoe word ik bekeerd?
Je zegt: “Het voelt zo onmogelijk om in de Ger. Gem. bekeerd te worden. Er moet echt een groot wonder gebeuren.” Bekering is inderdaad een groot wonder! Denk maar eens even met me mee. Wat is het een wonder dat de Heere de zondige wereld zo lief heeft gehad dat Hij Zijn eigen Zoon heeft gegeven (Johannes 3:16). Wat is het een wonder dat je geboren bent in een christelijk gezin. Wat is het een wonder dat je iedere zondag naar de kerk kunt gaan. Wat is het een wonder dat je een Bijbel hebt, Gods Woord. Wat is het een wonder dat Christus je wordt aangeboden als je het Evangelie leest of hoort!
Calvijn zegt: wanneer je de stem van de predikant hoort en het Evangelie wordt gepredikt, druppelt het heilige bloed van Christus op de gemeente. Ook op jou dus. Wat doe je daarmee? Moet de Heere Jezus ook van jou zeggen: de hele dag heb Ik Mijn handen naar je uitgestrekt maar je bent ongehoorzaam en wilt niet (Romeinen 10:21; Mattheüs 23:37)?
Wat moet je dan doen? Bekeer je en geloof het Evangelie (Markus 1:15). Het Evangelie waarin de Heere zegt dat iedereen die in Zijn Zoon gelooft het eeuwige leven heeft (Johannes 3:16). Geloven is niet iets wat je zelf kunt, het is een gave van God. De Heilige Geest werkt het geloof in je hart. Hij doet dat via het aanbod van genade in het Evangelie.
Toch moet je ook geloven (1 Johannes 3:23). Wat dat concreet betekent is dat je je af moet keren van je zonden en naar de Heere Jezus moet vluchten. Geloven is jezelf toevertrouwen aan Christus. Je vastklemmen aan de beloften in het Woord van God. Je kunt je geloof niet bouwen op je gevoel of op bijzondere ervaringen. De grond van het geloof ligt buiten jezelf. Ik heb op aanbodvangenade.nl meer geschreven over de grond en de zekerheid van het geloof.
Je vraagt je als laatste af hoe je oprecht wordt voor God. Dat kan alleen door het geloof in Jezus. Hij is de enige weg tot God (Joh. 14:6). Let op dat je niet gaat redeneren over je gevoel van ellende. Of je je zonden wel echt voelt en of je wel oprecht schuldverslagen voor God bent. Ja, dat is wel hoe God werkt. De nood van je zonden moet je uitdrijven naar Christus. Maar als de Heilige Geest je ogen opent voor wie je bent, zul je nooit de conclusie trekken dat je genoeg overtuigd bent van je zonden. Je zult nooit denken dat je echt oprecht je schuld beleefd hebt. Je zult juist, levenslang, steeds méér je schuld en tekort ten opzichte van God gaan zien. Daarom nodigt de Bijbel iedereen, zonder voorwaarden, om te komen tot Jezus. Alleen Zijn bloed reinigt ons van alle zonden en schuld (1 Johannes 1:7).
Ik wil je aanmoedigen om iemand in je omgeving te zoeken die getuigt van een levend geloof in de Heere Jezus (bijvoorbeeld ambstdrager, familie, gemeentelid). Liefst iemand met veel levenservaring. Vraag of die persoon als een mentor met je mee wil lopen zodat je open kunt praten over alles waar je tegenaan loopt in je zoektocht.
Van harte Gods zegen toegebeden,
J. den Haan
Dit artikel is beantwoord door
J. den Haan
- Geboortedatum:22-05-1985
- Kerkelijke gezindte:Gereformeerde Gemeenten
- Woon/standplaats:Oostkapelle
- Status:Actief

Bijzonderheden:
Ouderling Gereformeerde Gemeenten